Οι τοξικομανείς των αριθμών - του Θάνου Ζέλκα

ΟΙ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ-Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Γεννήθηκαν για να λένε το ίδιο πράγμα κάθε φορά που κάποιος θα  τους επικαλεστεί. Δεν γνωρίζουν αν κάποιος τους χρησιμοποιεί για να καταγράψει λύπη ή χαρά, κέρδος ή απώλεια. Δεν έχουν συναίσθημα και δεν πρόκειται να αποκτήσουν ποτέ. Δεν θα πουν ψέματα για να μην δυσαρεστήσουν κάποιον ή για να μην κακοχαρακτηριστούν. Είναι οι απόλυτοι εργάτες της αλήθειας μέσα στο σύμπαν.

 

Είναι παράδοξο όλο αυτό. Ο άνθρωπος που τις περισσότερες φορές κυριεύεται από τα πάθη, τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις του να έχει κατορθώσει να ανακαλύψει ένα τέτοιο εργαλείο που δεν έχει καμία σχέση με αυτά. Να στρέφεται δηλαδή εναντίον της ίδιας του της φύσης προκειμένου να μάθει, να σχεδιάσει, να προφυλαχθεί, να δημιουργήσει. 

 

Το μεγαλύτερο παράδοξο όμως των αριθμών είναι ότι παρόλο που δεν έχουν καμία σχέση με συναίσθημα, καταφέρνουν να συγκεντρώνουν πάνω τους τα συναισθήματα. Το αποτέλεσμα για παράδειγμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ενώ είναι μια καταγραφή των τερμάτων που πέτυχαν δύο ομάδες, εντούτοις είναι η αιτία που εκατομμύρια κόσμου βγαίνουν στο δρόμο για να πανηγυρίσουν και άλλοι τόσοι να λυπηθούν. Κάποιοι άλλοι, όπως η τιμή του πετρελαίου ή οι δείκτες του χρηματιστηρίου, μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμιο πόλεμο.

 

Στην πραγματικότητα τα συναισθήματα δεν πηγάζουν από τους ίδιους τους αριθμούς, αλλά από την απλούστερη λογική διαδικασία που μαθαίνουμε από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού. Από τη σύγκριση. Λύπη ή χαρά μας προκαλεί ένας αριθμός που είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από ένα δεδομένο που έχουμε θέσει ως ψυχολογικό όριο. Άρα στην πραγματικότητα έχει να κάνει με την ανάγκη μας να ασκούμε έλεγχο σε όλα τα πράγματα που μας περιβάλλουν. Όχι γιατί είναι υποχρεωτικό να ελέγχουμε τα πάντα, αλλά εξαιτίας των αρχέγονων παθών μας να θέλουμε να εξουσιάζουμε τον πλανήτη και αν ήταν δυνατόν ολόκληρο το σύμπαν. 

 

Όλη μας τη ζωή δίνουμε μάχες με αριθμούς. Τις μεγαλύτερες μάχες τις δίνουμε εκεί που αριθμοί σχετίζονται με κέρδη. Αγωνιούμε και παλεύουμε καθημερινά να μεγαλώσουμε τους αριθμούς που σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς, με υλικά αγαθά, με άυλους τίτλους. Κι εκεί που όλα τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς συμβαίνει το παράδοξο και πρέπει να σταματήσουν όλα. 

 

Κι ενώ είναι απόλυτα φυσιολογικό να πρέπει να σταματήσουν όλα γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα αφανιστεί η ανθρωπότητα, κάποιοι “εξαρτημένοι τοξικομανείς” των αριθμών κλαίνε και οδύρονται που μειώνονται οι δείκτες και τα κέρδη. Προβλέπουν απώλειες και καταστροφή. Χάος και αναρχία.

 

Στην πραγματικότητα οι μόνες απώλειες που έχουν αξία τούτη τη στιγμή είναι οι αριθμοί που καταγράφουν τις απώλειες στις ανθρώπινες ζωές. Αυτοί είναι και οι μόνοι αριθμοί που έχουν αξία από μόνοι τους. Που δεν χρειάζονται συγκρίσεις με κάποιους άλλους για να κατανοήσει κάποιος τη σημασία τους. 

 

Ακόμα και μια ανθρώπινη ζωή έχει περισσότερη αξία από όλους τους δείκτες των χρηματιστηρίων ολόκληρου του κόσμου. Γιατί αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του κόσμου μας. Γιατί όλα μπορούμε να τα φτιάξουμε με τον τρόπο μας εκτός από αυτήν. Γι’ αυτό και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την αφαιρούμε ή να μην την προφυλάσσουμε. 

 

Σε αυτό τον πόλεμο εναντίον των ασθενειών, που ούτως ή άλλως μαίνεται από τότε που εμφανιστήκαμε πάνω στον πλανήτη, νικάμε όταν προστατεύουμε τη μία εκείνη ανθρώπινη ζωή. Εκείνη που μπορεί αργότερα να είναι καθοριστική για το μέλλον όλων μας. Γιατί κανείς δεν γνωρίζει την αποστολή του μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες να την εκτελέσει. 

 

Αν λοιπόν χρειαστεί κάποτε από όλους τους αριθμούς του σύμπαντος να διαφυλάξουμε κάποιον, αυτός θα πρέπει να είναι η μονάδα. Από εκεί γεννιούνται όλα και εκεί καταλήγουν όλα. 

 

 

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...