Οι παρατάξεις της μειοψηφίας του δήμου Ρόδου ζητούν συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη - Οχι στην δια περιφοράς συνεδρίαση-παρωδία

ΠΡΟΣ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου

Δήλωση Συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο της 08ης Μαίου 2020

 

Των παρατάξεων:

  1.  «ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» με επικεφαλής τον Φώτη Χατζηδιάκο,
  2. «ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ» με επικεφαλής τον Δημήτριο Κρητικό και
  3. «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» με επικεφαλής τον Καλετό Πότσο,

Εκπροσωπούντες και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων – μελών των παρατάξεων μας.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Σχετικά με την αριθμ.πρωτ.2/18557/04-05-2020 πρόσκληση που μας κοινοποιήσατε για συμμετοχή μας σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια περιφοράς την 8ην Μαΐου 2020,  δηλώνουμε τα εξής:

Η εκδοθείσα ΠΝΠ (ΦΕΚ Α' 55/2020) καθορίζει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του  COVID-19 με τρεις τρόπους: διά περιφοράς , διά τηλεδιάσκεψης  με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο και στην περίπτωση της δια ζώσης σύγκλησης του συμβουλίου η συνεδρίαση πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.

Η πρώτη περίπτωση την οποίαν επιλέξατε δεν γίνεται αποδεκτή από τις παρατάξεις μας για τους παρακάτω λόγους:

  • Δεν περιλαμβάνετε στην ημερήσια διάταξη κανένα από τα σοβαρά ζητήματα που έθεσαν δημοσίως οι παρατάξεις και ζήτησαν την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να παρθούν αποφάσεις.

  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις, ούτε να γίνεται επί της ουσίας συζήτηση στα πλαίσια της ενημέρωσης που προηγείται της συζήτησης των θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων. Ακόμη και μετά την ανάρτηση των αποφάσεων στη Διαύγεια και των Πρακτικών της κάθε συνεδρίασης, γίνεται γνωστό μόνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και όχι οι τοποθετήσεις παρατάξεων και συμβούλων.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για πολύ σοβαρά θέματα, που δεν είναι επείγοντα, δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον COVID-19 και η δημοτική αρχή εντάσσει στην ημερήσια διάταξη. Π.χ. 1) η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή, 2) το κλείσιμο των Παιδικών σταθμών της Βορείου Ηπείρου και της Κρεμαστής είναι θέματα τα οποία πρέπει και μπορούν να αναβληθούν, ώστε να συζητηθούν σε συνεδρίαση ανοιχτή σε όλους, με τη δυνατότητα παρουσίας μαζικών φορέων του νησιού και με τη δια ζώσης παρουσία των δημοτικών συμβούλων.

Είναι προφανές ότι αυτό το διάστημα απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου – παρωδίες, με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για να περνούν σοβαρές αποφάσεις και απευθείας αναθέσεις άρον–άρον, από την πίσω πόρτα, χωρίς καμία ουσιαστική κουβέντα!

Ζητάμε να αξιοποιηθούν άμεσα και στο Δήμο Ρόδου οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος και την Περιφέρεια. Εξάλλου ο ίδιος ο Δήμαρχος συμμετείχε σε τηλεδιασκέψεις από το γραφείο του ξενοδοχείου του, όπως δημοσίευσε ο ίδιος σε δελτίο τύπου. Δεδομένης δε, της δυνατότητας που διαθέτει ο Δήμος Ρόδου ώστε να καταστεί πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών  με την εφαρμογή της καινοτόμας ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ»,  δεν κατανοείται το γεγονός πως και γιατί δεν έχετε εξασφαλίσει μέχρι τώρα τη δυνατότητα συνεδρίασης του Δ.Σ. με τηλεδιάσκεψη, η οποία άλλωστε προβλέπεται από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ.

Για τους παραπάνω λόγους

Δηλώνουμε τη παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποχωρούμε χωρίς συμμετοχή στη συζήτηση και λήψη αποφάσεων των θεμάτων της ημερησιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης Μαΐου 2020 για τους λόγους που αναλύθηκαν παραπάνω.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Φώτης Χατζηδιάκος

 

 

«ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ»

Δημήτριος Κρητικός

 

 

 

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...