Οι παράνομες χωματερές στο νησί της Ρόδου - της Ελένης Καραγιάννη

Οι παράνομες χωματερές στο νησί της Ρόδου.

Πολύ συχνά στο άκουσμα της σειρήνας των πυροσβεστικών οχημάτων ανησυχούμε για το αν έχει προκληθεί κάποια φωτιά ή κάποια φυσική καταστροφή με αποτέλεσμα εκτός της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη απώλεια.

Συμβαίνει όμως στο νησί μας στην όμορφη Ρόδο μας να υπάρχουν πολλές παράνομες χωματερές οι οποίες βρίσκονται σε χρήση και επιβαρύνουν καθημερινά το περιβάλλον.  Η ανοχή στην κατάσταση αυτή επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα για την υγεία των πολιτών αλλά και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.  Δεν υπάρχει έλεγχος των δρομολογίων αυτών που προκαλούν την ρύπανση.  Επίσης ρυπαίνονται και καταπατούνται εκτάσεις δημόσιες και ιδιωτικές. Η καταγραφή των ρυπογόνων εστιών θα έπρεπε να γίνει μέλημα όλων μας.

Οπωσδήποτε οι χωματερές αυτές δεν δημιουργήθηκαν από μόνες τους.  Στη φύση φυτρώνουν μόνο δέντρα, λουλούδια και βότανα, γεννιούνται τα όμορφα πλάσματα τα ζώα και δημιουργούνται τα ρυάκια και οι λίμνες.  Όλα αυτά τα οποία αποτελούν την βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα μιας περιοχής, χαρακτηριστικό που προσδιορίζει το κλίμα και που επηρεάζεται από τη γεωγραφική θέση του τόπου αυτού.  

Οι δυσάρεστες επιπτώσεις του περιβάλλοντος εκτός των πυρκαγιών που μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες πολλές φορές, προκαλούν μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα, στον αέρα και τοξίνες που παράγονται στη συνέχεια μολύνουν εκτός από τη φύση και την τροφή μας αφού όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Μερικές από τις παράνομες χωματερές με ενδεικτική σειρά επικινδυνότητας  για την υγεία των πολιτών και του περιβάλλοντος είναι οι κάτωθι:

Στη περιοχή Καρακόνερο στον καταυλισμό των Ρομά.

Στα Πασσαούτια στα σύνορα Καλυθιών Παστίδσς.

Στα Παλιά σκουπίδια στον Αρχάγγελο.

Στα Νταμάρια στη Ρόδου Καλλιθέας στα Κοσκινού.

Στη διασταύρωση για Βάτι προς Γεννάδι κοντά στο ποτάμι.

Επίσης υπάρχει πρόβλημα στον ΧΥΤΑ που έχει κορεστεί και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει σωστά.

Πρέπει από όλους να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος, της υγείας των πολιτών.  Στη συνέχεια και στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Με την έναρξη στης νέας χρονιάς ας ευχηθούμε στον τόπο μας υπευθυνότητα, προνοητικότητα, καθαρότερο περιβάλλον και αειφόρο ανάπτυξη.

Ελένη Ν. Καραγιάννη
Απόφοιτη Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου
Αθλήτρια Τριάθλου
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...