Καταγγελίες-ΣΟΚ από τη συνέντευξη Τυπου των διασωθέντων, μπροστά στην βουλή.
ΒΙΝΤΕΟ...
Συνέντευξη Τύπου μπροστά στη Βουλή επί του πεζοδρομίου της Λ. Αμαλίας παραχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι διασωθέντες πρόσφυγες, από το ναυάγιο του Φαρμακονησίου, που εξέθεσε διεθνώς την Ελλάδα. Οι πρόσφυγες προχώρησαν σε τρομακτικές καταγγελίες διαψεύδοντας το ελληνικό κράτος.
Όπως... καταγγέλλουν, το λιμενικό προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς την Τουρκία και λόγω της θαλασσοταραχής και του πανικού που επικράτησε, άρχισαν άνθρωποι να πέφτουν στη θάλασσα. Τα δύο σκάφη συγκρούστηκαν και άνδρες του λιμενικού πυροβόλησαν στον αέρα. Καταγγέλλουν ακόμα ότι τους έβαλαν τα όπλα στο λαιμό και τους έσπρωχναν να μην ανέβουν στο σκάφος. Αφού τους έβγαλαν στη στεριά, τους πήγαν σε εστιατόριο, για τα μάτια του κόσμου και στη συνέχεια τους έβαλαν σε κρατητήριο με βρεγμένα.
Οι πρόσφυγες προκαλούν το κράτος να φέρουν, ειδικούς να τους εξετάσουν αν λένε ψέματα και αναρωτιούνται ποιον θα πιστέψετε "τον υπουργό που δεν ήταν εκεί ή εμάς που ήμασταν;". Δειτε τα βιντεο:Παράλληλα, αντιρατσιστικές οργανώσεις και φορείς πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και πορεία προς το ΑΤ Ομονοίας, ζητώντας να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Οι 15 επιζήσαντες του ναυαγίου έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στον Πειραιά, καταθέτοντας τις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους για τις συνθήκες του ναυαγίου, με πρώτο αίτημα να βρεθούν οι σωροί των συγγενών τους. Τα ερωτηματικά για τη στάση της ελληνικής Πολιτείας παραμένουν, με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες να καταγγέλλει ότι "αντί για παροχή υποστήριξης και προστασίας των προσφύγων που καταφέρνουν να φθάσουν στην Ευρώπη, το ελληνικό κράτος επιφυλάσσει μεταχείριση που δεν αρμόζει σε ανθρώπους". Οι αντιδράσεις και οι... μαρτυρίες Μετά την τραγωδία, ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, με το υπουργείο Ναυτιλίας να παρουσιάζει καταθέσεις των προσφύγων που... διέψευδαν τις καταγγελίες για βίαιη και απάνθρωπη συμπεριφορά στελεχών του λιμενικού σώματος, "Όταν ξεκινούσαμε από την Τουρκία, ο Τούρκος διακινητής μας είπε να μπούμε, οι γυναίκες και τα παιδιά, μέσα στην καμπίνα του αλιευτικού. Όταν αυτό χάλασε, ήρθε το σκάφος του λιμενικού, μας πέταξε σχοινί και μας ρυμούλκησε. Κάποια στιγμή στη διαδρομή, είχαν μπει νερά μέσα στο σκάφος. Φώναξα στον άνδρα μου. Ήρθε και πήρε εμένα και το παιδί μου έξω. Οι άλλοι άνδρες δεν ήρθαν να πάρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους από μέσα. Δύο άτομα έπεσαν στη θάλασσα, αλλά δεν ξέρω γιατί. Πήγαν όλοι από τη μία πλευρά της βάρκας να δούνε και λίγο μετά αυτή αναποδογύρισε» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά μια από τις διασωθείσες μετανάστριες στην κατάθεσή της, και σημειώνει: "Πιστεύω ότι θα είχαμε πεθάνει όλοι μας, αν δεν μας είχαν βοηθήσει οι λιμενικοί. Όταν μας περισυνέλεξαν μας μετέφεραν στη ξηρά, μας έδωσαν ρούχα, νερό και φαγητό, και μας πήγαν στο νοσοκομείο". Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ζήτησε από το ναυτοδικείο Πειραιά να διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες τού ναυτικού δυστυχήματος στο Φαρμακονήσι. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν ζήτησε ΕΔΕ, καθώς την ευθύνη της ανάκρισης την έχει ο εισαγγελέας. Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της, από την πρώτη στιγμή, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να διεξάγει διαφανή και διεξοδική έρευνα των συνθηκών για το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι. news247.gr nonews-news