ΟΙ Εθελοντές οι μεγάλοι "πρωταγωνιστές" στην εκστρατεία της HELMEPA στη Ρόδο

Με τους εθελοντές στο προσκήνιο ξεκίνησε η περιβαλλοντική εκστρατεία της HELMEPA στη Ρόδο Παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Λιμενικού Σώματος, εθελοντικών ομάδων, εκπαιδευτικών, μαθητών και ευαισθητοποιημένων πολιτών ξεκίνησε στη Ρόδο η ενημερωτική Εκστρατεία της HELMEPA για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου και μετά από πρόσκληση του γραφείου Εθελοντισμού. Η Εκστρατεία ξεκίνησε το 2012 να επισκέπτεται 12 πόλεις στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF).

Τη Δευτέρα, 20 Μαΐου, η εκστρατεία στη Ρόδο άνοιξε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης «Νεστορίδειον Μέλαθρον» με Ημερίδα για τα Απορρίμματα σε Θάλασσες και Ακτές καθώς και Έκθεση. Στην Ημερίδα, μεταξύ άλλων αναδείχθηκε και ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στα Δωδεκάνησα.

Ο Δήμαρχος Ρόδου, Στ. Κουσουρνάς ανοίγοντας την Ημερίδα ανέφερε φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού και ευχαρίστησε τη HELMEPA που συμπεριέλαβε τη Ρόδο στην Εκστρατεία. «Με την πολυδραστηριότητά της, η ΗΕLMEPA» είπε «δημιουργεί προϋποθέσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος με ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση όλων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς». Η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Εθελοντισμού και Διά Βίου Μάθησης κυρία Α. Χατζηνικήτα, χαιρετίζοντας την Ημερίδα, επισήμανε ότι οι εθελοντικές δράσεις αποτελούν ένα βήμα μπροστά όταν γίνονται σε σύμπνοια με τους θεσμοθετημένους φορείς και την πολιτεία. Τόνισε ότι στη Ρόδο είναι έντονη η παρουσία και η δράση των εθελοντικών οργανώσεων και ο Δήμος Ρόδου αναγνωρίζει, εκτιμά και τιμά τη δράση τους.

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου και μέλος της ΗΕLMEPA, Πλοίαρχος (ΛΣ) Γ. Σεφεριάδης, μίλησε για τη ζωτική σημασία που έχει το θαλάσσιο περιβάλλον στη χώρα μας, την ανάγκη αποτελεσματικής του προστασίας και το έργο της HELMEPA στα 31 χρόνια της ζωής της στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ναυτιλίας.

Τους χαιρετισμούς έκλεισε εκ μέρους της HELMEPA το στέλεχος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, Κ. Τριανταφύλλου, ευχαριστώντας το Δήμο και το Γραφείο Εθελοντισμού του καθώς και την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού που στηρίζει το πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA».

Ακολούθησαν παρουσιάσεις της ΗELMEPA για τη ρύπανση θαλασσών και ακτών στην Ελλάδα και διεθνώς, του Δήμου για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Ρόδο, του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για την κατάσταση στη Μεσόγειο και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου για τις σχολικές δραστηριότητες στην πρόληψη της ρύπανσης. Εντύπωση προκάλεσαν οι εικόνες καθαρισμού βυθών των εθελοντών-δυτών σε Ρόδο και Πάτμο όπως και τα κίνητρα τους και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η HELMEPA βράβευσε τα παιδιά-μέλη των Ομάδων Παιδικής ΗELMEPA που λειτούργησαν και διακρίθηκαν το έτος 2012-2013 στα Δημοτικά Σχολεία 6ο Ρόδου, 2ο Καλυθίων και στο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Ρόδου. Επίσης, τις εθελόντριες εκπαιδευτικούς κυρίες Π. Κόφκελη, Π. Τρίκκου, Σ. Μαντίκου, Α. Μπίλλη και Δ. Μουντουφάρη. Μετά την Ημερίδα, ο Δήμαρχος Ρόδου μαζί με το Λιμενάρχη, την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Εθελοντισμού του Δήμου και τον Πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης εγκαινίασαν την Έκθεση «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία, Επιστήμες και Μηχανική», που θα παραμείνει στη Ρόδο μέχρι την 5η Ιουνίου. Την 21η Μαΐου ξεκίνησαν οι οργανωμένες επισκέψεις παιδιών στην Έκθεση που υπολογίζεται να φθάσουν συνολικά τους 1.200 μαθητές Δημοτικών Σχολείων από ολόκληρο το νησί. Τη δαπάνη μετακίνησης 700 μαθητών καλύπτει η εκστρατεία, ενώ λόγω της θερμής ανταπόκρισης σε άλλες πόλεις, η έκθεση θα παραμείνει για 5 επιπλέον ημέρες στη Ρόδο με δαπάνες της HELMEPA ώστε να την επισκεφθούν άλλοι 500 μαθητές. Ακόμη, εκτελούνται προγραμματισμένες εθελοντικές επιμορφωτικές δράσεις όπως η επίσκεψη μαθητών μελών της Παιδικής HELMEPA και εκπαιδευτικών στο Κεντρικό Λιμεναρχείο όπου ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες και το ρόλο του Λιμενικού Σώματος στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφτηκαν ναυαγοσωστικό και καταδιωκτικό σκάφος του ΛΣ και ενημερώθηκαν για τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Σημείωση για τους εκδότες: Το Lloyd’s Register Foundation (LRF) υποστηρίζει την πρόοδο σε επιμορφωτικά θέματα που σχετίζονται με τη μηχανική και χρηματοδοτεί την έρευνα και την ανάπτυξη σε τομείς που ενισχύουν την ανθρώπινη ασφάλεια σε θάλασσα, στεριά και αέρα.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...