Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του Δημόσιου Τομέα, δεν αμείβονται για να εξυπηρετούν τους διοικούντες – αιρετούς!...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τον τελευταίο καιρό, πυκνώνουν ιδιαίτερα οι πιέσεις, συνοδευόμενες από απειλές, των αιρετών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τους Μηχανικούς Δημοσίους Υπαλλήλους. Οι απειλές συνήθως σχετίζονται με εσωτερική μετάταξη του υπαλλήλου, που δεν επιθυμεί να συμμορφωθεί με τις εντολές του αιρετού. Βέβαια η μετάταξη είναι ουσιαστικά δυσμενής και σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την κατοικία του υπαλλήλου. Η ολοένα αυξανόμενη τάση εκβιασμού των συναδέλφων από τους διοικούντες, συνδυαζόμενη με τις χαμηλές αποδοχές, αναλογικά με την ευθύνη του επαγγέλματος, το αυστηρό και δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο στη δημόσια διοίκηση, τις συχνές προσωποποιημένες δικαστικές περιπέτειες των συνάδελφων για υπηρεσιακά θέματα κ.λ.π, οδηγούν συχνά σε απόγνωση. Απόγνωση που σε ακραίες καταστάσεις, δυστυχώς όμως όχι σπάνιες, οδηγεί ακόμα και σε παραιτήσεις συναδέλφων, σε περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη για τέτοιες ενέργειες.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο συρρίκνωσης του αριθμού  των συναδέλφων μηχανικών που υπηρετούν σε Δημόσιες Υπηρεσίες. Πέραν του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πανελλαδικά κατά τις οποίες συνάδελφοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί υποβάλουν την παραίτησή τους, καθώς δέχονται εκβιασμούς και απειλές από τους διοικούντες, προκειμένου να εκτελέσουν πλημμελώς τα καθήκοντά τους. Τα ανωτέρω συνδυαζόμενα με τον οριζόντιο περιορισμό των προσλήψεων, ανεξαρτήτως ελλείψεων των υπηρεσιών σε ειδικότητες, έχουν μειώσει δραστικά τον αριθμό υπηρετούντων Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων. Η αυξανόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών, συνδυαζόμενη με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις, οξύνουν τα προβλήματα, οξύνουν τις πιέσεις και δημιουργείται με αυτό τον τρόπο φαύλος κύκλος, ο οποίος μόνο προβλήματα συνήθως δημιουργεί.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι, οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του Δημόσιου Τομέα, δεν αμείβονται για να εξυπηρετούν τους διοικούντες – αιρετούς. Αμείβονται για να υπηρετούν την Διεύθυνση στην οποία υπάγονται και τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον οποίο εργάζονται. Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί είναι οι άμεσοι συνεργάτες της διοίκησης για την ανάπτυξη του τόπου. Κάθε ευρώ που έρχεται στην Ελλάδα από χρηματοδοτούμενα έργα προϋποθέτει αρκετές υπογραφές Διπλωματούχων Μηχανικών σε διάφορα στάδια (μελέτη, αδειοδότηση, ένταξη, επίβλεψη, θεώρηση κ.ο.κ.).

Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Δωδεκανήσου με το παρόν Δελτίο Τύπου διαμαρτύρεται για την κατάσταση όπως περιεγράφηκε ανωτέρω και κάνει έκλυση για ορθολογισμό, με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου μας. Εκβιασμοί και παρόμοιες τακτικές δεν είναι δυνατό να έχουν τα θετικά αποτελέσματα για τα οποία όλοι εργαζόμαστε και επιζητούμε.

 

 

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

 

 

 

Μιχαλάκη Μίκα

Αρχιτέκτων Μηχανικός

 

Η Γενική Γραμματέας

 

 

 

Παπαδοπούλου Αναστασία

Πολιτικός Μηχανικός

  

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...