ΟΙ αριστερές ιδέες θα έχουν πάντα ηθικό πλεονέκτημα - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ, του Γιώργου Νικητιάδη, τ. Υφυπουργού́ Πολιτισμού́-Τουρισμού́

Το άρθρο του Γ. Νικητιάδη, που ακολουθεί, δημοσιεύεται στο μεγάλο ιστότοπο «The Caller»

- ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ.

- Του Γιώργου Νικητιάδη

τ. Υφυπουργού́ Πολιτισμού́-Τουρισμού́

- Δεν έχουν τελειωμό ειδικώς το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις και αναφορές στο λεγόμενο «Ηθικό πλεονέκτημα» που έχει πλέον «απωλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ» λες και διέθετε ποτέ στην πράξη, ένα τέτοιο πλεονέκτημα. Οι αναφορές στο όρο «Ηθικό πλεονέκτημα» δεν είναι προφανώς τυχαίες αφού με τον όρο αυτό, αποδίδεται το να πολιτεύεσαι ηθικώς, να διαχειρίζεσαι τα κοινά ηθικώς, να εκφράζεσαι ηθικώς, να συμπεριφέρεσαι ηθικώς. Η ηθική ως έννοια είναι σαφές ότι σχετίζεται με την εντιμότητα, την αλήθεια, τη διαφάνεια, την ειλικρίνεια, την συνέπεια λόγων και έργων και άλλα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την κοσμοθεωρία που καθορίζει την κρίση κάθε ατόμου. Είναι αλήθεια, ότι όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά της ηθικής, ταιριάζουν περισσότερο στην ιδεολογία της αριστεράς που πρεσβεύει την ισότητα των ανθρώπων, την ίση κατανομή των αγαθών, το δικαίωμα πιο απλά ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, να έχει εργασία και εισόδημα επαρκές για να ζεί με αξιοπρέπεια, να έχει δωρεάν παιδεία, δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα ίσων ευκαιριών σε κάθε δραστηριότητα της κοινωνικής ζωής. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τουλάχιστον θεωρητικώς , η σοσιαλδημοκρατία που αγωνίζεται αδιαπραγματεύτως για ένα ισχυρό κράτος δικαίου και κράτος πρόνοιας και πιστεύει στην αδήριτη ανάγκη της παρεμβατικοτητας ενός  ισχυρού κράτους σε κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με τα κοινά, να διαθέτει αυτό που θεωρεί η μεγάλη πλειοψηφία «Ηθικό πλεονέκτημα».  Αντιθέτως, όσοι είναι πιο κοντά και πιστεύουν στον φιλελευθερισμό και στην απόλυτη ελευθερία των αγορών εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τεκμηριώσουν εύκολα ότι οι αγορές με τη δράση τους θα διασφαλίσουν τα προλεχθέντα. Οι αγορές κοντολογής, πρώτα θα ενδιαφερθούν για τα κέρδη τους και μόνο δευτερευόντως θα ασχοληθούν με το κράτος πρόνοιας, το κράτος δικαίου και την ισότητα των ανθρώπων. Ο ίδιος συνεπώς ο πυρήνας των διαφορετικών ιδεολογιών, μας δείχνει και ποια ιδεολογία είναι πιο κοντά σε αυτό που οι λαοί αντιλαμβάνονται ως «Ηθικό». Δεν θα πρέπει βεβαίως σε καμμία περίπτωση να αντιμετωπισθούν όλα τα παραπάνω με την στεγανοποίηση των ιδεολογιών και όσων ασπάζονται την μία ή την άλλη. Είναι προφανές ότι σε κάθε χώρο υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι και πολιτικοί, όπως υπάρχουν άτιμοι και  κατάπτυστοι. Ταυτοχρόνως, δεν μπορεί να αδιαφορήσει ο πολίτης μπροστά στο γεγονός ότι, τόσο οι αριστεροί πολιτικοί μπορεί να εφαρμόσουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές όσο και οι νεοφιλελεύθεροι να εφαρμόσουν σοσιαλιστικές πρακτικές όταν η ίδια η ζωή και διορατικότητα τους, τους οδηγεί σε πολιτικές που δεν πολυταιριάζουν με τον πυρήνα της ιδεολογίας τους.

Ας δούμε μετά από τα παραπάνω, το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» που δήθεν διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας, αυτό το πλεονέκτημα που προφανώς συγκινεί τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, το εκμεταλλεύτηκε προς όφελος του , σε κάθε βήμα του από τότε που ξεκίνησε τους «αντιμνημονιακούς»  του αγώνες, για να φθάσει στην εξουσία. Οι συγκυρίες τον ευνοούσαν υπερβολικώς. Ο κόσμος είχε ταλαιπωρηθεί αφάνταστα με την δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, τα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου αποτελούσαν τεράστιο ηθικό θέμα για τον λαό, η ικανότητα του προσωπικώς να αναδείξει όλα αυτά ήταν σε εκείνη τη φάση εξαιρετική. Κανείς εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να διακρίνει πίσω από τα φαινόμενα, τον άκρατο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σκεφτόταν να εξετάσει αν όσα έλεγαν τα εννοούσαν, τα πίστευαν ή μπορούσαν να τα εφαρμόσουν. Αξίζει να θυμηθούμε λίγο έστω και ελάχιστα από όσα ακολούθησαν, για να τα δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καμία σχέση με την αριστερή ιδεολογία και αν το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, είχε καμία σχέση με το κόμμα που κυβέρνησε επι 4 ½ χρόνια τον τόπο.

Να ξεκινήσουμε με την πρόεδρο που επέλεξε για το Εθνικό Κοινοβούλιο. Είχε καμμία σχέση το απόλυτο καπέλωμα του ναού της δημοκρατίας με το ηθικό πλεονέκτημα; Που είναι σήμερα, η τότε Πρόεδρος της Βουλής;

Μήπως παρακολουθεί κάποιος τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους περιλούει τον κ. Τσίπρα ; Να προχωρήσουμε με τους διάφορους Λαφαζάνηδες που σχεδίαζαν την κατάληψη του Νομισματοκοπείου και την επάνοδο στη δραχμή και να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας με το ρεζίλι που είχαμε υποστεί στην Ε.Ε και διεθνώς με τον κ. Βαρουφάκη και τα καμώματα του. Να μη λησμονήσουμε βεβαίως το περίφημο δημοψήφισμα όπου η κυβέρνηση υποστηρίζοντας το ΟΧΙ δίχασε κυριολεκτικώς το λαό λαϊκίζοντας με τον πλέον αισχρό τρόπο, για να έρθει τελικώς να εφαρμόσει αυτά ακριβώς που πολεμούσε και που ψήφισε η πλειοψηφία του λαού. Υπάρχει άραγε προηγούμενο παρόμοιας ασυνέπειας στην παγκόσμια πολιτική ιστορία ; Μήπως πρέπει να υπομνήσουμε, διότι είμαστε και λίγο ξεχασιάρηδες ως λαός, το σκίσιμο των μνημονίων, τα capital controls, το βάρος των 50 τουλάχιστον δις στο ΑΕΠ με την πολιτική τους ; Μήπως επίσης πρέπει να μη ξεχνάμε ότι αυτή η δήθεν αριστερά, συμμάχησε με ένα ακροδεξιό κόμμα για να γαντζωθεί στην εξουσία, λες και δεν είχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις για μία πραγματική αριστερή κυβέρνηση; Και τι να πεί κανείς για τους Καρανίκες, τους Πολλάκηδες, τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού που προανήγγειλε δικαστικές αποφάσεις πριν εκδοθούν ; Και να έρθουμε τώρα στα πιο πρόσφατα αφού πρώτα αναρωτηθούμε, ποια αριστερά θα όριζε αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης τον άνθρωπο που ο Καραμανλής είχε διορίσει διοικητή της Ε.Υ.Π;

Γέμισαν τα Μέσα Ενημέρωσης και το διαδίκτυο με απομαγνητοφωνήσεις κινητών που προσκομίζονται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Τι ακούμε να λέει ο κ. Παπάς, ο εξ απορρήτων του κ.Τσίπρα; Μαγαζιά, παραμάγαζα, μίζες, δώσε-πάρε με επιχειρηματίες, εκβιασμοί, κυκλώματα αστυνομικών, δικηγόρων και πολιτικών, απίστευτες σκευωρίες και τόσα άλλα που δεν έχουν τελειωμό και των οποίων έπεται όπως φαίνεται συνέχεια και τα οποία προφανώς ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού          κ Τσίπρα.

Ο αριθμός της παραβατικότητας φαίνεται να βαίνει στο άπειρο χωρίς να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στη NOVARTIS. Το σκάνδαλο που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραγραφεί βάζοντας ως στόχο μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους για να κατηγορήσει ψευδέστατα δέκα (10) πολιτικούς που αποδεικνύεται τώρα ότι ΟΥΔΕΜΙΑ εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο με την NOVARTIS είχαν.

Υπάρχει κάποιος σώφρων μετά από όλα τα παραπάνω που μπορεί να ισχυριστεί με σοβαρότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα, ή είχε ποτέ το περίφημο «Ηθικό πλεονέκτημα»; Κατηγορηματικώς, η απάντηση είναι ένα κεφάλαιο ΟΧΙ.

Η αριστερά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είχε και θα έχει πάντοτε το ηθικό πλεονέκτημα κυρίως όπως προείπα, στον πυρήνα της ιδεολογίας της. Εσείς, ούτε αριστερά είστε, ούτε είχατε ποτέ το μοναδικό αυτό «Ηθικό πλεονέκτημα». Και ας μην προστρέξουν τα διάφορα τρολ (πληρωμένοι σχολιαστές που οργανώνονται για να ασκούν κριτική και να καθυβρίζουν την αντίθετη άποψη) να μιλήσουν για Ακηδες και διάφορους παρόμοιους που δυστυχώς έδρασαν επι ΠΑΣΟΚ.

Οι διάφορες αυτές μορφές, είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχαν με την σοσιαλδημοκρατία και την αριστερά. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μήδισαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παιδιά του Ακη ήτανε και δεν χρειάζεται να λέμε ονόματα…. Όλοι τους γνωρίζουν.

Το «Ηθικό Πλεονέκτημα» λοιπόν για το οποίο τόσος λόγος γίνεται, κατά τεκμήριο το διαθέτει για λόγους κυρίως ιδεολογικούς, η αριστερά. Όχι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, καθότι ούτε ήταν ποτέ αριστερά, ούτε είχε κάποιο ηθικό πλεονέκτημα.

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...