Την τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για την επιβολή λουκέτου στη Συνεταιριστική Τράπεζα της Δωδεκανήσου, ζήτησαν χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, οι μεριδιούχοι και διακεκριμένοι νομικοί της Ρόδου Γιάννης Χαρίτος και Στέφανος Στεφανίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα λάθη δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται, αλλά και ότι όταν αυτά τελούνται κατ’ επανάληψη δεν συγχωρούνται.
Καθιστώντας σαφές ότι η τράπεζα δεν δημιουργήθηκε απλώς για να δημιουργηθεί, αλλά για να προσφέρει, ανακοίνωσαν και επισήμως τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στην ποινική διαδικασία που έχει ήδη κινηθεί.
Της Άννας Σαρρή
Οι μέτοχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου εξήγησαν ότι ζητούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων, χωρίς να αποκλείουν την κίνηση της αστικής διαδικασίας, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι λειτουργούν και δρουν ως μεριδιούχοι και ως Έλληνες πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρονται για κανενός είδους καρέκλα, είτε στον Δήμο Ρόδου, είτε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και ούτε και στην Ελληνική Βουλή. Χρέος όλων, όπως σημείωσαν, αλλά κυρίως αυτών που είναι αξιωματούχοι της τοπικής κοινωνίας είναι να παλέψουν για την ανάκληση της απόφασης σύμφωνα με την οποία ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της τράπεζας των Δωδεκανησίων.
Το συμφέρον των Δωδεκανησίων
Ο μεριδιούχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και διακεκριμένος νομικός Γιάννης Χαρίτος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ότι θα πρέπει να παλέψουμε για το συμφέρον των Δωδεκανησίων, αλλά και για τον οποιοδήποτε καλό υπάλληλο της τράπεζας που δεν γνωρίζει εάν θα χάσει τη θέση του. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η κίνησή τους θα αγκαλιαστεί από τον κόσμο.
«Η ενέργειά μας δεν υποκρύπτει καμία διάθεση ενασχόλησής μας με την πολιτική. Ζητάμε την τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για το κλείσιμο της τράπεζας», δήλωσε ο κ. Χαρίτος, ενώ αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους της ΕΡΑ Ρόδου, σημειώνοντας ότι θα είναι πλάι τους εφόσον επιθυμούν να κινηθούν δικαστικά, αμισθί. Όπως είπε ο κ. Χαρίτος οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται εδώ και έξι μήνες χωρίς να λαμβάνουν κάποιο μισθό, ενώ γίνονται και αποδέκτες ανυπόγραφων επιστολών, γεγονός που δείχνει την παντελή απουσία της ορθής λειτουργίας του κράτους.
Οι αξιωματούχοι
της τοπικής κοινωνίας
Χαρακτηρίζοντας μεροληπτική την απόφαση που ελήφθη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος για το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, ο επίσης μεριδιούχος και νομικός Στέφανος Στεφανίδης, εξήγησε ότι βάσει των όσων προβλέπονται στο Νόμο 3601/2007, προ της λήψης απόφασης για την ανάκληση λειτουργίας της τράπεζας θα έπρεπε να ληφθούν μία σειρά από άλλα μέτρα, όπως είναι είτε ο διορισμός επιτρόπου, είτε η παράταση του διαθέσιμου χρόνου για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της.
«Πρόκειται για μία απόφαση εξόχως μεροληπτική και αποτελεί χρέος και αυτών που αποτελούν τους αξιωματούχους της τοπικής κοινωνίας να κινητοποιήσουν ότι είναι δυνατό (έπρεπε να το είχαν κάνει ήδη), ώστε να ανακληθεί η απόφαση που ελήφθη. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι στον ύψιστο βαθμό, διότι το δίκιο είναι με το μέρος μας», τόνισε ο κ. Στεφανίδης.
Ο ίδιος ζήτησε ακόμη, την άμεση παρέμβαση των βουλευτών της Δωδεκανήσου με την κατάθεση αιτήσεως στην Ελληνική Βουλή που θα στοχεύει στην πρόκληση της διαδικασίας κλήσης του διοικητού, αλλά και των υποδιοικητών της Τραπέζης της Ελλάδος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς λογοδοσία! Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να προκληθεί ώστε να διαφανεί εάν επρόκειτο για μία δική τους απόφαση, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος, ή για μία κατ’ εντολή ενέργεια που στοχεύει στη δημιουργία ολιγοπωλίων και στην έλευση ίσως αργότερα και ξένων τραπεζών που θα οδηγήσουν στην καθυπόταξη του συνόλου της Ελληνικής οικονομίας.
Οι επόμενες κινήσεις
1.Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στην ποινική διαδικασία που ακολουθείται με την παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου.
2.Δήλωση παρουσίας επί της προσφυγής που κατατέθηκε από την Τράπεζα της Δωδεκανήσου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
3.Δημιουργία Συλλόγου με δικαίωμα ένταξης όλων όσοι επιθυμούν να κινήσουν τις διαδικασίες επαναλειτουργίας της τράπεζας.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα Πρόοδος