Οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών σε Ρόδο, Κω και Λέρο στη Βουλή από τον Γ. Νικητιάδη

Οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών σε Ρόδο, Κω και Λέρο στη Βουλή από τον Γ. Νικητιάδη

 

Τη συνεχώς επιδεινούμενη τραγική κατάσταση λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών σε Ρόδο, Κω, Λέρο και άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, μετέφερε στο Εθνικό Κοινοβούλιο ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ.υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.  Η ερώτηση καταδεικνύει παραλλήλως την τεράστια έλλειψη προσωπικού σε Αστυνομία και Λιμενικό καθώς και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών/προσφύγων που σε πολλές περιπτώσεις κατακλύζουν τα  κέντρα των πόλεων στα νησιά. Η κατάθεση της ερώτησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου και απευθύνεται στους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτριο Καιρίδη και Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου. Την ερώτηση συνυπογράφουν η επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Προστασίας του Πολίτη  Νάντια Γιαννακοπούλου και ο επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής Παύλος Χρηστίδης.

 

Οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές της Λέρου και της Κω είναι πληθυσμιακά στα όρια τους με της Λέρου μάλιστα να το έχει ξεπεράσει. Ταυτοχρόνως οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά μας αυξάνονται καθημερινώς καθώς οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Χαρακτηριστικά από τις 12 έως τις 17 Σεπτεμβρίου οι νέες αφίξεις στη Ρόδο ανήλθαν στις 460, ενώ μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν συνολικώς περί τις 1150. Οι νέες αφίξεις και στα λοιπά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως την Κάρπαθο και τη Σύμη, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

 

Στο Πυλί της Κω, οι δημόσιοι χώροι, παιδικές χαρές και πλατείες, έχουν κατακλυστεί από εκατοντάδες μετανάστες/πρόσφυγες, δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση και φέρνοντας τους μόνιμους κατοίκους σε απόγνωση, ενώ υπάρχουν πλέον μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια. Ταυτοχρόνως στη Ρόδο, με την Αστυνομία αποδεκατισμένη και με σημαντικά οργανικά κενά, η διαχείριση των νέων αφίξεων είναι αδύνατη. Παραλλήλως με τις μεταναστευτικές ροές, οι αποδυναμωμένες αστυνομικές δυνάμεις στη Ρόδο, έχουν να διαφυλάξουν την ασφάλεια στο νησί στο οποίο υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι δεκάδες μετανάστες/πρόσφυγες να περιφέρονται και να κοιμούνται άστεγοι στη Ρόδο, χωρίς τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, αναμένοντας τη μετακίνησή τους στα νησιά όπου υφίστανται ήδη υπερπληθείς δομές φιλοξενίας. Την ίδια στιγμή, οι μετακινήσεις από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα υπολείπονται των νέων αφίξεων, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για όσες και όσους, μετά τη σχετική διαδικασία, δεν δικαιούνται άσυλο.

 

Για μια ακόμη φορά βλέπουμε τα νησιά μας στη Δωδεκάνησο και στο υπόλοιπο Ανατολικό Αιγαίο να μετατρέπονται ξανά σε «φυλακές» ανθρώπινων ζωών, που περιμένουν τις πολύμηνες διαδικασίες  εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Οι νησιώτες μας που διακρίνονται για τον εθελοντισμό, τη φιλοξενία και τη φιλανθρωπία τους, έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται εκ νέου και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και τάξη.

 

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα της Δωδεκανήσου είναι σταθερά ανοδική και οι δομές φιλοξενίας σε Λέρο και Κω είναι ήδη υπερπλήρεις. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης η σκοπιμότητα της εξέτασης (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) των αιτημάτων ασύλου στις δομές των νησιωτικών συνόρων ήταν η εφαρμογή των αποφάσεων επιστροφών για όσες και όσους δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί καμία απόφαση επιστροφής τα τελευταία χρόνια.

 

Η ΕΛ.ΑΣ. στα ακριτικά μας νησιά είναι αποδεκατισμένη και επιφορτίζεται με επιπρόσθετο βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών εν μέσω τουριστικής ακόμα περιόδου. Κανένα μέτρο δεν έχει λάβει η Κυβέρνηση για τη μεταφορά των νεοαφιχθέντων μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα και οι αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να εγκλωβίζονται στα νησιά.

 

 Βάσει των παραπάνω ερωτόνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...