Οδοιπορικό του Δημήτρη Γάκη στην Η.Ν Κάσο και στην Κάρπαθο – Υγεία και υψηλό μεταφορικό κόστος εξοντώνουν τους νησιώτες

Οδοιπορικό του Δημήτρη Γάκη στην Η.Ν Κάσο και στην Κάρπαθο – Υγεία και υψηλό μεταφορικό κόστος εξοντώνουν τους νησιώτες

 

Ολοκληρώθηκε με ικανοποίηση και επιτυχία η τριήμερη επίσκεψη μου στην Ηρωική νήσο Κάσο και στην Κάρπαθο. Δύο απομονωμένα νησιά που όμως το πείσμα και η αγάπη των κατοίκων τους στέκεται απόρθητο φρούριο στην τάση εγκατάλειψης τους. Είναι άξιο αναφοράς να πούμε οτι και τα δύο νησιά παρουσιάζουν  αύξηση του πληθυσμού τους και παραμονή των νέων ανθρώπων στον τόπο τους. Οι σύντροφοι και οι φίλοι  πλαισίωσαν τις περιοδείες μου με ζεστασιά και πάθος για τη νίκη στις 21 Μάη. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συντρόφους μου τον Βαγγέλη, την Ιουλία, τον Νικόλα και τον φίλο μου τον Νικόλα για το υπέροχο κατακόκκινο γαρίφαλο.

Στην Κάρπαθο ο Θεοδόσης έγινε η σκιά μας και ο «ξεναγός» μας.

Κάναμε όμως και καινούργιους και δυνατούς φίλους στο Μεσοχώρι και στη Όλυμπο.

 

Στην Κάσο επισκεφτήκαμε τον δήμαρχο, Μιχάλη Ερωτόκριτο, την αγροτική γιατρό, την ΔΕΗ, τον ΕΛΤΑ. Στην Κάρπαθο, πήγαμε στο δημαρχείο όπου συναντήθηκα με τον δημαρχεύοντα, επισκεφτήκαμε το  Λευκό, το  Μεσοχώρι όπου έγινε μια ενδιαφέρουσα πολιτική κουβέντα, την Όλυμπο τα Σπόα, το Απέρι, τις Μενετές. 

Στην Όλυμπο έχει στοιχειώσει το κτήριο που προορίζεται για λαογραφικό μουσείο. Απαίτηση όλων είναι η σοβαρή στελέχωση του κέντρου υγείας.

Μεγάλο πρόβλημα και εδώ είναι η στελέχωση του αγροτικού ιατρείου με γιατρό ειδικότητας παθολόγου η γενικής ιατρικής. Αλλά και το πρόβλημα των μεταφορών και συγκοινωνιών είναι τεράστιο καθώς η πολιτεία δεν το  αντιμετώπισε με τον  πρέποντα σεβασμό. 

Και στα δυο νησιά ανησυχούν για την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αλλά και στα προϊόντα που θα προκληθεί από την αντικατάσταση του «Πρεβελης» με άλλο πλοίο. Χαρακτηριστικά μας είπαν ότι ενώ μέχρι τώρα μια νταλίκα πλήρωνε 950 € τώρα πρέπει να πληρώνει 1500€ και το εισιτήριο θα αυξηθεί κατά 30 με 40%.

Τεράστιο πρόβλημα είναι η υποβάθμιση των κοινοτήτων που αδυνατίζει και αποδυναμώνει το ρόλο τους. Συζητήσανε για τους δασικούς χάρτες και για την χωροθέτηση του νέου λιμανιού στα Πηγάδια.

Η ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου στο Λευκό και η ίδρυση μονάδας αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Καρπάθου, που είναι ζωτικό θέμα και για το οποίο έχω αναλάβει προσωπική δέσμευση, είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την αναδιάρθρωση του χάρτη αυτοδιοίκησης στην Κάρπαθο καθώς και το πρόβλημα της ελεύθερης βοσκής. Θα πρέπει να επιλυθούν και τα προβλήματα των δασικών χαρτών που ταλαιπωρούν αφάνταστα τους πολίτες και αμφισβητούν περιουσιακές οι ιδιοκτησίες. 

Παρουσιάσαμε στην συγκέντρωση το υγειονομικό ισοδύναμο και τα οφέλη που θα προκαλέσει στους νησιώτες και προτείναμε το στεγαστικό ισοδύναμο για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια των μισθώσεων ακινήτων που αντιμετωπίζουν κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι που έρχονται στα νησιά.

 

Δημήτρης Γάκης 

Υποψ βουλευτής Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...