ΟΔΗΓΙΕΣ-ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΟΔΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ Ε.Α ΑΣΤΥΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΖΕΜΠΙΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Το Πάσχα πλησιάζει και με την πεποίθηση ότι η γνώση προστατεύει το καταναλωτικό κοινό συμβουλεύω τους καταναλωτές τι πρέπει να προσέξουν όταν θα κάνουν τις αγορές τους στα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι.
Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν, επιτήδειοι κερδοσκόποι μπορεί να διαθέσουν τρόφιμα τα οποία να είναι υποβαθμισμένης ποιότητας ή αλλοιωμένα ή ακόμα με παραποιημένες ημερομηνίες και σε προσφορές με ελκυστικές τιμές.
Για να μην παρουσιαστούν δυσάρεστες καταστάσεις από τροφικές δηλητηριάσεις, που όπως γνωρίζουμε τα ζωικά τρόφιμα αποτελούν ιδανικά θρεπτικά υποστρώματα και ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ένζυμα.
Οι δηλητηριάσεις είναι ασθένειες με έντονα δυσάρεστα συμπτώματα και εκδήλωση αυτών μπορεί να γίνει μετά από μια ώρα έως και τρείς ημέρες και διαρκούν από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες.
ΟΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ:
1. στην επιμόλυνση λόγου κακού χειρισμού των τροφίμων.
2. από μικροοργανισμούς ( βακτήρια-μύκητες-τοξίνες και παθογόνα μικρόβια)
τα συμπτώματα των τροφικών δηλητηριάσεων συνήθως είναι: ΝΑΥΤΙΑ – ΕΜΕΤΟΣ – ΔΙΑΡΡΟΙΑ – ΠΥΡΕΤΟΣ – ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ - ΣΤΟΜΑΧΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΛΙΑΚΟΣ ΠΟΝΟΣ.
• ΣΤΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ που σφάζονται στα σφαγεία της ελληνικής επικράτειας πρέπει να έχουν την σφραγίδα της καταλληλότητας του υγειονομικού κτηνιατρικού κρεοσκοπικού ελέγχου και να είναι σφραγισμένα με χρώμα ανοικτό γαλάζιο (τουρκουάζ) και την ένδειξη ΕΓΧΩΡΙΑ.
• Για τα σφαγεία της ΕΟΚ σφραγίζονται με το ίδιο χρώμα (τουρκουάζ) και πρέπει να φέρουν την ένδειξη της χώρας προέλευσης.
• Για τα κρέατα (αμνοερίφια) των τρίτων χωρών ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ και σφραγίδα χρώματος καφέ ανοιχτό.
Τα προϊόντα αυτών (συκωταριές-έντερα-ποδοκέφαλα κλπ) κυκλοφορούν στο εμπόριο νωπά και κατεψυγμένα.
• το χρώμα τους θα πρέπει να είναι φυσιολογικό (ροδόχρουν).
• Τα έντερα να μην περιέχουν ακαθαρσίες, να μην βγάζουν δυσάρεστη οσμή και να μην έχουν χρώμα πράσινο.
Στα κατεψυγμένα εκτός της οσμής και της χροιάς να προσέχουν και την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.
Επίσης συνιστώ την προσοχή στους καταναλωτές να μην αγοράζουν Αμνοερίφια από πλανόδιους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν περάσει από τα σφαγεία α;πο υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Πρέπει να αναγράφουν τις προβλεπόμενες από τον κώδικα τροφίμων και ποτών ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ και ημερομηνίες λήξης γιατί κυκλοφορούν στην αγορά αυγά που έχουν γίνει με απομίμηση σοκολάτας και διατίθενται σαν να έχουν παρασκευαστεί με γνήσια σοκολάτα.
Για μια καλή υγιεινή προετοιμασία των τροφίμων και για την αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων θα πρέπει:
1. Να πλένουμε καλά τα χέρια μας
2. Να πλένουμε καλά τα τρόφιμα και ιδίως τα λαχανικά σχολαστικά και με ζεστό νερό.
3. Να χρησιμοποιούμε πάντα κατάλληλα καθαρά σκεύη
4. Να τα ψήνουμε καλά και να τα βράζουμε καλά γιατί με τρόπους αυτούς σκοτώνονται οι μικροοργανισμοί.
5. Τα κατεψυγμένα προϊόντα θα πρέπει να αποψύχονται καλά και στο εσωτερικό ώστε να ψήνονται καλά σε όλη την εσωτερική μάζα.
6. Να μην τοποθετείται ζεστό φαί κατευθείαν στο ψυγείο. Θα πρέπει να κρυώσει και μετά
7. Να μην κόβετε στο ίδιο ξύλο διαφορετικά τρόφιμα γιατί μπορούν να μολυνθούν.
8. Η καλή συντήρηση και σωστή θερμοκρασία των τροφίμων θα πρέπει να την προσέχουμε γιατί τα παθογόνα μικρόβια πολλαπλασιάζονται και προκαλούν δηλητηριάσεις.
ΑΥΓΑ
Επειδή η μετακίνηση λόγω των ημερών είναι μεγάλη και όπως γνωρίζουμε είναι ευαίσθητα στους παθογόνους μικροοργανισμούς, οι καταναλωτές όταν αγοράζουν αυγά θα πρέπει να προσέχουν :
1. Να μην είναι ραγισμένα
2. Να μην είναι λερωμένα στο κέλυφος με ακαθαρσίες
3. Κατά την χρησιμοποίηση τους να μην περιέχουν ξένα σώματα (κηλίδες αίματος ή έμβρυα).
4. Να μην ωτοσκοπημένα και συσκευασμένα. Εξαίρεση γίνεται μόνο για τους παραγωγούς που έχουν δικαίωμα να τα διαθέτουν στις λαϊκές αγορές χωρίς συσκευασία και ωοσκόπηση.
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Τα αλλαντικά είναι ευαλοίωτα προϊόντα και συνιστάται μεγάλη προσοχή όταν τα αγοράζουμε:
1. Η οσμή και η γεύση να είναι ευχάριστη και όχι δυσάρεστη και ταγγίζουσα.
2. Να μην έχουν γλοιώδες επικάλυψη (γλύτσασμα)
3. Να μην παρουσιάζουν σήψη.
4. Τα παστεριωμένα αλλαντικά πρέπει να έχουν καλό κόκκινο (ροζέ) χρώμα. όταν έχουν υποστεί αλλοίωση, το χρώμα του αλλαντικού αρχικά αλλάζει από το εσωτερικό του και γίνεται γκριζοπράσινο.
5. Στα τυποποιημένα αλλαντικά να κοιτάζουν εκτός από τις αλλοιώσεις (χρώμα – οσμή - γεύση)και την ημερομηνία λήξης.
ΤΥΡΙΑ
Είναι και αυτά ευαλόιωτα και θα πρέπει όταν αγοράζονται:
1. Να μην παρουσιάζουν ευρωτίαση (μούχλα επιφανειακή και στο εσωτερικό)
2. Να έχουν ευχάριστη και όχι δυσάρεστη οσμή και ουδέποτε κοπρανώδη και αμμωνιακή.
3. Να μην έχει γίνει αλλαγή του χρώματος όπως πχ. στα λευκά τυριά (φαιοπράσινη ή κίτρινη)
4. Να έχουν ευχάριστη γεύση και όχι όξινη (ταγκή)
5. Στα τυποποιημένα εκτός των παραπάνω να προσέχουν και την ημερομηνία λήξης.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΑΣ
1. Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο.
2. Μην βάζετε στο ψυγείο τρόφιμα αν δεν τα έχετε καλύψει σε κλειστά δοχεία η περιέκτες.
3. Αποθηκεύστε το νωπό κρέας και τα πουλερικά χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (μαγειρεμένα κρέατα-πουλερικά κτλ)
4. Μην αφήνετε ποτέ τα ωμά κρέατα και τα ωμά πουλερικά να στάζουν πάνω στα τρόφιμα που βρίσκονται σε χαμηλότερο ράφι.
5. Ποτέ μην τοποθετείτε ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Αφήστε το να κρυώσει.
6. Αποψύχετε, καθαρίζετε και απολυμαίνετε τα ράφια των φαγητών και τα δοχεία τακτικά.
7. Στο επάνω μέρος του ψυγείου σας ή στα ράφια διατηρήστε το βούτυρο , τους χυμούς, τα γάλατα.
8. Τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούνται στον ειδικό χώρο του ψυγείου.
9. Στο πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου σας διατηρήστε
o Τα τυροκομικά και κυρίως κρεμώδη τυριά
o Νωπά κρέατα και κρεατοπαρασκευάσματα
o Κιμά-νωπό ψάρι.
Περισσότερες πληροφορίες:
Επίτιμος Πρόεδρος υπεύθυνος επιτροπής Υγειονομικού Ενδιαφέροντος:
Μιχαήλ Ζεμπιλλάς τηλ:6945159975,
α/α Πρόεδρος: Γιωργος Ευγενικός τηλ.:6936980888