Ξεκινάει το 10ο Rhodes Model Regional Co-operation 2019

Το 10o Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα. Το Rhodes Model Regional Co-operation 2019 αποτελεί μία σύμπραξη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση – EUNET. Λαμβάνει χώρα σε δύο εκδόσεις στη Ρόδο, μία τον Οκτώβριο για φοιτητές και νέους επιστήμονες και μία τον Νοέμβριο για μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε σαν ένα μικρό συνέδριο που συγκέντρωσε μόλις 50 άτομα το 2010, για να φτάσει κατά την περσινή του έκδοση να πλησιάζει τους 700 συμμετέχοντες. Συνολικά στις προηγούμενες εννέα εκδόσεις του έχουν συμμετάσχει πάνω από 1900 άτομα από 28 χώρες. Πολλοί συμμετέχοντες επαναλαμβάνουν τη συμμετοχή τους για δύο και τρεις χρονιές, ενώ αρκετοί έχουν εμπλακεί ενεργότερα και στελεχώνουν τις επόμενες εκδόσεις του συνεδρίου αναλαμβάνοντας ρόλους και εκπροσωπώντας τη Ρόδο στις πόλεις και τα πανεπιστήμιά τους. Ήδη, πολλοί από τους απόφοιτους του συνεδρίου καταλαμβάνουν θέσεις σε ευρωπαϊκά όργανα, μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, είναι ερευνητές ή και διδάσκοντες σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, παραμένοντας πιστοί φίλοι του θεσμού του RhodesMRC και πρεσβευτές του νησιού μας. Φέτος έρχονται στη Ρόδο πάνω από 480 φοιτητές και επιστήμονες, με οργανωμένες αποστολές από 15 τμήματα και πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και πολλούς μεμονωμένους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αποτελεί μία τις πλέον εξωστρεφείς ακαδημαϊκές διοργανώσεις, με τις διάφορες εκδόσεις του να έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου και του ΝΑΤΟ, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του Περιφερειακού Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και πολλών Πρεσβειών Ξένων Χωρών στην Ελλάδα που αγκαλιάζουν το συνέδριο.

Την επιστημονική εγκυρότητα του συνεδρίου διασφαλίζει Επιστημονική Επιτροπή με 25 καθηγητές και ειδικούς από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού, αλλά και διεθνείς συνεργασίες, όπως αυτές με το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ενοποίησης του ΕΚΠΑ, το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Kadir Has University, και αντίστοιχων διεθνών συνεδρίων όπως του Thessaloniki International Model United Nations και το Model United Nations, Istanbul.

Η μεγάλη πρωτοτυπία του συνεδρίου είναι ότι πραγματοποιείται σε χώρους διάσπαρτους στο κέντρο της πόλης της Ρόδου: το Δημαρχείο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Ίδρυμα Σταματίου και τα ξενοδοχεία Best Western Rhodes Plaza Hotel και Mediterranean, μετατρέποντας για τέσσερις ημέρες την πόλη της Ρόδου σε ένα τεράστιο συνεδριακό χώρο και μάλιστα στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Με τη βοήθεια των εθελοντών του συνεδρίου και με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών που αναπτύσσει το ίδιο το συνέδριο, η ταυτόχρονη συνεδρίαση 12 επιτροπών σε πολλαπλά κτήρια, γίνεται πραγματικότητα και μία μοναδική εμπειρία για τους συμμετέχοντες και την πόλη.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο κερδίζουν την εμπειρία της διαβούλευσης, της διπλωματίας, του δημόσιου διάλογου, της κοινοβουλευτικής εργασίας, της εργασίας σε ένα απαιτητικό, αγγλόφωνο περιβάλλον, στο ακαδημαϊκό πεδίο που τους ενδιαφέρει, και ταυτόχρονα βιώνουν τη Ρόδο και τον πολιτισμό της, γενόμενοι κομμάτι της πόλης. Το RhodesMRC γίνεται σημείο αναφοράς για το χειμερινό εξάμηνο σε κάθε πανεπιστήμιο και αντίστοιχα αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη αντίστοιχη διοργάνωση στη Μεσόγειο για αυτή την περίοδο.

To 10ο RhodesMRC 2019 θα λάβει χώρα 09-13 Οκτωβρίου 2019 για την πανεπιστημιακή έκδοση και 07-10 Νοεμβρίου 2019 για τη μαθητική. Κατά την πανεπιστημιακή έκδοση θα προσομοιωθούν ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, ο Σύνδεσμος Αραβικός Κρατών, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, η Αφρικανική Ένωση, η Ένωση για τη Μεσόγειο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) και μία ειδική Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Κατά τη λυκειακή έκδοση θα προσομοιωθούν το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε δύο εκδοχές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και μία Διεθνής Σύνοδος για το Περιβάλλον.

Ενισχύοντας το πάντα επίκαιρο θέμα του «Προς την αποτελεσματική οικοδόμηση Ειρήνης και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο», από το 2017, το RhodesMRC τιμά και αφιερώνεται στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Ολόκληρο το οργανόγραμμα και οι πρακτικές μας, τα θέματα των επιτροπών και γενικά η συμπεριφορά μας ως συνέδριο γίνονται συνεχώς σχετικότερα με τους Παγκόσμιους Στόχους, με πολλαπλούς άμεσους και έμμεσους τρόπους, ενώ και η επικοινωνιακή μας πολιτική θα συνδυαστεί ενεργά με την ανάδειξη των Στόχων.

Το RhodesMRC έχει πλέον καταστεί ένας κορυφαίος ετήσιος θεσμός ανάπτυξης νέων ηγετών, ένας μοναδικός θεσμός και ο μεγαλύτερος ακαδημαϊκός θεσμός για τη νησιωτική Ελλάδα, προσελκύοντας τόσο νέους επιστήμονες, αλλά δίδοντας κυρίως στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τους μαθητές της Δωδεκανήσου μία διεθνή εμπειρία, μοναδική στο είδος της, που διαφορετικά θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή στο εξωτερικό για να τη βιώσουν. Το RhodesMRC αποτελεί τόσο ένα ιδανικό εργαλείο ανάπτυξης του ακαδημαϊκού τουρισμού όσο και φορέα ανάπτυξης για τα νησιά μας, δημιουργώντας ένα νέο ρεύμα φίλων και πρεσβευτών της Ρόδου, αλλά και μπολιάζοντας το τοπικό μαθητικό και φοιτητικό κοινό με την αρμόζουσα για τις διεθνείς συνθήκες εξωστρέφεια και διασύνδεση.

Τέλος, στα πλαίσια των εορτασμών για την Επετειακή 10η Έκδοση του RhodesMRC, θα πραγματοποιηθεί παράλληλη Επετειακή Εκδήλωση, την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, στις 20:00. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει μία ανασκόπηση της ανάπτυξης του συνεδρίου, αλλά και θα τιμηθούν άτομα που με τη συμβολή τους, ειδικά τα πρώτα χρόνια, ανέβασαν το συνέδριο στα σημερινά υψηλά του επίπεδα. Η επετειακή εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό.

--


Γραφείο Τύπου - Press Office

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...