Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την επανέναρξη των σχολείων στα νησιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την επανέναρξη των σχολείων στα νησιά»

Δεδομένης της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για την επανέναρξη από Δευτέρα των σχολικών δραστηριοτήτων, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και ο Τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης, η Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Μερόπη Τζούφη και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την απουσία σχεδίου από πλευράς Κυβέρνησης για το πώς και με ποιες συνθήκες θα ανοίξουν τα σχολεία στα νησιά, ιδιαίτερα στα μικρά.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, που επεβλήθησαν για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στον πληθυσμό, η Κυβέρνηση επέβαλλε τον περιορισμό των μετακινήσεων από και προς τις νησιωτικές περιοχές, χωρίς όμως να ανακοινώσει, παράλληλα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των νησιωτικών περιοχών. Έτσι και κατά τις πρόσφατες, όμως, ανακοινώσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την επανέναρξη των σχολικών δραστηριοτήτων, καμία ιδιαίτερη αναφορά δεν έγινε στις ειδικές συνθήκες που βιώνουν τα νησιά και τις ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, αναφορικά με το σχέδιο επανέναρξης των σχολικών δραστηριοτήτων για τις 11 και 18 Μαΐου το οποίο ανακοίνωσε η αρμόδια Υπουργός, δεν δόθηκαν σχετικές οδηγίες για την επάνοδο στα νησιά των, κατά πλειοψηφία, ωρομίσθιων και αναπληρωτών καθηγητών, που στελεχώνουν τις δομές Εκπαίδευσης ιδίως των μικρών νησιών και που με την έναρξη των περιοριστικών μέτρων και το κλείσιμο των σχολείων, μετέβησαν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Τα νησιά μας, υπογραμμίζεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για όλο το διάστημα της ισχύος των περιοριστών μέτρων, ζούσαν την δική τους αγωνία και φόβο, ελλείψει ενός ολοκληρωμένου ειδικού σχεδίου προστασίας. Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, εξακολουθούν και αφήνουν τα νησιά εκτός των σχεδιαζόμενων μέτρων, με αποτέλεσμα οι νησιώτες να βιώνουν ένα δεύτερο κύμα αβεβαιότητας και ανησυχίας.

Στο εν λόγω σχέδιο, ακόμη, δεν διευκρινίζεται αν οι εκπαιδευτικοί θα υποβληθούν σε δωρεάν διαγνωστικά τέστ και στις απαιτούμενες υγειονομικές εξετάσεις προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα στις σχολικές μονάδες, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους, των μαθητών και των οικογενειών τους. Η παραμονή εξάλλου των εκπαιδευτικών σε δεκατετραήμερη καραντίνα, καθιστά άνευ αντικειμένου την υποχρεωτική επιστροφή τους στα νησιά, καθώς η λήξη της καραντίνας και του διδακτικού έτους, εν πολλοίς συμπίπτουν και εν τέλει καθιστούν το μέτρο αυτό μη πρόσφορο.

Περαιτέρω, όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, αν και ανακοινώθηκε ως υποχρεωτική η απολύμανση με κατάλληλο τρόπο των σχολείων και των υποδομών αυτών, στα περισσότερα νησιά, ιδίως στα μικρά, δεν δραστηριοποιούνται επαγγελματικές εταιρείες απολυμάνσεων που να διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα. Και ενώ, επιπλέον, κρίθηκε υποχρεωτική η τήρηση των κανόνων υγιεινής από παιδιά και καθηγητές στα σχολεία, από τη πλευρά της Πολιτείας δεν έχει υπάρξει μέριμνα για τον εφοδιασμό των νησιών με επαρκή υλικά προστασίας και προσωπικής υγιεινής τα οποία και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου ήταν δυσεύρετα στις νησιωτικές περιοχές.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, οι αρμόδιοι Τομεάρχες Παιδείας και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφού τονίζουν ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη, κατά τη χάραξη πολιτικών, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, ρωτούν τους Υπουργούς Παιδείας και Ανάπτυξης αν προτίθεται να ανακοινώσουν ειδικά μέτρα μέριμνας για την επανέναρξη των σχολικών μονάδων των νησιών και την εκ νέου επαφή του εκπαιδευτικού προσωπικού, μετά την επάνοδό τους στα νησιά, με τους  νησιωτικούς πληθυσμούς. Ακόμη, ζητούν διευκρινήσεις για το αν υπάρχει σχέδιο να βοηθηθούν οι νησιωτικοί Δήμοι, στην επικράτεια των οποίων δεν δραστηριοποιούνται πιστοποιημένες εταιρείες απολύμανσης, ώστε να είναι σύννομοι με τις σχετικές ανακοινώσεις για την προστασία των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Επίσης, για μια ακόμη φορά ζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διασφάλιση με επάρκεια ποσοτήτων σε υλικά προσωπικής υγιεινής και προστασίας από τον ιό (μάσκες, αντισηπτικά, κτλ) για την κάλυψη των αναγκών των νησιών και ιδιαίτερα των σχολικών μονάδων.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνει, τέλος, ότι μια σοβαρή στάση από την πλευρά της Κυβέρνηση θα σήμαινε, η απόφαση για επανέναρξη των σχολικών δραστηριοτήτων να είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να εγγυάται την ασφαλή επιστροφή των παιδιών και των καθηγητών στα σχολεία, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η Υγεία των ιδίων, των οικογενειών τους και των κοινωνιών μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται. Τα νησιά μας, μέσα στις ειδικές συνθήκες που βιώνουν, απαιτούν και δικαιούνται σεβασμό και ειδική μέριμνα.

           

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...