Ν. Σαντορινιός: Επικίνδυνες ελλείψεις χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου Ρόδου. Μεγάλη η ταλαιπωρία των ασθενών»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Επικίνδυνες ελλείψεις χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου Ρόδου. Μεγάλη η ταλαιπωρία των ασθενών».

- Ερώτηση κατέθεσε χθες ο Νεκτάριος Σαντορινιός, προς τον Υπουργό Υγείας, αναδεικνύοντας το σοβαρό θέμα σημαντικών ελλείψεων σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα στο Φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη καθυστέρηση, και σε πολλές περιπτώσεις την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, φέρνοντας σε απόγνωση τους ασθενείς. 

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, βάσει καταγγελιών καρκινοπαθών ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε προγραμματισμένες χημειοθεραπείες στην ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρόδου, όσο και του ίδιου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, το Φαρμακείο του Νοσοκομείου συχνά δεν έχει εγκαίρως προμηθευτεί τις απαραίτητες ποσότητες των φαρμάκων, που χρειάζονται για τη συνέχιση της κρίσιμης αγωγής τους.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς ανακατευθύνονται, με επιπλέον προσωπικό κόστος, σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να πιστοποιηθεί, εκ νέου, η ανάγκη χορήγησης των κατάλληλων φαρμάκων, τα οποία και πρέπει να προμηθευτούν από το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της περιοχής, και στη συνέχεια, να πάνε οι ίδιοι το σκεύασμα στην κλινική του Νοσοκομείου για να συνεχίσουν τις προγραμματισμένες θεραπείες. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους μπαίνουν σε ένα πρόσθετο κυκεώνα ανασφάλειας, ταλαιπωρίας και οικονομικής αφαίμαξης.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναδεικνύοντας με την ερώτησή του αυτό το σοβαρό ζήτημα, υπογραμμίζει ότι η διαχείριση των αποθεμάτων και παραγγελιών των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς, είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται άμεση επίλυση, καθώς επιβαρύνει τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας και το ίδιο το μέλλον των ασθενών, ενώ ειδικά για τους νησιώτες ασθενείς αποτελεί μια κατάφωρη άνιση μεταχείριση, αφού πολλές φορές, για να συνεχιστούν οι θεραπείες τους αναγκάζονται να μεταβούν στην ενδοχώρα.

Οι συνεχιζόμενες αυτές ελλείψεις δεν συνάδουν με το πανανθρώπινο δικαίωμα του ασθενούς να έχει έγκαιρη, ισότιμη και κοντά στον τόπο του, πρόσβαση στο φάρμακο και την θεραπεία και απαξιώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που οι γιατροί στο Νοσοκομείο Ρόδου και ειδικά της Ογκολογικής Κλινικής, καταβάλλουν καθημερινά, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς όπως τονίζει, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επηρεάζει σημαντικά την ομαλή λειτουργία του ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Ρόδου, όπου η αύξηση των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει πια, αγγίζει και το 40% και ως εκ τούτου χρειάζεται άμεσες πρωτοβουλίες στήριξης. Ακόμη, προτείνει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε, ακόμη και αν τα Φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων, δεν μπορούν εγκαίρως, κάποιες φορές, να ανταποκριθούν στον όγκο των αναγκών, να μην υφίστανται επιπλέον ταλαιπωρία και κόστος οι ασθενείς, αναγκαζόμενοι να αποταθούν σε ιδιώτες γιατρούς.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...