Ν. Σαντορινιός: «Το ιστορικό Ελληνικό Προξενείο στη Ρόδο μετατρέπεται σε γραφεία ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων του Ν. Αιγαίου εις βάρος των πολιτών»

Ρόδος, 12/01/2022

- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- ΘΕΜΑ: Ν. Σαντορινιός: «Το ιστορικό Ελληνικό Προξενείο στη Ρόδο μετατρέπεται σε γραφεία ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων του Ν. Αιγαίου εις βάρος των πολιτών» 

- Είναι διπλά προκλητικό στις δημόσιες αντιδράσεις για τη μετατροπή του μνημειακού Ελληνικού Προξενείου επί Ιταλοκρατίας σε γραφεία Α.Ε. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Περιφερειάρχης να αντιπαραβάλλει το επιχείρημα της «αναπτυξιακής προοπτικής» του τόπου.

Για ποια «αναπτυξιακή προοπτική» κάνει λόγο και ποιους ακριβώς αφορά, όταν ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου είναι μία από τις πολλές «χρυσές ευκαιρίες» στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδίου ιδιωτικοποίησης των πάντων; Το παιχνίδι της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μέσω του ΦΟΔΣΑ, βολεύει ΜΟΝΟ την εξυπηρέτηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, που μέσω των ΣΔΙΤ, που ήδη έχουν εξαγγελθεί, θα αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων, εκτινάσσοντας το κόστος διαχείρισης. Η υφαρπαγή της αρμοδιότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους Δήμους, καθώς και η υποκλοπή του συνόλου της σχετικής κινητής και ακίνητης περιουσίας των νησιωτικών Δήμων, έγινε με μόνο σκοπό την ιδιωτικοποίηση. Αυτό πολύ απλά σημαίνει αύξηση στα δημοτικά τέλη και υπερχρεώσεις στις πλάτες των δημοτών και των νησιωτικών επιχειρήσεων. 

Οι αλλαγές που πέρασε η Κυβέρνηση της ΝΔ, με το νέο περιβαλλοντικό νόμο, και που στηρίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι εις βάρος της τοπικής οικονομίας των νησιών, των ίδιων των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το περιβάλλον και οι δημόσιες πολιτικές για μια ουσιαστική βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελούν εμπόδιο στα σχέδια των φίλων της ΝΔ.

Επομένως,  δεν «τιμά κανείς εμπράκτως την ιστορία του τόπου» αλλάζοντας τον συμβολισμό και την ιστορική  σημασία του εν λόγω δημόσιου ακινήτου, εγκαθιστώντας εκεί τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, που μόνο σκοπό έχει το κέρδος λίγων και εκλεκτών και όχι τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.

Παράλληλα, αν η ΠΝΑΙ, όπως ανακοινώθηκε, είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην απορρόφηση πόρων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν τα ελάχιστα κονδύλια για να λειτουργήσει το Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας Δωδεκανήσου, στον ανακαινισμένο και έτοιμο χώρο του Προξενείου, ήδη από τον Οκτώβριο 2017, τότε που άνοιξε ξανά τις πόρτες του για τον ροδιακό λαό.

Υ.Γ. Μπορεί να μας εξηγήσει η περιφερειακή αρχή γιατί δαπάνησε 72.000 ευρώ για την «επισκευή και συντήρηση του κτιρίου ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου», εφόσον το κτίριο ήταν ήδη ανακαινισμένο από το 2017; (επισυνάπτεται η σχετική απόφαση)

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...