Ν. Σαντορινιός: «Με πολύ αργούς ρυθμούς η αξιολόγηση των αιτήσεων για τις αποζημιώσεις των αλιέων. Ο κλάδος πλήττεται και χρειάζονται άμεσα μέτρα επιτάχυνσης της διαδικασίας τώρα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Ν. Σαντορινιός: «Με πολύ αργούς ρυθμούς η αξιολόγηση των αιτήσεων για τις αποζημιώσεις των αλιέων. Ο κλάδος πλήττεται και χρειάζονται άμεσα μέτρα επιτάχυνσης της διαδικασίας τώρα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός με θέμα την ανάγκη επιτάχυνσης αξιολόγησης των φακέλων ώστε να καταβληθούν το ταχύτερο οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αλιείς, για ζημιές που υπέστησαν λόγω πανδημίας.  

Όπως σημειώνεται εμφατικά στην Ερώτηση, μετά από πολλαπλές πιέσεις- ανάμεσα στις οποίες και αυτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει εκ νέου την πρόσκληση για  ένταξη στη Δράση (δ) του μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, ενώ μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πρωτοστάτησε παρεμβαίνοντας και για την ανάγκη διεύρυνσης των κριτηρίων ένταξης, ώστε να μην αποκλειστεί η πλειονότητα των παράκτιων αλιέων.  

Το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ όμως, και σε αυτή την περίπτωση, δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την αξιολόγηση των αιτήσεων εγκαίρως, κυρίως γιατί δεν προέβλεψε ότι λόγω των αναγκών του κλάδου, ο αριθμός των αιτούντων αλιέων της πρόσκλησης ήταν πολύ μεγάλος και γιατί οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας θα προκαλούσαν προβλήματα στην διαδικασία. Έτσι, μέχρι στιγμής, το ΥΠΑΑΤ έχει αξιολογήσει μόνο 470 σκάφη από τα 6.500 που συνολικά έχουν αιτηθεί με άμεσο αποτέλεσμα, την καθυστέρηση των καταβαλλόμενων ποσών στήριξης. Εάν μάλιστα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η αξιολόγηση των φακέλων είναι βέβαιο πως οι πληγέντες αλιείς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες για να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και θα κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του κλάδου συνολικά.

Οι αλιείς, ειδικά οι παράκτιοι, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στην αλιευτική τους δραστηριότητα κυρίως λόγω της πανδημίας και των συνεπειών που προκάλεσε στην οικονομία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητάνε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί σε όλα τα άμεσα μέτρα ώστε να επιταχυνθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων της Δράσης «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19», ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αλιείς που χρειάζονται στήριξη τώρα.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...