Νοσοκομειακοί Γιατροί Ρόδου: Να αποσυρθεί η απαράδεκτη «οδηγία» της 2ης ΥΠΕ! Να μην εφαρμοστεί από κανένα γιατρό του Νοσοκομείου Ρόδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΓΝ ΡΟΔΟΥ

Όχι στην διάλυση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας!

Την Τρίτη 10/05/2022 πληροφορηθήκαμε για έγγραφο του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και νήσων κ Ροϊλού προς το νοσοκομείο της Ρόδου με το οποίο «έδινε τη δυνατότητα» σε χειρουργούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε επείγοντα περιστατικά της εφημερίας του νοσοκομείου στην ιδιωτική κλινική του νησιού, Euromedica.

Πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση η οποία βασίζεται σε νομοθέτημα της κυβέρνησης του 2021 με την πρόφαση των προβλημάτων της λειτουργίας των νοσοκομείων την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας. Προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις προθέσεις του συντάκτη (αλλά και των διάφορων καλοθελητών που θα επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν) καθώς δεν έχει υπάρξει διαταραχή στην διενέργεια των επειγόντων χειρουργείων στο νοσοκομείο μας, παρά την οριακή κατάσταση στην οποία λειτουργούν τα χειρουργεία, ακόμα και στις περιόδους που δεχόταν την μεγαλύτερη πίεση από τις νοσηλείες των περιστατικών COVID-19. Αφήνει επίσης έκθετο το νοσοκομείο αφού ζητά να μεταφερθεί ο εφημερεύων χειρουργός (μαζί με τον ειδικευόμενο) από την θέση στην οποία οφείλει να βρίσκεται στο νοσοκομείο για να πραγματοποιήσει την επέμβαση στην ιδιωτική κλινική. Τα εύλογα ερωτήματα προφανώς συνεχίζονται, όπως το ποιος γιατρός θα αναλάβει την μετεγχειρητική παρακολούθηση του αρρώστου και πιθανές επιπλοκές (θα πηγαινοέρχονται οι χειρουργοί μεταξύ του δημόσιου νοσοκομείου και της ιδιωτικής κλινικής; ) αλλά και το αν η ιδιωτική κλινική προτίθεται να αναλάβει την μετεγχειρητική νοσηλεία και πιθανώς την αντιμετώπιση επιπλοκών (όταν δηλαδή η νοσηλεία καταστεί «μη κερδοφόρα»).

Την Τετάρτη 11/05/2022 σε συνάντηση που είχε ο κ. Ροϊλός με τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα και σε παράσταση διαμαρτυρίας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του νοσοκομείου της Ρόδου, μας παρουσιάστηκε μία διαφορετική κατεύθυνση εξίσου, αν όχι περισσότερο απαράδεκτη με την παραπάνω. Τα περιστατικά που θα χειρουργούνται στην ιδιωτική κλινική δεν θα είναι τα επείγοντα αλλά προγραμματισμένα χειρουργεία από την λίστα αναμονής του νοσοκομείου (όχι με την προτεραιότητα την οποία καθορίζει η λίστα αλλά «επιλεγμένα» από άγνωστη αρχή) και από νοσοκομειακούς χειρουργούς του ΓΝ Ρόδου που είναι εκτός εφημερίας. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ Ροϊλού δεν θα υπάρξει αμοιβή του μεταφερόμενου ιατρού αλλά θα «προσπαθήσει» να λάβουν αμοιβή από το δημόσιο νοσοκομείο (!) για μία εφημεριακή απασχόληση. Η απουσία της βούλησης του ασθενή από τον σχεδιασμό είναι για άλλη μια φορά εκκωφαντική, ενώ η παραπάνω (προφορικά περιγραφείσα) διαδικασία, εκτός από ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη είναι και εντελώς έωλη νομικά…

Η υποκρισία της 2ης ΥΠΕ αλλά και αυτών που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την απόφαση αυτή είναι προφανής: Δεν επιδιώκουν να λύσουν τα προβλήματα του νοσοκομείου και των ασθενών ούτε να αποσυμφορήσουν την λίστα αναμονής αλλά εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην οποία αυτοί και οι όμοιοί τους έχουν οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας να δώσουν άλλο ένα «δωράκι» στα ιδιωτικά συμφέροντα που απομυζούν τον ΕΟΠΥΥ, με τους ασθενείς να καλούνται να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να χειρουργηθούν και νομιμοποιώντας ουσιαστικά τη «μαύρη» πληρωμή των γιατρών και το «φακελάκι».

Κατά την γνώμη μας ο μόνος τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και οι ασθενείς τους οποίους εξυπηρετούμε προς την κατεύθυνση της υψηλής ποιότητας, δημόσιας και δωρεάν αλλά και ισότιμης για όλους περίθαλψης είναι η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με ταυτόχρονα κίνητρα προς τους παραπάνω να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, πρώτα από όλα με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Απαιτούμε να αποσυρθεί η απαράδεκτη «οδηγία» της 2ης ΥΠΕ!

Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία και τις ενώσεις εργαζομένων να διεκδικήσουν μαζί μας την στήριξη του νοσοκομείου μας.

Κανένας γιατρός να μην εφαρμόσει την οδηγία της 2ης ΥΠΕ – να δεσμευτούν οι υπηρεσίες και τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου πως δεν θα την εφαρμόσουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρουν απέναντί τους με κάθε διαθέσιμο μέσο!            

 

Η πρόεδρος

Γαλανού Πολύμνια

 

Ο γραμματέας

Φαρμακίδης Νικόλαος

 

Ο αντιπρόεδρος

Καϊκης Αριστείδης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...