Νικητιάδης : Επιτέλους ασχοληθείτε με τους αγρότες της Ρόδου, ασχοληθείτε με τα ελάφια κύριοι της ΝΔ

Την απόγνωση του αγροτικού κόσμου της Ρόδου που απειλείται λόγω των τεράστιων καταστροφών στις καλλιέργειες του, από τους ανεξέλεγκτους πληθυσμούς ελαφιών,  φέρνει στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής με επίκαιρη ερώτηση του. Παραλλήλως ο κ. Νικητιάδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το σημαντικό θέμα των τροχαίων ατυχημάτων που είναι συχνότατο φαινόμενο στο νησί με θύματα μέχρι στιγμής μόνο ελάφια τονίζοντας πως απαιτούνται άμεσες λύσεις πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές.  Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε τη Δευτέρα 04 Μαρτίου και απευθύνεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Όπως αναφέρει το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης τα ελάφια, εξ αιτίας του περιορισμού του φυσικού τους χώρου μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, της ανομβρίας, αλλά και της έλλειψης τροφής, οδηγούνται κατά χιλιάδες από τις δασικές εκτάσεις προς τις κατοικημένες περιοχές του νησιού προκαλώντας, πρωτίστως, τεράστιες καταστροφές σε όλες τις αγροτικές καλλιέργειες  και μάλιστα, σε μια περίοδο που οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα αδιέξοδα, όπως το κόστος της παραγωγής. Ο πρωτογενής τομέας του νησιού απειλείται κυριολεκτικώς με εξαφάνιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση κατά 80% της παραγωγής του φασολιού Κατταβιάς,  ενός προϊόντος ΠΟΠ.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει είναι τα πολλά τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από ελάφια, με σημαντικές υλικές ζημιές σε οχήματα, οι οδηγοί των οποίων ζουν με το άγχος του αιφνιδιασμού, ενώ από θαύμα μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάποιο τραγικό δυστύχημα. Η Κυβέρνησή είναι απούσα για μία ακόμη φορά και επιδεικνύει πρωτοφανή απαξίωση και αδιαφορία για τα προβλήματα των κατοίκων και των επαγγελματιών της Ρόδου, αλλά και υποκριτική περιβαλλοντική ευαισθησία, αφού ουδόλως νοιάζεται για τα πολλά ελάφια που σκοτώνονται κάθε μέρα σε τροχαία ατυχήματα.

Οι Ροδίτες αγρότες και άλλοι επαγγελματίες του νησιού που ακόμα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και προσπαθούν να ορθοποδήσουν οικονομικώς, βρίσκονται σε απόγνωση, διότι οι φωνές τους για μία ακόμη φορά δεν εισακούγονται.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, πότε επιτέλους θα εισακούσει η Κυβέρνηση, ως έχει υποχρέωση, τα δίκαια αιτήματα των αγροτών της Ρόδου και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών από τα χιλιάδες ελάφια του νησιού; Με ποιούς τρόπους θα διασφαλιστεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο νησί και θα ενισχυθούν οι  πραγματικά πολύπαθοι αγρότες; Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως δράση και με ποιές σχετικές πρωτοβουλίες, για να αναχαιτιστεί η ραγδαία αύξηση των ελαφιών στο νησί, ώστε να αποφευχθούν τα καθημερινά τροχαία ατυχήματα, αλλά παραλλήλως να διασφαλιστεί η προστασία του είδους, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για τη Ρόδο;

Μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης ο κ. Νικητιάδης σε σχετική του δήλωση υπογραμμίζει : «Θεωρώ απαράδεκτο για μήνες ολόκληρους η Κυβέρνηση να παρακολουθεί την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής από τον υπέρπληθυσμό των ελαφιών στη Ρόδο που πλέον κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα καθώς μεγάλο μέρος του φυσικού τους χώρου έχει καταστραφεί από τις φωτιές του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά απαξιώνει τους Ροδίτες αγρότες και όλους τους κατοίκους του νησιού δείχνοντας υποκριτική περιβαλλοντική ευαισθησία καθώς δε νοιάζεται για τα πολλά ελάφια που σκοτώνονται καθημερινώς σε τροχαία ατυχήματα που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακόμη και ανθρώπινης ζωής. Επιτέλους ασχοληθείτε με τους αγρότες της Ρόδου, ασχοληθείτε με τα ελάφια κύριοι της ΝΔ».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...