Νηστίσιμες συνταγές - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ

Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία, κάνει καλό στο σώμα μας, είναι ευκαιρία για μια αποτοξίνωση  για ένα υγιείς σώμα.
Προτείνω μερικά νηστίσιμα φαγητά για απολαύσετε την νηστεία και να εξισορροπήσετε διατροφικές ατασθαλίες, να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και να χάσετε μερικά περιττά κιλά.
ΓΑΡΙΔΕΣ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γαρίδες μικρές, βρασμένες και καθαρισμένες
1 μαρούλι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι

για την σάλτσα:
1 λεμόνι χυμό
1 κουταλιά κορν-φλαουρ
ζωμό από το φαγητό μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το μαρούλι , τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν λίγο.
Προσθέτουμε τις γαρίδες ,τα μανιτάρια και λίγο αλάτι σωτάρουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα.
Για την σάλτσα μας παίρνουμε ένα μπολ και διαλύουμε το κορν-φλαουρ σε λίγο κρύο νερό.
Παίρνουμε λίγο λίγο ζουμί από το φαγητό μας και το δένουμε με το κορν-φλαουρ ανακατεύοντας συνεχώς και στο τέλος προσθέτουμε και τον χυμό του λεμονιού.
Αφού φτιάξουμε μια ομοιόμορφη σάλτσα, περιχύνουμε με αυτήν το φαγητό μας και ανακατεύουμε καλά.

 
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ

4 κολοκύθια μεγάλα
νερό για το βράσιμο
αλάτι χοντρό
πιπέρι φρέσκο
πιπέρι καγιέν
για τη σάλτσα γιαουρτιού:
150 γρ. γιαούρτι με χαμηλές θερμίδες
1 κ. γλυκού ελαιόλαδο
2-3 κλων. άνηθο
1 σκελ. σκόρδο
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και στραγγίζουμε τα κολοκύθια. Τα κόβουμε στα 4 και τα βράζουμε για 4 λεπτά σε κοχλάζον αλατισμένο νερό. Αποσύρουμε και τα κρυώνουμε με κρύο νερό.
Με ένα κουταλάκι του τσαγιού τους αφαιρούμε εσωτερικά τη ψίχα-σπόρια δημιουργώντας μία κοιλότητα στο εσωτερικό. Τους προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα γιαουρτιού:
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον άνιθο. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε μία πιατέλα τα κολοκύθια και τα γεμίζουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Τέλος προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν και σερβίρουμε.
 

ΣΑΛΑΤΑ  ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μια σαλάτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και φυτικές ίνες. Μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα.


ΥΛΙΚΑ

3 φλιτζάνια φασόλια (άσπρα)
1 ματσάκι ρόκα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1φλιτζάνι ρόδι καθαρισμένο
5 κουταλιές χοντροκομμένη καρυδόψιχα
χυμό ενός λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο
7 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Μουλιάστε τα φασόλια για 10-12 ώρες. Στη συνέχεια, βράστε τα και μόλις μαλακώσουν σουρώστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν. Πλύνετε και κόψτε τη ρόκα με τα χέρια και αναμίξτε την με τα φασόλια, το μαϊντανό, την καρυδόψιχα και το ρόδι. Χτυπήσετε το ελαιόλαδο με το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο και περιχύστε τη σαλάτα.



ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...