Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ενδιαφέρονται για τις πληγές της Ρόδου. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ενδιαφέρονται για τις πληγές της Ρόδου. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο.

-Διήμερη περιοδεία πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου κλιμάκια της Νομαρχιακής Επιτροπής, αποτελούμενα από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, τον Συντονιστή της ΝΕ Αντώνη Αποστολίδη, τα μέλη του Συντονιστικού της ΝΕ Δημήτρη Καραγιάννη και Τάκη Μιχαηλίδη, και άλλα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκαν τις περιοχές της Ιαλυσού και της Αρχίπολης.

Στην Ιαλυσό οι πλημμύρες ξύπνησαν τις μνήμες των προ εξαετίας καταστροφών. Αποδείχθηκε έμπρακτα πως στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Αρκετές ημέρες μετά τα καιρικά φαινόμενα, χαρακτηριστικό είναι πως τα σημάδια καταστροφής ήταν ορατά ακόμα και στις κεντρικές οδούς του οικισμού.

Επιπλέον, ανοικτό ζήτημα παραμένει η μη καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους για τις καταστροφές του 2013. Οι κάτοικοι της Ιαλυσού έχοντας ως κακό προηγούμενο αυτό το γεγονός, πάλι με κυβέρνηση της ΝΔ, αγωνιούν για το αν και πότε θα έχουν την παραμικρή βοήθεια από την Πολιτεία ή θα μείνουν και πάλι παρατημένοι στη μοίρα τους.

Στην Αρχίπολη οι καταστροφές δεν είχαν προηγούμενο για το χωριό. Οι υποδομές έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, το γήπεδο ποδοσφαίρου είναι πλέον ένα χωράφι λάσπης, ενώ οι κατοικίες που βρίσκονται κοντά στο ρέμα κινδύνεψαν να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

Κοινός παρονομαστής σε Ιαλυσό και Αρχίπολη, όπως και σε άλλα μέρη της Ρόδου που επλήγησαν από τη νεροποντή της 25ης Νοεμβρίου, η απουσία ενδιαφέροντος της Πολιτείας. Για τον κάτοικο μιας πληγείσας περιοχής όπως αυτές δεν είναι αρκετό η αποστολή μερικών συνεργείων για την πρόχειρη αποκατάσταση και καθαρισμό από τα φερτά υλικά. Το κεντρικό κράτος, η Περιφέρεια και ο Δήμος όφειλαν από την πρώτη στιγμή να είναι δίπλα στους δημότες για να απαλύνουν τον πόνο και την αγωνία των συμπολιτών μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει και εγκαθιδρύσει μια πάγια τακτική την οποία είδαμε να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα σε κάθε περιοχή που πληγόταν από καταστροφές στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας:

  • Άμεση παρουσία μικτών αρμοδίων κλιμακίων αυτοψίας και καταγραφής ζημιών με κυβερνητικό συντονισμό σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση
  • Άμεση καταβολή έκτακτης ενίσχυσης ύψους 5.000 € σε κάθε νοικοκυριό και 8.000 – 20.000 € σε κάθε επιχείρηση, πέραν της αποζημίωσης των ζημιών που δρομολογούνταν άμεσα με διαφανείς διαδικασίες - εξπρές
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στους πληγέντες για 6 μήνες
  • Άμεση έκτακτη χρηματοδότηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πλήρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών

Αυτά εφαρμόστηκαν με επιτυχία στη Σαμοθράκη, στα Χανιά, στη Σύμη και αλλού. Η νομοθεσία παραμένει σε ισχύ.

Εύλογα προκύπτουν ερωτήματα:

  • Η κυβέρνηση της ΝΔ θα τα εφαρμόσει στη Ρόδο;
  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής θα τα διεκδικήσει για τη Ρόδο;
  • Τελικά ποιος ενδιαφέρεται για τη Ρόδο;

Το Γραφείο Τύπου.-

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...