Ν.Ε ΣΥριΖΑ: «Όχι στον δανεισμό των δύο εμβληματικότερων έργων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου - Nα πάρουν θέση οι Τοπικές Αρχές και το Υπ.Πο.»

Νομαρχιακή  Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου

- Ρόδος, 29/3/2021

- «Όχι στον δανεισμό των δύο εμβληματικότερων έργων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου - Nα πάρουν θέση οι Τοπικές Αρχές και το Υπ.Πο.»

Αναφορικά με τον προτεινόμενο δανεισμό των δύο πιο εμβληματικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της, στηρίζοντας την θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (παραρτήματος Ρόδου).

 

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση από τη Διεύθυνση του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αφορά στον δανεισμό δεκαπέντε εκ των σημαντικότερων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η περίφημη λουόμενη Αφροδίτη και η μαρμάρινη κεφαλή του Απόλλωνα-Ήλιου, έργα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει η παραμικρή σκέψη για την απομάκρυνσή τους από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, μιας και αποτελούν τον βασικό κορμό και αναπόσπαστο κομμάτι της μόνιμης συλλογής.

 

Η σχεδιαζόμενη έκθεση με τίτλο “Κάλλος” στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης –ένα, κατά τ’ άλλα, εξαιρετικό μουσείο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ)-, ανοίγει επίσης το θέμα δανεισμού, σε ιδιώτες, σημαντικών έργων δημόσιων μουσείων της χώρας και την ασαφή θέση του Υπουργείου Πολιτισμού για τα «αμετακίνητα» μνημεία. Η ανησυχία μεγαλώνει, όταν μάλιστα η κα. Μενδώνη πρόσφατα έφερε ρύθμιση για δυνατότητα δανεισμού κινητών μνημείων από τα ελληνικά μουσεία για 25 χρόνια -με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 25.

Στο σοβαρό ζήτημα της μετακίνησης ανεκτίμητων έργων από την περιφέρεια της χώρας, και τα ήδη αποδυναμωμένα μουσεία της, ας υπενθυμίσουμε το παράδειγμα της “Κόρης της Καλύμνου”. Το μνημειακό χάλκινο άγαλμα, που είχε βρεθεί από Καλύμνιους ψαράδες, δόθηκε μετά από αγώνα στο μουσείο της Καλύμνου -όπου και αποτελούσε βασικό έκθεμα- και έχει μεταφερθεί για άγνωστο χρόνο στην Αθήνα, παρά τις εκκλήσεις της τοπικής κοινότητας αλλά και, πρόσφατα, του έπαρχου Καλύμνου.

 

Φυσικά και υποστηρίζουμε την αλληλεπίδραση των μουσείων, όχι όμως κάτω από συνθήκες αποδυνάμωσης ή στέρησης βασικών τους εκθεμάτων, αλλά εντός ενός πλαισίου δημιουργικής ανταλλαγής.

 

Ο συγκεντρωτισμός δεν είναι πολιτισμός, ούτε και η αποδυνάμωση, έστω και περιστασιακά, των μουσείων της περιφέρειας. Το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει, με έργα από τα κεντρικά μουσεία να προβάλλονται σε περιοδικές εκθέσεις στην περιφέρεια, ενώ τα  έργα-σύμβολα είναι αναντικατάστατα και δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μετακινούνται από τα δημόσια μουσεία στα οποίο ανήκουν. 

 

Το  δημόσιο αγαθό της συλλογικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αναφαίρετο δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών αλλά και των επισκεπτών που επιθυμούν να απολαύσουν τα προβεβλημένα και ξακουστά σπουδαία εκθέματα.

 

Βάσει των παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου καλεί τις Τοπικές Αρχές να πάρουν θέση για το ζήτημα και ζητάει από το Υπ.Πο. και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να μην εγκρίνουν τον δανεισμό των δύο συγκεκριμένων εκθεμάτων.
 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ.-

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...