Νερό και συγκοινωνίες: Δημόσια αγαθά που πρέπει να προστατευτούν – Οι επιχειρήσεις όμως να σταθούν στο ύψος της αποστολής τους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5.12.2013

Το νερό και οι συγκοινωνίες, ειδικά σε τοπικό επίπεδο,  είναι ύψιστα δημόσια, κοινωνικά αγαθά  που πρέπει να παρέχονται σε επάρκεια,  καλή ποιότητα και στο χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες. Υπό την έννοια αυτή δε νοείται η παραχώρηση τους ή η πώλησή τους σε συμφέροντα που τελικό σκοπό έχουν το μεγαλύτερο κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Στην περίπτωση μάλιστα που οι υπηρεσίες αυτές είναι μονοπωλιακές, ο κίνδυνος να  μετατραπούν οι υπηρεσίες αυτές σε εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό για τους πολίτες είναι κάτι περισσότερο από πιθανός. Ειδικά το δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και 1.884.790 ευρωπαίοι πολίτες έχουν με την υπογραφή τους ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν εγγυημένη παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και να σταματήσει η ώθηση για την απελευθέρωση των υπηρεσιών αυτών που θα οδηγήσει αυτόματα σε αύξηση της τιμής τους.  
Από την άλλη πλευρά όμως οι δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΥΑΡ και ΡΟΔΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι τσιφλίκι κανενός και ότι η λειτουργία τους θα πρέπει να είναι αποτελεσματική, οικονομική, διαφανής και πάντα προς όφελος των πολιτών. Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις, κυρίως στη ΔΕΥΑΡ, δε δείχνουν ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να κατανοήσουν οι διοικούντες τις επιχειρήσεις αλλά και μέρος των υπαλλήλων ότι οι εταιρείες έγιναν για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι για το βόλεμα αιρετών και υπαλλήλων.
Σε μια κρίσιμη εποχή για τις υποδομές του νησιού που θα πρέπει να διαχειριστούμε μεγάλα έργα υποδομών όπως το Φράγμα Γαδουρά και μεγάλα αποχετευτικά έργα, αλλά και να εξυπηρετήσουμε συγκοινωνιακά με τον καλύτερο τρόπο τα εκατομμύρια των επισκεπτών, δεν είναι δυνατόν ούτε να διανοηθούμε τη διακοπή της λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, ούτε με την κατάργησή τους από την κυβέρνηση ούτε όμως μέσω της υπονόμευσης της λειτουργίας αυτών των οργανισμών από τον ίδιο το Δήμο.
Οι  πολίτες λοιπόν της Ρόδου που  μέχρι σήμερα  στηρίζουν διαχρονικά και τις δύο εταιρίες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο λαό της Ρόδου ζητάνε να μην καταργηθούν αλλά να αναβαθμιστούν, να αναλάβουν μεγαλύτερο και αποδοτικότερο έργο επ’ ωφελεία του περιβάλλοντος, της κοινωνίας αλλά και της τοπικής οικονομίας. Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνει η Δημοτική Αρχή είναι να επανασχεδιάσει την λειτουργία των δύο επιχειρήσεων σε υγιή βάση προς όφελος του Ροδιακού  λαού.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...