Να δημιουργηθεί Περιφέρεια στη Δωδεκάνησο με έδρα τη Ρόδο - Αίτημα φορέων προς τον πρωθυπουργό

Οι Φορείς της Δωδεκανήσου:  Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου (ΣΥΠΝΑΠΕΔ)  Ένωση Αστυνομικών Δωδεκανήσου  Α’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ  Δ.Ο.Ε. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ  ΣΥΜΗΔΥΔ  ΕΕΤΕΜ -Ρόδος 15-4-2018 -Προς : -τον Πρωθυπουργό της χώρας -Κοινοποίηση :

• Υπουργό Εσωτερικών • Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου • Πρόεδρο και μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου • Βουλευτές Δωδεκανήσου • Φορείς Δωδεκανήσου

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Θέμα Χωροταξικός και λειτουργικός επαναπροσδιορισμός της Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο. Για να λειτουργήσουν τα Δωδεκάνησα χρειάζονται έδρα Περιφέρειας στη Ρόδο.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελείται από 48 κατοικημένα νησιά και έχει συνολικό πληθυσμό 309.015 κατοίκους. Η τυπική έδρα της Περιφέρειας βρίσκεται στην Σύρο ενώ η λειτουργική έδρα στη Ρόδο καθώς στην Ρόδο, εξ ανάγκης, βρίσκεται το γραφείο του Περιφερειάρχη, το γραφείο το Εκτελεστικού Γραμματέα, ο πρόεδρος και η γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής ενώ από την Ρόδο εκλέγονται οι περισσότεροι Περιφερειακοί Σύμβουλοι (25 σε σύνολο 51). Αντίθετα από την Σύρο εκλέγονται μόλις 4 Περιφερειακοί Σύμβουλοι καθώς ο πληθυσμούς της Σύρου είναι 21.507 (6,75% του συνόλου της Περιφέρειας). Στην Ρόδο οι εργαζόμενοι είναι 47.000 ενώ στη Σύρο 7.500.

Η Ρόδος είναι το οικονομικό κέντρο της Περιφέρειας με μόνιμο πληθυσμό 115.490 κατοίκους (38,78% του συνόλου της Περιφέρειας) και 190.988 στα Δωδεκάνησα. Κατά την τουριστική περίοδο προστίθενται και 120.000 τουρίστες στη Ρόδο (170.000 στα Δωδεκάνησα). Η Ρόδος διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο ενώ το λιμάνι της φιλοξενεί δεκάδες κρουαζιε-ρόπλοια. Έχει Πανεπιστήμιο και Ανώτερες σχολές, είναι πολιτισμικός κόμβος, με σημαντική υπεροχή και συμβολή στην Εθνική Οικονομία. Και το σπουδαιότερο, γεωγραφικά αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό σύνορο. Η Σύρος αντίθετα διαθέτει αεροδρόμιο το οποίο εξυπηρετεί μόνο μικρού μεγέθους αεροπλάνα που την συνδέουν με την Αθήνα, ενώ με την Ρόδο συνδέεται μόνο ακτοπλοϊκά. Για την πρόσβαση από την Ρόδο στη Σύρο απαιτείται ταξίδι με πλοίο (μία φορά ανά εβδομάδα προσέγγιση πλοίου τους χειμερινούς μήνες και τρεις φορές τους θερινούς μήνες) τουλάχιστον 12 ωρών ενώ τον χειμώνα πολλές φόρες μπορεί να περάσουν και 10 ημέρες για να γίνει εφικτή η μετάβαση. Δεν χρειάζεται δε να αναφέρουμε πόσα χρήματα εισφέρει από φόρους η Ρόδος και πόσα η Σύρος καθώς η διαφορά είναι τεράστια. Η ανορθόδοξη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είναι λειτουργικό από ένα μικρο και απομακρυσμένο (όσον αφορά τις συγκοινωνίες) νησί να ελέγχεται εξ αποστάσεως η οικονομία αλλά και η καθημερινή δραστηριότητα και διοίκηση της Ρόδου. Αυτό συμβαίνει διότι στην Σύρο βρίσκονται η έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η έδρα της Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης, η έδρα της Πυροσβεστικής, η έδρα της Περιφερειακής Δ/νης Εκπαίδευσης (ενώ στην Ρόδο βρίσκεται το 40% των μαθητών), Στρατολογία (ενώ στη Ρόδο βρίσκεται το 61% των στρατευσίμων και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στη μεθόριο), Δικαστήρια (το Πρωτοδικείο Σύρου βγάζει αποτελέσματα εκλογών για τη Δωδεκάνησο) κ.α..

Επιπλέον η κατάσταση αυτή δημιουργεί μεγάλα περιττά έξοδα στο κράτος (μόνο για ενοίκια πληρώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 200.000€) ενώ άγνωστο είναι πόσα ακόμα ξοδεύονται για τις υπόλοιπες έδρες, ενώ στην Ρόδο υπάρχουν κενά μεγάλα δημόσια κτήρια που μένουν ανεκμετάλλευτα (π.χ. κτήριο παλιού νοσοκομείου, παλιό ΙΚΑ, πρώην στρατολογία κ.α.). Στη Σύρο δεν υπάρχει καν αίθουσα για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και για κάθε συνεδρίαση πρέπει να γίνεται ενοικίαση χώρου ενώ κάθε φορά πρέπει να μετακινούνται 47 σύμβουλοι από όλα τα νησιά για να πάνε στη Σύρο αντί να μετακινούνται οι 4 σύμβουλοι της Σύρου!

Πέρα όμως από τα έξοδα είναι και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δημιουργούνται εξ αιτίας της έλλειψης φυσικής επαφής της οικονομικής ατμομηχανής της Περιφέρειας (δλδ της Ρόδου) με τον διοικητικό μηχανισμό που βρίσκεται στην Σύρο. Ένα ανάλογο θα ήταν η διοίκηση της Αθήνας να ασκείτο από μια περιφερειακή πόλη σε νησί π.χ. το Ηράκλειο Κρήτης.

Όσον αφορά την Αστυνομία, καθώς μόνο το νησί της Ρόδου έχει 115.490 κατοίκους, σχεδόν όσο δηλαδή το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, στα Δωδεκάνησα λειτουργούν έξι μεγάλες υπηρεσίες ασφαλείας (Υοδ/νση Ασφαλείας Ρόδου, Α.Τ. Ρόδου, Τροχαία Ρόδου, Τμ. Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, Α.Τ. Ιαλυσού, Α.Τ. Αρχαγγέλου, Α.Τ. Νότιας Ρόδου, Τμ. Ασφαλείας Κω) ενώ στο Νομό Κυκλάδων μόνο μια (Τμ. Ασφαλείας Σύρου). Ο Νομός Δωδεκανήσου διαθέτει επτά Αεροδρόμια εκ των οποίων 3 Διεθνή με της Ρόδου να είναι 3ο σε κίνηση πανελλαδικά ενώ της Κω 6ο. Επιπρόσθετα στα Δωδεκάνησα λειτουργούν 7 Λιμάνια (πύλες εισόδου/εξόδου) με διαβατηριακό έλεγχο. Ακόμα, υπάρχει θέμα του Μεταναστευτικού το οποίο αντιμετωπίζει η Δωδεκάνησος με δυο hot-spot ενώ στις Κυκλάδες δεν υφίσταται καν. Παρόλα αυτά η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση για το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στη Σύρο αντί στη Ρόδο όπως θα ήταν το φυσιολογικό!

Όπως γνωρίζετε το Άρθρο 101 του Συντάγματος που αφορά στην οργάνωση διοίκησης στο νησιωτικό χώρο, αναφέρει στην παράγραφο 2 επί λέξει: «Η διοικητική διαίρεση της χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες». Στην ερμηνευτική δήλωση αναφέρει επίσης ότι «ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρα κανονιστικά, έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών».

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν επανειλημμένα σε κάθε ευκαιρία, ότι η κυβέρνηση έχει και αυτιά και μάτια για να αντιλαμβάνεται τις όποιες σωστές και τεκμηριωμένες - δικαιολογημένες παρεμβάσεις και προτάσεις, θα γίνουν ενόψει της νέου επαναπροσδιορισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Ατυχώς οι έδρες Περιφερειών καθίσταται ολοένα και περισσότερο κυρίαρχες στη συγκέντρωση υπηρεσιών. Τα παραδείγματα πολλά, όπως: κατάργηση των οικονομικών υπηρεσιών της Ρόδου και μεταφορά τους στη έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο, η δημιουργία νέων φορέων όπως του Ελεγκτού Νομιμότητας, του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, του παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης κλπ δημιουργούνται αποκλειστικά στην τυπική έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του αντικείμενου τους βρίσκεται στην Ρόδο, επιβεβαιώνουν περίτρανα πόσο εικονικός και ανεφάρμοστος είναι ο «Καλλικράτης».

Τεράστιο το ερώτημα που τίθεται: πως και γιατί μισθώνονται κτίρια από το κράτος για να στεγαστούν Υπηρεσίες χωρίς το αντικείμενό τους να βρίσκεται στη Σύρο, αλλά κυρίως σε άλλα νησιά ενώ υπάρχουν κενά διαθέσιμα κτήρια στη Ρόδο; Με ένα τρόπο απίστευτο και όμως Ελληνικό, αντέστρεψαν το γνωστό γνωμικό «αφού δεν πάει το βουνό στο Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό»… και εγκαθιστούν βουνά υποδομών, σχεδιασμού, εξυπηρέτησης των πολιτών στη Σύρο. Και εάν πρόκειται για ένα λάθος του παρελθόντος, όταν κυριαρχούσε η αντίληψη “λεφτά υπάρχουν” γιατί συνεχίζεται;

Εξυπηρετεί άραγε τα Εθνικά συμφέροντα και τη χώρα να μην βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας στην ακριτική Δωδεκάνησο; Με ποιο κριτήριο επιλέχτηκε και εξακολουθεί να είναι έδρα της Περιφέρειας η Σύρος; Τα Δωδεκάνησα με το ακριτικό Καστελόριζο που επεκτείνει την Ελληνική ΑΟΖ σε ολόκληρη την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και το σύνολο των ακριτικών νησιών που οριοθετούν τα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας εξαρτώνται άμεσα για την τροφοδοσία και τη Διοικητική τους μέριμνα από τη Ρόδο, που τυπικά καταντά ένα ... επαρχείο της Σύρου.

Πολιτικές σκοπιμότητες και μόνο, κάποιας παλιότερης εποχής που όλοι γνωρίζουμε, οδήγησαν στην «αρπαγή» της έδρας! Επιτέλους ας σεβαστεί ο μικρός τον μεγάλο. Γιατί να επιμένουμε να έχει ένας μικρός τόπος, μεγάλα προνόμια χωρίς να υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία και δεδομένα για να συμβεί αυτό ενώ αντιθέτως όλα τα δεδομένα να συνηγορούν στον ορισμό της Ρόδου ως έδρα της Περιφέρειας; Όλα τα παραπάνω είναι αλήθειες που καίνε και σοβαρός αντίλογος δεν μπορεί να υπάρξει.

Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Δωδεκανήσα, μέλη μιας κοινωνίας που καλλιεργεί ελπίδες για τις προοπτικές που ανοίγονται με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, πιστεύουμε ότι ο ακριτικός νομός της Δωδεκανήσου, συνολικά, και η πρωτεύουσά του η Ρόδος, οφείλει να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στο νέο διοικητικό χάρτη που πρόκειται να διαμορφωθεί.

Ο νομός Δωδεκανήσου έχει το 61,80% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας. Η Π.Ε. της Ρόδου είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον συνολικό πληθυσμό της Περιφέρειας, αφού η Ρόδος κατέχει σχεδόν το 40% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας.

Ο προϋπολογισμός της ΠΝΑι των 126.000.000,00€ περίπου είναι ιδιαίτερα ενδεικτικός αφού τα 81.000.000,00€ αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα Δωδ/σα και τα υπόλοιπα 45.000.000,00€, τις Κυκλάδες. Επιπρόσθετα καταγράφονται ταμειακά αδιάθετα Δωδεκανήσου 43.500.000,00€ και Κυκλάδων 4.400.000,00€, τεχνικό πρόγραμμα Δωδεκανήσου 63.000.000,00€, Κυκλάδων 24.000.000,00€

Πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει έδρα περιφέρειας σε μικρότερο αστικό κέντρο, παρά μόνο στο Νότιο Αιγαίο. Είναι η μόνη Περιφέρεια που ενώ κατά πολύ μεγαλύτερη πόλη (6 φορές) πληροί όλα τα κριτήρια, η έδρα της βρίσκεται σε μικρότερη πόλη !!

Δε ζητάμε την αδικία και την υποβάθμιση για την Σύρο. Διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει, αυτό που με τόση ευκολία μας στέρησαν.

Λειτουργικά και σημειολογικά, η επιλογή της Ρόδου ως έδρας Περιφέρειας, είναι βέβαιο ότι θα αποκαταστήσει μια αδικία. Επίσης, θα επιβραβεύσει και θα αναγνωρίσει το νησί της Ρόδου ως αναπτυξιακό πόλο και πύλη στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα, αλλά και αυτήν ακόμη την κοινή λογική.

Γιατί τελικά, είναι ένα αίτημα που διατυπώνεται εμφατικά και σε όλους τους τόνους από το σύνολο των πολιτών!

Οι εκπρόσωποί των φορέων :

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Στην Κάρπαθο βρίσκεται απο το πρωί ο αναπληρωτής ΥπουργόςΥγείας Πάυλος Πολάκης μαζί με τον...
Μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού Γιώργος...
«Αγαπημένη Συνεργάτιδα, που μετουσίωσε την επιστημονική της κατάρτιση και αγάπη για τον συμπολίτη...