Νατάσα Βενετοκλή: Μας λείπει ένα Δωδεκανησιακό λόμπι - Επικρατεί δυστυχώς το "κατόπιν ενεργειών μου"...

«Είμαστε ίσως ο πιο δύσκολος νομός της Ελλάδας με τα πολλά, διάσπαρτα νησιά. Αυτό και μόνο δημιουργεί μία σειρά προβλημάτων  όπως το ακτοπλοϊκό, η υδροδότηση , το μεταφορικό κόστος, οι ελλείψεις  στην υγεία και στην παιδεία. Προβλήματα που είναι χρόνια και δυστυχώς πολλά από αυτά άλυτα μέχρι σήμερα. Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις, αποσπασματικές, μεμονωμένες… Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι ένα μέτωπο αρραγές και ενωμένο. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το ότι λείπει ένα Δωδεκανησιακό λόμπυ αλλά δυστυχώς αντί για αυτό βλέπουμε να επικρατεί το κατόπιν ενεργειών μου….» Η παραπάνω τοποθέτηση είναι της προέδρου της ΝΟΔΕ Νατάσας Βενετοκλή που ως φαίνεται δεν κλείνει τα μάτια στη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν τα νησιά μας από τη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στη Γνώμη. Η κ. Βενετοκλή μιλά για όλα, για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, μια τα μνημόνια, για την ανάπτυξη, για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στη Δωδεκάνησο αλλά και για τον Βαλάντη…
Για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο η πρόεδρος της ΝΟΔΕ αναφέρει: «Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν προτείνει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%. Αυτό θα βοηθήσει γενικά την αγορά αλλά σε εμάς θα φέρει αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Η Ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το επιχείρημα της νησιωτικότητας για την διατήρηση του εν λόγω καθεστώτος. Χρειάζεται όμως να διαμορφωθεί και ένα ενιαίο και αρραγές Δωδεκανησιακό μέτωπο και να μην επιτρέψουμε οποιαδήποτε αλλαγή».
Με τα μνημόνια και την ανάπτυξη τι γίνεται; Η κ. Νατάσα Βενετοκλή απαντά: «Η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μπαίνει φέτος στην ανάκαμψη και ετοιμάζεται να μπει σε μακροχρόνια Ανάπτυξη από την επόμενη χρονιά. Και για όλες τις επόμενες χρονιές… Οι δανειστές το μόνο που ξέρουν είναι να ζητούν περισσότερα… Η Ελλάδα εισέρχεται στη μεταμνημονιακή εποχή είτε αυτό αρέσει είτε όχι. Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται και  σύντομα θα γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή οικονομία».
Ο εκλογικός μηχανισμός είναι έτοιμος για εκλογές δηλώνει η κ. Βενετοκλη αν και εκτιμά ότι ίσως αυτό δεν θα γίνει γρήγορα… «Θα βρεθούν οι 121 βουλευτές που δεν ψηφίσουν και θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες;
Οι Έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Απαντά και για τον Βαλάντη οποίος ως γνωστόν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος βουλευτής στη Δωδεκάνησο: «Εμείς ως παράταξη  είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους ενεργούς πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν το κόμμα.  
Με τον  Βαλάντη όπως και με πολλούς άλλους, συναντήθηκα διότι είναι φίλος της παράταξης και συνεργαζόμαστε.
Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το ψηφοδέλτιο ακόμα».







1.Να ξεκινήσω από την επικαιρότητα. Μέσα στα 19 προαπαιτούμενα της
τρόικας για συμφωνία με την συγκυβέρνηση είναι και η κατάργηση των
μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο. Τι κάνετε ως ΝΟΔΕ για αυτό το θέμα;
Θα σας απαντήσω με μία λέξη :ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ
Εμείς πάνω από όλα είμαστε νησιώτες και Δωδεκανήσιοι Το διαφοροποιημένο καθεστώς του ΦΠΑ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της νησιωτικότητας που θέσαμε είναι κοινός στόχος όλων  Η θέση της ΝΟΔΕ για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Οριζόντιες ρυθμίσεις και αποφάσεις για ενιαίο ΦΠΑ δεν μπορούν να υπάρξουν όπως δεν μπορούν να παίρνονται οριζόντιες  αποφάσεις γενικότερα χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η νησιωτικότητα.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν προτείνει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% Και επειδή η Ελλάδα, μαζί με άλλες πέντε χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο) εμφανίζονται, στις μελέτες των δανειστών μας, να έχουν ένα ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο εσόδων από ΦΠΑ, γι’ αυτό και συστήνεται στη χώρα μας να «απλοποιήσει» τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ καταργώντας όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπουν μειωμένους συντελεστές

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει μία βαθιά ανάσα στην αγορά, καθώς θα μειωθεί ίσως και κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ο ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται σήμερα στα περισσότερα προϊόντα τα οποία διακινούνται στην αγορά, αλλά και σε όλο το φάσμα της παροχής υπηρεσιών.

Το αποτέλεσμα  για εμάς όμως θα είναι να σημειωθούν αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών σε όλα τα νησιά του Αιγαίου
Η Ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το επιχείρημα της νησιωτικότητας . Ως εκ τούτου είναι επιδίωξη να διατηρηθεί αυτό το ειδικό καθεστώς για τις περιοχές της Δωδεκανήσου. Υπάρχουν ειδικά καθεστώτα σε διάφορες περιοχές ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται, λοιπόν , να διαμορφωθεί και ένα ενιαίο και αρραγές Δωδεκανησιακό μέτωπο και να μην επιτρέψουμε οποιαδήποτε αλλαγή.
2. Με το μνημόνιο τι βλέπατε; Τελειώνουν τα μνημόνια όπως λέει ο Σαμαράς;
Οι πιστωτές μας όμως λένε άλλα..
Η κρίση, προκάλεσε σοβαρούς κλονισμούς στον ιστό της οικονομίας μας και της κοινωνίας. Ήδη όμως αλλάζει  το οικονομικό μοντέλο της Πατρίδας μας με έμφαση στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα.
Η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μπαίνει φέτος στην ανάκαμψη και ετοιμάζεται να μπει σε μακροχρόνια Ανάπτυξη από την επόμενη χρονιά. Και για όλες τις επόμενες χρονιές…
Οι δανειστές το μόνο που ξέρουν είναι να ζητάνε και περισσότερα. Ομως αυτή την στιγμή δεν βρισκόμαστε  στην ίδια διαπραγματευτική θέση που βρισκόμασταν  πριν από δύο χρόνια.
Η Ελλάδα εισέρχεται στη μεταμνημονιακή εποχή είτε αυτό αρέσει είτε όχι. Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται και  σύντομα θα γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή οικονομία.

3. Στη Δωδεκάνησο, το ζείτε και εσείς τα προβλήματα είναι βουνό...Οι
πολίτες ζουν δύσκολα και ο φόβος του χειμώνα είναι μπροστά τους...Τι λέτε;

Σας μίλησα και νωρίτερα για την νησιωτικότητα. Είμαστε ένας πολύ δύσκολος νομός .  Κατά την γνώμη μου ίσως ο δυσκολότερος νομός της Ελλάδος. Ένας νομός με νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο και με μεγάλη απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό από μόνο του δημιουργεί μία σειρά προβλημάτων  όπως το ακτοπλοϊκό, η υδροδότηση , το μεταφορικό κόστος, οι ελλείψεις  στην υγεία και στην παιδεία.
Προβλήματα που είναι χρόνια και δυστυχώς πολλά από αυτά άλυτα μέχρι σήμερα.
Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις κατά καιρούς αποσπασματικές και μεμονωμένες με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το πρόβλημα.

Δεν έχει σημασία σε ποιο κόμμα ανήκεις ή ποια παράταξη εκπροσωπείς. Πάνω από όλα είμαστε Δωδεκανήσιοι  και τα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας . Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι ένα μέτωπο αρραγές και ενωμένο
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το ότι λείπει ένα Δωδεκανησιακό λόμπυ
αλλά δυστυχώς αντί για αυτό βλέπουμε να επικρατεί το κατόπιν ενεργειών μου….

4. Η ΝΟΔΕ τι παρεμβάσεις έχει κάνει το τελευταίο διάστημα για καυτά
ζητήματα; Ερωτώ γιατί έχουμε καιρό να έχουμε νέα σας...

Κυρία Βενιανάκη, παρεμβάσεις έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται πολλές. Η ΝΟΔΕ δεν έχει μείνει ποτέ εκτός πολιτικών εξελίξεων των προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο μας. Ωστόσο η λογική του κατόπιν ενεργειών μας όπως σας είπα έχει παρέλθει. Το ζητούμενο είναι να βοηθάμε και να δίνουμε λύσεις εκεί όπου μπορούμε. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα.

5. Προετοιμάζεστε ως κομματική οργάνωση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Ο κομματικός μηχανισμός είναι πάντα έτοιμος για εκλογές .
Ωστόσο δεν μπορώ να σας απαντήσω αν θα γίνουν ή όχι εκλογές.
Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές γιατί κάτι τέτοιο θα ανέκαμπτε την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.
Ο κόσμος δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.
Με ρωτάνε αν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας .
Εγώ θα το θέσω διαφορετικά.
Θα βρεθούν οι 121 βουλευτές που δεν ψηφίσουν και θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες;
Οι Έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ελπίζω ότι ο Σύριζα δεν θα επιμείνει να παίζει τα πολιτικά του παιχνίδια στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η παρούσα Βουλή θα εκλέξει κανονικά Πρόεδρο. Δεν πρέπει να παίζουμε με τους θεσμούς. Δεν μπορείς να λες εκ των προτέρων ότι εγώ δεν ψηφίζω!! Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και όλα μπορούν να επιλυθούν με πολιτική βούληση. Σίγουρα υπάρχει αυτή η προσωπικότητα που να εκπροσωπεί όλους του Έλληνες στον ανώτερο θεσμό της Δημοκρατίας.

6. Σας είδαμε να έχετε συνάντηση με τον τραγουδιστή Βαλάντη που όπως
λέει ο ίδιος θα ήθελε να είναι το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στη Δωδεκάνησο.
Αυτός θέλει, η Ν.Δ τι λέει;

Εμείς ως παράταξη  είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους ενεργούς πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν το κόμμα.  
Με τον  Βαλάντη όπως και με πολλούς άλλους, συναντήθηκα διότι είναι φίλος της παράταξης και συνεργαζόμαστε.
Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το ψηφοδέλτιο ακόμα.
Η επιλογή των ατόμων θα γίνει βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται .

7. Για το ψηφοδέλτιο ακούγεται και το δικό σας όνομα...Θα σας δούμε
υποψήφια βουλευτίνα;

Ονόματα ακούγονται πολλά , ωστόσο τo κόμμα  δεν έχει μπει ακόμα στην διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων γιατί δεν έχει τεθεί θέμα εκλογών.
Όταν λοιπόν ανακοινωθούν οι εκλογές, τότε θα επιλεγούν στελέχη που έχουν αποδείξει μέσα από την πορεία τους ότι θέλουν και μπορούν να προσφέρουν σε αυτό τον τόπο.
Άνθρωποι  που είναι καταξιωμένοι κοινωνικά και επαγγελματικά, και θα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να   δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τα νησιά μας.


8. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ στις προσεχείς εκλογές φαίνεται να λαμβάνει 1 έδρα, αν δεν αλλάξει το κλίμα...Οι δικές σας εκτιμήσεις ποιες είναι ;

Είναι λογικό όταν βρισκόμαστε σε 6η χρονιά κρίσης,  οι πολίτες να είναι πιεσμένοι , απογοητευμένοι , και απαισιόδοξοι.
Δημοσκοπήσεις έχουν γίνει πολλές και στο παρελθόν οι οποίες διαψεύσθηκαν. Όχι γιατί δεν είναι αξιόπιστες αλλά γιατί αντανακλούν την αντίδραση του κόσμου την δεδομένη στιγμή.
Ωστόσο θεωρώ ότι η ψήφος είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει ο κάθε πολίτης . Είναι η στιγμή που μας δίνεται η ευκαιρία να αποφασίσουμε  για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.  
Θεωρώ λοιπόν ότι όταν θα έρθει η στιγμή της κάλπης οι Έλληνες θα ψηφίσουμε σκεπτόμενοι την επόμενη μέρα και όχι παρασυρόμενοι   από φιλολαϊκές κραυγές, και  από υποσχέσεις που ξέρουμε που μας οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια .
           
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...