Νίκος Νταής, ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

Είναι 38 χρονών, μόλις πριν πέντε χρόνια, μέσα στην καρδιά της κρίσης, επέλεξε να αφήσει την πρωτεύουσα, να τραβήξει την άγονη γραμμή και να επιστρέψει στην Κάρπαθο. Κι όχι οπουδήποτε, είναι από το ζόρικο Βορρά. Ολυμπίτης και μάλιστα με σπουδές στην οργανοποιία. 

Παίζει λαούτο, είναι γλεντιστής κι έχει το «μικρόβιο» της Καρπάθου στο αίμα του. 

Ο Νίκος Νταής από χθες το απόγευμα, Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019, έπειτα από μια πρωτόγνωρη για το νησί διαδικασία, έκανε μια αναπάντεχη ανατροπή, ψηφίστηκε και είναι ο νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Μπορεί μάλιστα σε ορισμένους η στάση του κ. Νταή να προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις, ωστόσο, όπως εκείνος υποστηρίζει, δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό ηθικό σφάλμα. 

Γράφω πρωτόγνωρη γιατί ο κ. Νταής αυτό-προτάθηκε και ψηφίστηκε και από τους 13 συμβούλους της αντιπολίτευσης, συν τον δικό του ψήφο και πήρε τη θέση με σύνολο 14 ψήφους!

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η πλειοψηφούσα παράταξη είχε επιλέξει και πρότεινε για τη θέση του προέδρου δημοτικού συμβουλίου τον κ. Μανώλη Παραγιό. Στην πρώτη ψηφοφορία ο κ. Παραγιός έλαβε 8 ψήφους, όσοι και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας (συμπεριλαμβανομένου και του κ. Νταή). 

Στη συνέχεια περάσαμε στον δεύτερο γύρο, όπως ήδη ανέφερα, ο κ. Νταής αυτό-προτάθηκε, ζήτησε από το σώμα να είναι υποψήφιος, κάτι που δεν το απαγορεύει η διαδικασία και με τη συνδρομή της αντιπολίτευσης κατάφερε να βγει νικητής!

Αναζήτησα τον κ. Νταή και από το τηλέφωνο κατέγραψα με λεπτομέρειες την άποψη του για αυτό το θέμα που προκάλεσε αναστάτωση στους κόλπους της πλειοψηφούσας αρχής. 

Σύμφωνα με τον κ. Νταή, η ιστορία ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές. Τότε του έγινε πρόταση από τον αρχηγό της παράταξης και νέο πια Δήμαρχο, κ. Νισύριο, να είναι ο προτεινόμενος από τη νικήτρια παράταξη, για να αναλάβει τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Εκείνος περίμενε να ακούσει κάποια θέση για την Όλυμπο, όμως χάρηκε για τη σπουδαία απόφαση και την αποδέχτηκε. 

Μελέτησε τα νέα καθήκοντα και ήταν έτοιμος για το νέο θεσμικό του ρόλο. 

Λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση του Πρωθυπουργού από την  Κάρπαθο, σε μια νέα συγκέντρωση των εκλεγμένων συμβούλων της πλειοψηφίας, με σκοπό να ανακοινωθούν οι θέσεις των εκλεγμένων, ο κ. Νταής έμαθε από τα χείλη του Δημάρχου ότι δεν θα ήταν εκείνος ο προτεινόμενος για αυτή τη θέση. Εκεί τον πρότεινε για πρόεδρο της τουριστικής επιτροπής.

Μόλις πριν τρεις μέρες ο κ. Νταής πληροφορήθηκε ότι αυτή τη θέση φαίνεται να δίνεται σε κάποιον άλλον και σε κείνον έμενε η θέση του επίκουρου δημάρχου Ολύμπου.

Αρχικά ενοχλήθηκε,  όμως όταν κατάλαβε ότι μπορεί να βάλει τον εαυτό του στην ψηφοφορία αποφάσισε να το δοκιμάσει κι αυτό γιατί πιστεύει ότι του αξίζει αυτή η θέση και θέλησε να ρισκάρει και να τη διεκδικήσει.

  • Κ. Νταή μιλήσατε με τον Δήμαρχο; Έχετε υπογράψει και για την υποψηφιότητα του κ. Παραγιού, σας κατηγορούν λοιπόν ανοιχτά για προδοσία, τι λέτε για αυτό;

 «Πήρα ένα και δυο τηλέφωνα, μίλησα στον Δήμαρχο και του εξέφρασα την διαφωνία μου, του είπα ότι δεν ήμουν ικανοποιημένος με αυτή την εξέλιξη. 

Ναι, έχω υπογράψει ένα χαρτί, που λέει ότι συμφώνησα με την υποψηφιότητα του κ. Παραγιού. Μα δε  θα αρνιόμουν κανενός την υποψηφιότητα. Σε αυτό το χαρτί  δε λέει πουθενά ότι αποκλείονται όλοι οι υπόλοιποι από αυτή τη θέση. Αν έπρεπε να υπογράψω, για να βάλουμε τον Μανώλη Παραγιό πρόεδρο και αποκλείαμε όλους τους άλλους, τότε να είστε σίγουρος ότι  δεν θα το υπέγραφα. 

Το πρωί, της 9ηςΣεπτέμβρη, μίλησα και στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, εκεί εξήγησα με κάθε λεπτομέρεια την υπόθεση. Θεωρούν ότι αυτομόλησα, είμαι εκλεγμένος και σταθερός μέσα στην παράταξη, ο κόσμος πρέπει να μάθει την ιστορία για να έχει άποψη. Αυτό που έκανα εγώ είναι να ενώσω όλο το Δ.Σ. του Δήμου. Δεν είχα καμιά πρόθεση διχασμού». 

  • Από την παράταξη της πλειοψηφίας, του κ. Νισύριου, δηλώνεις ενεργό παρόν; μήπως θέλεις να φύγεις;

«Δεν θέλω να φύγω από την ομάδα, το είπα και στον Δήμαρχο χθες, όταν ήταν δίπλα μου. Η πρόθεση μου είναι καθαρή, θέλω να μείνω και να προσφέρω στην παράταξη μέχρι το τέλος. Απλά πιστεύω ότι άξιζα αυτή τη θέση, ήμουν καλύτερος, τη διεκδίκησα και νίκησα. 

Ακούω ότι κουβεντιάζεται η διαγραφή μου, Ελπίζω ότι είναι μόνο λόγια. Έκανα αυτό που θεωρώ σωστό, δεν άλλαξα πλευρά, θα το ξαναπώ δηλώνω παρόν στην παράταξη Νισύριου». 

  • Τι σκέφτεσαι για την νέα σου θέση;

«Η θέση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου είναι  πέρα από προσωπικά ζητήματα και πάνω από τις παρατάξεις. Ο  πρόεδρος πρέπει να είναι δίκαιος, να συντονίζει και πάνω από όλα  να είναι αντικειμενικός. Από την αρχή μέσα στην παράταξη ήμουν το αουτσάιντερ, είναι μια θέση που μου ταιριάζει. Και πρέπει να πω ότι έχω ένα πρόβλημα, θα έλεγα σχεδόν ψυχαναγκασμό, πιστεύω απόλυτα στη διαύγεια και με αυτόν, ως πρωταρχικό κανόνα, θα υπηρετήσω την πατρίδα μου, την Κάρπαθο». 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...