Νήσος Τέλενδος: Η δασκάλα με τους τέσσερις μαθητές

Για τους 38 μόνιμους κατοίκους της Τελένδου ο δάσκαλος είναι ο ήρωάς τους. Κάθε πρωί παίρνει το καϊκι από την Κάλυμνο για να ανοίξει το μονοθέσιο σχολείο του νησιού.

Εκτός κι αν έχει πολλή φουρτούνα κι άνεμο δυτικό. Η Τέλενδος απέχει, άλλωστε, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την Κάλυμνο και γι' αυτό οι μετακινήσεις είναι εύκολες.

Για τα τέσσερα παιδιά που ζουν μόνιμα σε αυτά τα 4,6 τ. χλμ γης ο δάσκαλός τους είναι μάλλον κάτι περισσότερο από ήρωας. «Μπορεί οι δάσκαλοι να αλλάζουν κάθε χρόνο επειδή είναι αναπληρωτές αλλά και πάλι οι δεσμοί που αναπτύσσονται ανάμεσα σε δασκάλους και παιδιά είναι πολύ ισχυροί», λέει η Ευδοκία Πλάτση, που γεννήθηκε στην Φλόριντα, αλλά ζει στην Τέλενδο και είναι η μητέρα των τριών από τα τέσσερα παιδιά του σχολείου.

Μέχρι πέρυσι η 11χρονη Σοφία (έκτη τάξη) και η 9χρονη Πετρούλα (τετάρτη τάξη) ήταν μόνες τους. Φέτος θα έχουν συμμαθητές τον 5χρονο αδελφό τους Χαράλαμπο (νήπιο) και την εξαδέλφη τους Αφροδίτη (νήπιο). «Αν είσαι παιδί η ζωή εδώ είναι παραδεισένια. Πας για ψάρεμα, όλη μέρα κάνεις μπάνιο και τον χειμώνα αν έχεις παρέα δεν σε νοιάζει τίποτα.

Το μόνο άγχος των γονιών είναι μέχρι να μάθουν τα παιδιά μπάνιο», λέει η Σεβαστή Ντούνια, γέννημα-θρέμμα της Τελένδου. Oταν εκείνη πήγαινε σχολείο τη δεκαετία του 1980 είχε 10 συμμαθητές... Χθες η Βασιλική Τ., που υπηρετούσε πέρυσι στο νησάκι, άνοιξε το σχολείο για να γίνει αγιασμός προς μεγάλη χαρά των τεσσάρων παιδιών, αν και η Τέλενδος ανέμενε μέχρι χθες την τοποθέτηση δασκάλου. Πηγή Εθνος

Πηγή: Νήσος Τέλενδος: Η δασκάλα με τους τέσσερις μαθητές | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/121562#ixzz2efFtZXyN

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...