Νέες διακρίσεις για το 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι η ταινία μικρού μήκους «Γεύσεις Αρχαγγέλου που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου…» (https://www.youtube.com/watch?v=sBG1k0eGPJc) που γυρίστηκε από το 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου, διακρίθηκε στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema διάβασες;».

Τονίζεται ότι το 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου έχει λάβει το 1ο Βραβείο άλλες δύο φορές σε αυτόν το διαγωνισμό με τις ταινίες μικρού μήκους «Από το σιτάρι στο ψωμί» (7ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός) και «Κάποτε στον Αρχάγγελο παλιά, το παιχνίδι μας έφερνε κοντά» (10ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός). Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων (όλων των τάξεων), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».

Η Οργανωτική Επιτροπή στο σχετικό κείμενο που συνοδεύει την αναγγελία των αποτελεσμάτων τονίζει ότι στον φετινό διαγωνισμό υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση 110 κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω Covid 19, και συγχαίρει: «όλες τις σχολικές μονάδες, τους/τις υπεύθυνους/ες εκπαιδευτικούς, τους/τις μαθητές/τριες και όσους/ες συνέβαλαν, για τη συμμετοχή τους και το υπέροχο κινηματογραφικό "ταξίδι" που έκαναν όλους αυτούς τους μήνες. Αυτή η συμμετοχή καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική αφού γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα σχολεία εργάστηκαν χωρίς ιδιαίτερους πόρους, χωρίς συστηματική επιμόρφωση και κάτω από ασφυκτικά χρονικά πλαίσια».  

Σκοπός αυτής της ταινίας των παιδιών  ήταν η καταγραφή ορισμένων (ίσως των πιο αντιπροσωπευτικών) φαγητών απ’ την περιοχή του Αρχαγγέλου Ρόδου. Η κουζίνα και η γεύση κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού του. Οι συνταγές κάθε περιοχής αποτυπώνουν τον τρόπο ζωής και την τοπική, οικονομική και κοινωνική ταυτότητα.

Η στιγμή της ημέρας που οι Αρχαγγελίτες τα παλαιότερα χρόνια μαζευόντουσαν γύρω από το τραπέζι για να απολαύσουν ένα γεύμα ήταν μία στιγμή που όλοι τηρούσαν με ευλάβεια. Το να μοιραστούν το φαγητό τους με την οικογένεια τους ήταν μια βαθιά ριζωμένη κοινωνική συνήθεια. Γύρω από ένα τραπέζι, τις ώρες αυτές της κοινής χαλαρωτικής συνεύρεσης της οικογένειας συζητούσαν τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούσαν.

Με το πέρασμα των χρόνων όλα αυτά είναι παρελθόν. Πολλά από αυτά τα φαγητά που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και σε εποχές φτώχειας κρατούσαν χορτάτες τις οικογένειες και στύλωναν τους άντρες που πήγαιναν στα χωράφια σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου στο καθημερινό τραπέζι και η σκόνη της λησμονιάς είναι έτοιμη να τα καλύψει.

Η εκπαίδευση, ως θεσμός που ασκεί σημαντική και μακροχρόνια επιρροή στη διαμόρφωση αντιλήψεων και στάσεων στα παιδιά, αποτέλεσε το όχημα των εκπαιδευτικών, για να εμπλέξουν τα παιδιά του 3ου Νηπιαγωγείου σε μια σειρά διαδικασιών και ανακαλύψεων που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη διατήρησή της στο πέρασμα των χρόνων, έχοντας κάνει μέχρι τώρα 7 ταινίες μικρού μήκους. 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θέλει να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες: 

  • Floor manager: Αντώνη Μυστιλόγλου
  • Σκηνοθεσία - Αφήγηση: Γιώργο Μυστιλόγλου
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλη Χατζηκέλη

  • Στις εκπαιδευτικούς: Βασιλική Γέροντα, Σεβαστή Γιώργου, Κυριακή Κερασιλίδου,  Ευγενία Γκέσιου, Μαγδαλινή Ιωαννίδου, Χρύσα Μαυριού
  • Στα παιδιά και τους γονείς του νηπιαγωγείου μας
  • Στους Συνεργάτες μας: Εμμανουήλ Στ. Δαμιανό, Χαρίκλεια Νέστορος, Μαρία Γρηγορά, Νίτσα Σακελλάκη
  • Για τα Παραδοσιακά Φαγητά στους: Αντωνία Γιακουμάκη Φουτούλη. Φλώρα Λεβέντη Ταράλη, Τσαμπίκα Γιαννιού Παπουρά, Παραδοσιακό Ξυλόφουρνο «Τσαμπίκος Ταραλάς», Νικόλα Αργυρού «Κρεοπωλείο Φάρμα»
  • Για το τραγούδι στην: Αρετή Κυρά Χριστοφή
  • Για τη Μουσική στους: Αντώνη Τσακίρη (βιολί), Γιώργο Παπουρά (λαούτο)
  • Σε αυτούς που βοήθησαν: Φώτη Γιωργά, Ανθούλα Λαμπριανού, Γιώργο Λεβέντη, Στέλλα Μπέρδη, Αρετή Παπουρά, Παναγιώτη Παπουρά, Στέλιο Σαρή
  • σε όλους όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια

Παράλληλα το 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus με τίτλο: «3D Printing: a Cultural accelerator for Education» του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ). Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, προκειμένου να γνωρίσουν μνημεία πολιτισμού στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα, να μάθουν την ιστορία τους, να τα σχεδιάσουν και στο τέλος να τα εκτυπώσουν με την βοήθεια των 3D printers.

Η συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας και των παιδιών μας στο πρόγραμμα Erasmus, τους  δίνει την ευκαιρία να εξελιχθούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και κατ' επέκταση, να δοκιμάσουν καινούργιες καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές.

  • Ποιά είναι τα οφέλη συμμετοχής ενός παιδιού σε πρόγραμμα Erasmus+;

    • Συνεργάζεται με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών
    • Χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες
    • Γνωρίζει άλλα εκπαιδευτικά συστήματα
    • Δημιουργεί κοινή ευρωπαϊκή κουλτούρα ξεπερνώντας εθνικά στερεότυπα
    • Αποκτά φίλους και γνωστούς σε άλλες χώρες
    • Έχει κίνητρα σε μαθησιακές διαδικασίες που το αφορούν άμεσα
    • Ενισχύεται η αμοιβαία κατανόηση, η αυτοπεποίθηση, η δημιουργικότητά του
    • Γίνεται συμμέτοχος στη γενιά των προγραμμάτων Erasmus+

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου έχει κερδίσει το στοίχημα ενός ανοιχτού σχολείου σε μια ανοιχτή κοινωνία μέσω των πολύπλευρων δράσεων και συνεργασιών που έχει κάνει, αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Οι καινοτόμες δράσεις του νηπιαγωγείου μας συνεχίζονται ανοίγοντας τις πόρτες μας στη γνώση, τον πολιτισμό και την καινοτομία.

.

Το  Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
του 3ου Νηπιαγωγείου Αρχαγγέλου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...