Μπακαλιάρος: Το μενού της 25ης Μαρτίου - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

Η Σαρακοστή αποτελεί  περίοδο νηστείας, παρόλο αυτά  η εκκλησία μας, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά.
Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων.
Ο μπακαλιάρος καθιερώθηκε γιατί στις παραθαλάσσιες περιοχές, δεν είχαν πρόβλημα να τρώνε φρέσκα ψάρια σε καθημερινή βάση. Για τον ορεινό πληθυσμό όμως, η μεταφορά του ψαριού αντιμετώπιζε προβλήματα, μιας και δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς του φρέσκου ψαριού πριν αυτό αλλοιωθεί.
Όταν λοιπόν εισήχθηκε ο μπακαλιάρος τον 15ο αιώνα, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν ένα φτηνό ψάρι το οποίο μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου με τη χρήση αλατιού.

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ,  ΝΟΣΤΙΜΟ, ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ  ΠΑΣΤΟΣ

ΥΛΙΚΑ
•    8 κομμάτια μπακαλιάρος παστός τον οποίο έχουμε ξαρμυρίσει
•    8-10 μέτριες πατάτες
•    1 κρεμμύδι μεγάλο
•    2 λεμόνια
•    ελαιόλαδο
•    πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε όπως για τον φούρνο.
Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη ή στο multi, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο να σωταριστούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες, τις σωτάρουμε λίγο και ρίχνουμε το πιπέρι.
Τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου, προσθέτουμε λίγο νερό, χωρίς να σκεπαστεί το φαγητό, και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου.
Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο (τρυπώντας τις πατάτες και το μπακαλιάρο με ένα πιρούνι ή αν θέλουμε δοκιμάζοντας), έχουμε στύψει τα λεμόνια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε λίγο να πάει ο χυμός παντού. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μερικές βράσεις το φαγητό γιατί το ζουμί του πήζει αμέσως και το τραβάμε από την φωτιά.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...