Μπάμπης Ευθυμιάδης, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου: "Μας έλειπαν χρήματα και αρμοδιότητες.."

Ο Μπάμπης Ευθυμιάδης, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου παραχωρεί συνέντευξη στη Γνώμη και κάνει τον απολογισμό των τριών ετών στο τιμόνι της. «Αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα της πόλης αλλά και στις γειτονιές μέσα  από δημοκρατικές διαδικασίες αν και υπήρχε περιορισμός στην χρηματοδότηση και στις αρμοδιότητες» τονίζει ο κ. Ευθυμιάδης. Προσθέτει ότι ενώ ως Δημοτική Κοινότητα είχαν καταθέσει συγκεκριμένο οργανόγραμμα για μεταφορά πόρων και προσωπικού, το επίσημο κράτος αδιαφόρησε παντελώς.
Η σχέση του με τον δήμαρχο Στάθη Κουσουρνά, όπως λέει, ήταν καλή και εξακολουθεί να είναι παρά τις επιμέρους διαφορές που υπήρξαν.
Αναφέρεται στις παρεμβάσεις που γίνονται στην Παλιά Πόλη και ανακοινώνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη ενόψει της νέας σαιζόν. Δεν αποκαλύπτει τέλος τι προτίθεται να κάνει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Τον Μπενέτο τον εκτιμά αλλά στην τελική του απόφαση θα παίξουν ρόλο άλλοι παράγοντες.

1. Πως ήταν η εμπειρία σας αυτά τα τρία και κάτι χρόνια στην προεδρία της δημοτικής κοινότητας;

Η εμπειρία που απέκτησα στα χρόνια της θητείας μου θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το λόγο ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα της πόλης της Ρόδου μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Θεωρώ ότι το έργο το οποίο επιτελέσαμε σε πολλές περιπτώσεις ωφέλησε τις γειτονιές και τους συμπολίτες μας αφού έργα και ενέργειες που εκτελέστηκαν από το δήμο μας ήταν προτάσεις που μελετήθηκαν και ψηφίστηκαν  από τη Δημοτική Κοινότητα, παρ’ όλο που υπήρχε περιορισμός στη χρηματοδότηση και στην εφαρμογή αρμοδιοτήτων, ένα κενό που υπάρχει ακόμα και σήμερα στον «Καλλικράτη» κάτι που προσπαθήσαμε να αλλάξουμε με συνεχή διεκδίκηση και διαβούλευση.
2.Σε ποιους τομείς καταφέρατε και είχατε παρέμβαση;

Στον τομέα βελτίωσης λειτουργιών της πόλης, εύρυθμη λειτουργία καταστημάτων, νεκροταφείου και νέος κανονισμός με τη δημιουργία του νέου οστεοφυλακίου, συμμετοχή στη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου και της πύλης Ντ’ Αμπουάζ, το αθλητικό πάρκο Βύρωνα, μελέτες για κοινόχρηστους χώρους και συμμετοχή στην κυκλοφοριακή μελέτη, εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δημιουργία γραφείων της Δημοτικής Κοινότητας, υπηρεσιών του Δήμου, και του νεκροταφείου, συμμετοχή στη νέα μελέτη λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης και Νέας Αγοράς, σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλα πολλά που θα μπορούσαν να είναι περισσότερα αν είχαμε περισσότερες αρμοδιότητες και ανάλογους πόρους για τη Δημοτική Κοινότητα.
3. Αν παραμείνει ο ενιαίος δήμος τι πρέπει να αλλάξει για να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο η Δημοτική Κοινότητα;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε η Δημοτική Κοινότητα να παίζει το ρόλο των αποκεντρωμένων γειτονιών και να συντονίζει τις ενέργειες για  να  επιλύονται σε καθημερινή βάση και αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα της πόλης. Από την αρχή καταθέσαμε μελέτη για το ρόλο της Δημοτικής Κοινότητας με συγκεκριμένο οργανόγραμμα και τη διάθεση προσωπικού προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική παρουσία της Δημοτικής Κοινότητας στο οργανόγραμμα και τη ζωή του Δήμου παρόλη την οικονομική στενότητα που δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά αντιμετώπιση από πλευράς του επίσημου κράτους. Ζητούσαμε δηλαδή άυλη μεταφορά  πόρων από το Δήμο προς όλες τις Δημοτικές Κοινότητες με προσωπικό, εργαλεία, οχήματα και υλικά. Προτείναμε και δημιουργήθηκε το δίκτυο προέδρων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων το οποίο βοήθησε πολύ την λειτουργία μας και το οποίο πρέπει να θεσμοθετηθεί.
4. Πως ήταν και είναι η συνεργασία σας με το δήμαρχο;

Η συνεργασία μου για το καλό της πόλης και των συμπολιτών μας ήταν πάντα καλή και εξακολουθεί να είναι, παρά τις επιμέρους διαφορές που εμφανίστηκαν κατά καιρούς.
5. Σας βρίσκουμε, εδώ και κάποιο διάστημα σε νέα πολιτική στέγη, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σας είδαμε και στο πρόσφατο συνέδριο. Πως είναι τα πράγματα;

 Επέλεξα μια άλλη πολιτική δύναμη πού πιστεύω ότι θα βοηθήσει τη χώρα να γυρίσει σελίδα επιλύοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ότι θα δώσει μια άλλη ώθηση στην αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση με ανατροπές και όχι κάνοντας μια απλή διαχείριση.
6. Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα σας δούμε με το φίλο σας το Μπενέτο;
Τον Μπενέτο τον αγαπάω και τον σέβομαι όμως οι μελλοντικές μου αποφάσεις θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες τους οποίους θα κρίνω προσωπικά για τη λήψη της τελικής μου απόφασης.
7. Σε λίγο αρχίζει η νέα τουριστική σεζόν. Το Μαντράκι και η Παλιά Πόλη θα είναι έτοιμα;

Θα είναι έτοιμα, τα έργα εκτελούνται κανονικά και είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια μεθοδική και προγραμματισμένη παρέμβαση η οποία όμως θα πρέπει να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις αρχικές μας μελέτες.
Προχωράει η δημοπράτηση για τη φύλαξη της Παλιάς Πόλης η οποία όμως για να πετύχει θα πρέπει να έχει τη στήριξη των δημοτών. Συγχρόνως με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και τη χωροθέτηση των θέσεων των μικροπωλητών έγινε και υπογειοποίηση των καλωδίων του ρεύματος στις συγκεκριμένες θέσεις  έτσι ώστε να σταματήσει η κλοπή ρεύματος, το ίδιο γίνεται και στην πύλη Ντ Αμπουάζ. Σε συνεργασία με το αρμόδιο γραφείο μας στη Μεσαιωνική Πόλη έγινε σύσκεψη με τους μικροπωλητές όπου παρουσιάστηκαν τα σχέδια με τους καινούργιους πάγκους,  ελπίζω ότι αυτή η πρόταση θα υλοποιηθεί για να γίνει αισθητική αναβάθμιση των περιοχών.
Σε λίγες μέρες θα γίνει η μεγάλη σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους και θα συζητηθούν όλα τα γνωστά προβλήματα που ταλανίζουν την Μεσαιωνική Πόλη.  
 
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...