Τα προβλήματα σε κάποιους γνωστά. Κάποιοι άλλοι κάνουν τα στραβά μάτια και οι Καρπάθιοι προσπαθούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα στην οποία ζουν. Ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης μίλησε στην «Γ» για την Κάρπαθο που την έχουν στο περιθώριο. Που δεν μπορεί να κρατήσει τα δικά της παιδιά λόγω των οικονομικών συγκυριών, που το τελευταίο σοβαρό λιμενικό έργο έγινε πριν πενήντα χρόνια, που οι κάτοικοι περνούν τη δική τους «Οδύσσεια» προκειμένου να έρθουν στη Ρόδο ή στην Αθήνα και το αντίστροφο, που το Κέντρο Υγείας προσπαθεί με όποια μέσα διαθέτει να σώζει ζωές. Μέσα στα προβλήματα όμως έκλεισαν το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα που παρέλαβαν, και προσπαθούν καθημερινά να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και να εκτελέσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν προεκλογικά. Μιλά για το νοσοκομείο που θα τονώσει το ηθικό των κατοίκων αλλά και τις εκλογές που έρχονται…
Μετανάστευση. Γνωρίζετε αν υπάρχει ενδιαφέρον για τους κατοίκους να αποχωρήσουν προς το εξωτερικό;
Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Κάρπαθος αλλά και η Κάλυμνος, είναι η φυγή των κατοίκων μας. Είναι αποτέλεσμα των αρνητικών λειτουργιών τις οικονομικής κρίσης και όλων των άλλων αρνητικών φαινομένων που παρήγαγε αυτή. Το νησί μας έχει εκ νέου δημογραφικό πρόβλημα. Αφού μη μπορώντας ο κόσμος κυρίως της ελεύθερης αγοράς (ιδιωτική πρωτοβουλία-μεσαία επαγγέλματα) αναγκάζεται να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Οι Καρπάθιοι πάντα μετανάστευαν αλλά ένα μέλος και συνήθως ο πατέρας, ενώ τώρα ολόκληρη η οικογένεια. Τρόπος αντιμετώπισης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αφού όποια προσπάθεια γίνει είτε από την πολιτεία είτε από το δήμο, κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να εξασφαλίσει εργασία γι αυτούς τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, με μεγάλη πίκρα. Ειδικά για ακριτικά νησιά, όπως εμείς, θα κοστίσει στην κοινωνία καθώς, στερείται τα νεότερα μέλη της, τα οποία αύριο θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν εδώ και που δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν αργότερα αφού θα έχουν δρομολογηθεί επαγγελματικά. Τα χωριά μας αδειάζουν, άνθρωποι με μικροεπιχειρήσεις, επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι κ.α δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και αναγκάζονται να φύγουν.
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει το νησί;
Το χειμώνα θα έχουμε πολλά προβλήματα, με επιχειρήσεις που ενώ ήταν υγιείς-συνεπείς στις υποχρεώσεις πλέον αρχίζουν να μην μπορούν και αυτές να αντεπεξέλθουν. Όλες οι επιχειρήσεις υποφέρουν από την κρίση της αγοράς που είναι γενικότερη και όχι μόνο ελληνική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταβάλουν τα τέλη στο δήμο, ο δήμος θα είναι υποχρεωμένος να απαιτήσει με νομικά μέσα τα δικαιώματα του και βέβαια δεν θα έχει αποτέλεσμα αφού «εκ του μη έχοντος ουκ αν λάβεις». Ταυτόχρονα μειώνονται τα τακτικά έσοδα του δήμου, κατά 52%, των ΚΑΠ 25% και πέραν των μειώσεων που έγιναν την περυσινή χρονιά. Σκοπός του δήμου είναι να εισπράξουμε τα ανταποδοτικά τέλη, ύδρευση-αποκομιδή, για να μην αναγκαστεί ο δήμος να αυξήσει τα τέλη του. Και λέμε αναγκαστεί γιατί, μας υποχρεώνει το κράτος με νόμους να αυξήσουμε-απαιτήσουμε. Αυτό σε μια κοινωνία που ήδη οικονομικά είναι σε τραγική κατάσταση, με δυσβάσταχτα τέλη και φόρους από και προς το κράτος και θα πρέπει να επιβαρυνθεί και με τέλη του δήμου.
Ανοίγματα παρελθόντων οικονομικά ετών του Δήμου Καρπάθου και της πρώην κοινότητας Όλυμπου περίπου 3.000.000€, πάρα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και παρόλο που εκτελούμε αντιδημοφιλή έργα καταφέραμε και μειώσαμε το χρέος σε 2,5 χρόνια στο ποσό των 300.000-400.000€. Με σφιχτή πολιτική, με περικοπές έργων… χωρίς πολιτικά παιχνίδια. Θα βοηθήσει τον δήμο για την επομένη 5ετια, να προγραμματίσει-υλοποιήσει τα έργα.
Με τις υποδομές;
Υπάρχει διαχειριστική επάρκεια που μας επιτρέπει να προτείνουμε-εντάξουμε έργα στο ΕΣΠΑ, έργα όπως ο βιολογικός της πρωτεύουσας, το νοσοκομείο δημοπρατείται 17 Σεπτεμβρίου, η ανάπλαση του χωριού Πυλών, το αρδευτικό Μεσοχωρίου, η κατασκευή του δεύτερου κύτταρου ΧΥΤΑ (από τα τρία) όπου θα γίνεται ανακύκλωση-κομποστοποίηση και η εκπαίδευση κατοίκων στους διαχωρισμούς. Θέλει δουλειά για να συνειδητοποιήσει η κοινωνία το διαχωρισμό των απορριμμάτων από την πηγή, αλλά θα απεγκλωβιστεί ο τόπος από τους όγκους σκουπιδιών που υπάρχουν στο νησί.
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Σοβαρά προβλήματα είναι και η καθαριότητα, αφού λόγω έλλειψης προσωπικού, κακής κατάστασης απορριμματοφόρων και των δυσκολιών της γραφειοκρατίας για αγορά ανταλλακτικών (κοινά προβλήματα) η δουλειά όλων γίνεται δυσκολότερη. Παρόλα τα προβλήματα κρατιέται ακόμα καθαρή η Κάρπαθος. Με το πρόγραμμα ανακύκλωσης και τη βοήθεια του κόσμου το νησί θα κρατηθεί καθαρό για τους ίδιους τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες.
ΥΔΡΕΥΣΗ: Υπάρχει κακή κατάσταση δικτύων αποχέτευσης-ύδρευσης και έλλειψη ταμιευτήρων (χώμα αποταμίευσης νερού). Κάνουμε προσπάθειες για να συνεχιστεί το φράγμα, αφού από το 2009 που έχει αναλάβει το έργο ο ανάδοχος και τώρα είναι στο 50%, όπως και στη Ρόδο με Γαδουρά, Απολακκιά, προέκυψαν διάφορα προβλήματα που πάγωσε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου. Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε συμπληρωματική σύμβαση παρόλο που το ελεγκτικό συνέδριο την απέρριψε, εμείς το προχωράμε
Σήμερα με το Κέντρο Υγείας τι γίνεται; Μπορεί και εξυπηρετεί τον κόσμο;
Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης προσωπικού του Κέντρου Υγείας αλλά και των περιφερειακών Ιατρείων Ολύμπου και άλλων χωριών. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Επειδή είναι Κ.Υ. ανήκει στη Ρόδο και για το παραμικρό χρειάζεται έγκριση από τη διοίκηση της Ρόδου, με όλες τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Ζήτησα και πιστεύω να έχει αποτέλεσμα, τομέα ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο, για να γίνονται οι αεροδιακομιδές με ορθολογικό τρόπο. Οι άνθρωποί αυτοί μπορούν να εκτιμήσουν αν χρειάζεται ή όχι μεταφορά ασθενούς. Στην προσπάθεια αυτή είναι δίπλα μας και ο βουλευτής κ Κόνσολας, πιστεύω και οι άλλοι.
Θα λυθούν τα προβλήματα υγείας του νησιού με το νοσοκομείο;
Δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα αλλά θα λυθούν πολλά, μεταξύ αυτών α) η οικονομική αυτοτέλεια, χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις ελλείψεις, β) βιβλιάρια ασφαλισμένων αλλοδαπών επισκεπτών δε δέχεται το ΚΥ ενώ το νοσοκομείο θα δέχεται, άρα θα μπορεί να εισπράττει, και γ) το πιο σημαντικό είναι το ηθικό των κατοίκων καθώς και η ασφάλεια των τουριστών γιατί θα γνωρίζουν πως θα υπάρχει νοσοκομείο.
Πρόσφατα έγινε ένα ατύχημα με μια τουρίστρια που έσπασε το πόδι της και δεν υπήρχε τρόπος να μεταφερθεί στο ΚΥ ώστε να της προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.
Υπάρχει πρόβλημα στη στελέχωση οδηγών του ΚΥ. Υπάρχουν τρία ασθενοφόρα από δωρεές και έχουμε «κολλήσει» στη γραφειοκρατία. Τώρα, πήγε το ένα στην Αθήνα από την Όλυμπο, για να εξοπλιστεί και να ενταχθεί στο σύστημα του ΕΚΑΒ. Η ταλαιπωρία είναι τεράστια έχουν έρθει εδώ και 1,5 χρόνο στο νησί, είναι για εκτελωνισμό (τα δύο) στην Αθήνα, αφού τα έχουμε παραχωρήσει στη περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου υγείας, και περιμένουμε τον εκτελωνισμό. Η ίδια η πολιτεία όταν πρόκειται για να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο από τους δημόσιους φορείς κάνει τις διαδικασίες πιο δύσκολες από τους ιδιώτες. Αν το εκτελώνιζε ιδιώτης σε δέκα μέρες θα τα κατάφερνε, ενώ η υπηρεσία του υπουργείου υγείας θέλει ένα χρόνο. Αφού περάσει το τμήμα του εκτελωνισμού θα πρέπει να εξοπλιστεί, να εγκριθεί από το ΕΚΑΒ και μετά να έρθει στην υπηρεσία. Βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Και βέβαια τις φωνές από τον κόσμο τις ακούμε εμείς. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις τον λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακοί δήμοι για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο.
Πρόσβαση με την υπόλοιπη χώρα;
Η Κάρπαθος στερείται επισκέπτες, στερείται από τους κατοίκους τον κανονικό εφοδιασμό της αγοράς της, στερείται από τους ίδιους να έρχονται στη πατρίδα τους, αφού η μετακίνηση από-προς Κάρπαθο καταντά δύσκολο και χρονοβόρο ζήτημα. Το ταχύτερο είναι 17 ώρες, το αργότερο υπερβαίνει τις 25 ώρες. Οπότε αν κάποιος θέλει να φέρει το αυτοκίνητο του στο νησί έχει να περάσει μια «Οδύσσεια». Ταυτόχρονα τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ακριβά παρόλο που υπάρχει καλή συγκοινωνία, και το καλοκαίρι δεν βρίσκονται θέσεις. Ο Δήμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να πιέσει τους εμπλεκόμενους φορείς για να βρεθούν λύσεις αλλά τίποτα. Η Κάρπαθος τοποθετείται σε άγονη γραμμή χωρίς να είναι άγονο νησί. Είναι ο τρίτος τουριστικός προορισμός της Δωδεκανήσου, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, και η πολιτεία το καταδικάζει με άγονη ακτοπλοϊκή γραμμή να μην μπορεί να μετακινηθεί κανείς. Παράδειγμα, πριν από λίγο μου τηλεφώνησαν φίλοι από τη Θεσσαλονίκη που έρχονται κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 20 χρόνια στη Κάρπαθο είτε με τσάρτερ είτε με καράβι από Καβάλα, δεν μπορούν γιατί δεν υπάρχει τρόπος.
Πύλη εισόδου κρουαζιέρα
Πρέπει να γίνει πύλη εισόδου κρουαζιέρας αφού ολοκληρωθούν οι κατάλληλες λιμενικές υποδομές. Το λιμάνι στα Πηγάδια είναι της δεκαετίας του 50.Παρόλα αυτά η ακτοπλοϊκή κίνηση έχει αυξηθεί εντυπωσιακά το 2012. Για να γίνουν αυτά εκτός από την προσπάθεια τη δική μας πρέπει να βοηθήσει και η πολιτεία. Με την βοήθεια όμως των ευρωβουλευτών οι οποίοι κατάφεραν να εντάξουν στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το ΣΕΣ (σύμβολο εταιρικής σχέσης) υποδομές, αφού εντάσσονταν μόνο άϋλες δραστηριότητες, θα μπορέσουμε να προτείνουμε λιμενικά έργα. Δεν μπορεί στην ίδια προβλήτα να ξεφορτώνονται φορτία-φορτηγά και οι επιβάτες παράλληλα. Υπάρχει το master plan από 1997 με επιστημονική ομάδα, που προβλέπει τα πάντα, έμεινε εκεί. Πέραν τα αλιευτικά καταφύγια Φοινικίου και Διαφανίου, δεν υπάρχουν σοβαρές υποδομές στο νησί.
Κάθε καλοκαίρι γίνεται το τουρνουά ποδοσφαίρου. Επιτρέπεται εν έτει 2013 να υπάρχουν γήπεδα με χώμα;
Την παρούσα χρονική διάρκεια γίνεται ένα τουρνουά δεκαετιών. Έρχονται φοιτητές καθώς και αρκετοί μετανάστες για ν΄ αγωνιστούν, φέρνει κόσμο κάθε ηλικίας στα γήπεδα, κοντά την νεολαία και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο. Με μεγάλη δυσκολία συντηρούμε το μοναδικό γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα στο νησί που βρίσκεται στο (Απέρι). Πρόσφατα είχαμε επαφή με την περιφέρεια για τοποθέτηση συνθετικού τάπητα σε όσα γήπεδα μπορούμε. Και στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο πάρθηκε απόφαση να διατεθεί στο δήμο Καρπάθου ένα ποσό για τις ανάγκες των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η τοποθέτηση θα γίνει από το δήμο τα υλικά όμως θα τα προσφέρει η περιφέρεια. Φυσικά οι ανάγκες ξεκινούν από την πρωτεύουσα, τα Πηγάδια, που ενώ κάποτε υπήρχε γήπεδο, (επί των ημερών μου, σαν έπαρχος) παραχωρήθηκε από τον τότε δήμαρχο για να γίνει σχολείο, και έλαβε την υπόσχεση πως θα δημιουργηθεί νέο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν περιπέτειες και δεν νοείται η πρωτεύουσα να μην έχει αξιοπρεπές γήπεδο. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε τα ξηρά γήπεδα να αποκτήσουν σύγχρονη μορφή άθλησης.
Ο τουρισμός πως πάει φέτος στο νησί;
Υπάρχουν παράπονα για την ποιότητα του τουρισμού καθώς δεν βοηθάει την αγορά του νησιού. Παράπονα για το all inclusive, για τους λόγους που ξέρετε καλύτερα εσείς. Η αγορά αναστενάζει αφού περιμένει τους τρεις-τέσσερις μήνες του καλοκαιριού για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει όλη τη χρονιά. Πιστεύω πως φέτος δεν θα είναι μειωμένος αλλά στη αγορά θα είναι σίγουρα. Γίνεται προσπάθεια με την περιφέρεια για καλύτερη οργάνωση, με νέους προορισμούς, παρόλο που από πέρυσι έχουμε τουρίστες από Ισραήλ αλλά και απευθείας πτήση Πίζα -Κάρπαθος με την Ryan-air με την πολύτιμη βοήθεια του κυρίου Καβαλάρε, -που είναι καρπαθικής καταγωγής και τον ευχαριστούμε- η αγορά είναι απογοητευμένη. Υπάρχουν προβλήματα γιατί δεν υπάρχει τουριστικός φορέας που μπορεί να είναι ευέλικτος καθώς ο «Καλλικρατικός» δήμος μας το απαγορεύει. Μόνο με εμπλεκόμενους φορείς θα γίνει κάτι τέτοιο δηλαδή με ένωση ξενοδόχων-πρακτόρων όπου θα δημιουργηθεί ένα πακέτο προβολής για προορισμούς που χρειάζεται και να ελίσσεται πολύ γρήγορα. Πιστεύω πως η επόμενη 5ετής θητεία όποια και αν είναι της δίνει χρόνο για να σχεδιαστούν-στοχοποιηθούν από τώρα τα προβλήματα, ώστε το νησί να είναι εξοπλισμένο και ετοιμοπόλεμο γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και θέλει αρκετή δουλειά από όλους. Στόχος όλων πρέπει να ικανοποιηθεί ο τουρίστας για να μπορέσουμε να τον ξαναδούμε.
Σε λιγότερο από εννέα μήνες θα έχουμε δημοτικές εκλογές; Θα είστε υποψήφιος;
Υπάρχει αμηχανία για όλους τους δημάρχους. Είναι πρωτοφανές αυτο που επικρατεί για τους δήμους. Από τη μια οι δήμοι να στερούνται τη δυνατότητα να υλοποιήσουν αυτά που θα έπρεπε να υλοποιούν, να μην τα στερούνται με υπαιτιότητα τους και απ τη άλλη στοχοποιούνται και απαξιώνονται, πιστεύω σκόπιμα, με αποτέλεσμα να μη θέλουν σοβαροί άνθρωποι να ασχοληθούν με τα κοινά. Έχουν γνώση και πείρα αρκετοί διότι το δίλημμα είναι σαφές, δεν τους ενδιαφέρει αν θα χάσουν χρόνο από την προσωπική ζωή, από την οικογένεια, αν θα υπάρξει οικονομικό κόστος αλλά θα χάσουν την υπόληψη τους. Δεν γνωρίζω αν θέλουν κάποιοι ν΄ασχοληθούν με τα κοινά και να θέλουν να χάσουν την υπόληψη τους. Υπάρχει μια ισοπέδωση, κατά των δήμων και των δημάρχων μια προσπάθεια να μετακινήσουν τις ευθύνες τους στους δήμους. Ένας αξιοπρεπής άνθρωπος δεν θα ήθελε να ασχοληθεί. Με οτιδήποτε άλλο φορέα πέραν του δήμου δεν θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Ποιος σοβαρός, οικογενειάρχης και ευυπόληπτο μέλος της κοινωνίας θέλει να γίνει δήμαρχος για να απαξιωθεί? Και εγώ έχω αυτό το δίλημμα. Είμαι έτοιμος να κρεμάσω τα κλειδιά του δήμου και να φύγω. Μένω όμως εδώ γιατί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κάναμε τεράστια προσπάθεια που ίσως δεν είναι ορατή στην καθημερινότητα. Γιατί ο κόσμος συνέχεια ζητάει. Εμείς όμως πετύχαμε αρκετούς στόχους του τόπου, μαζί με τους συνεργάτες, -παλιούς και νέους- και θέλουμε να τους ολοκληρώσουμε στην επόμενη θητεία. Το δίλημμα της απαξίωσης όμως υπάρχει και ειδικά στις μικρές κοινωνίες. Πιστεύω πως θα υπάρχουν συνθήκες για να συνεχίσω. Μην ξεχνάμε όμως πως είναι εκλογές, ο κόσμος αποφασίζει και επιλέγει
Υποψήφιος για το δήμο Καρπάθου ακούγεται πως μπορεί να είναι ο Γιώργος Γιαννόπουλος, τέως δήμαρχος Ρόδου
Ο καθένας μπορεί ν΄ ασχοληθεί. Τον εκτιμώ, είναι φίλος, αξιόλογος με κουλτούρα και επίπεδο, αλλά δεν νομίζω να ασχοληθεί. Αν το κάνει όμως ευχαρίστως να έρθει. Έκανε τρεις τετραετίες στη Ρόδο, άφησε έργο και θα είναι τιμή για την Κάρπαθο να είναι δήμαρχος της.