Μιχάλης Συκόφυλλος: «Έχουν ευθύνες οι τοπικές αρχές»

Ευθύνες στον χωρικό αντιδήμαρχο Μιχάλη Κινδυλίδη και στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Ιαλυσού, επιρρίπτει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά» Μιχάλης Συκόφυλλος για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η περιοχή από την μεγάλη πλημμύρα του Νοεμβρίου γιατί όπως λέει δεν είχαν καθαριστεί οι ποταμοί ενώ αγνόησαν την αντιπλημμυρική μελέτη που παρέλαβαν σπο τον Στέργο Στάγκα. Ο τέως αντιδήμαρχος Ιαλυσού κ. Συκόφυλλος ζητά δημόσια, μέσω της “Γνώμης”, να ελεχθεί η στατικότητα της πλάκας του πλακοσκεπούς Τριαντενού ποταμού γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. «Επιτέλους ας σταματήσει η παρεούλα τους να συκοφαντεί τον κ. Στάγκα και να ασχοληθεί με τα προβλήματα της Ιαλυσού» σημειώνει ο κ. Συκόφυλλος.

Να ξεκινήσω απο τις πλημμύρες στην Ιαλυσό. Μπορούσαν οι ζημίες να είχαν αποφευχθεί;
Είναι βαθιά η θλίψη μας για τους ανθρώπους που χάθηκαν και τις περιουσίες που καταστράφηκαν εξ’αιτίας της αμέλειας και αδιαφορίας κάποιων. Αναμφίβολα η καταστροφή δε θα γινόταν στην Ιαλυσό εαν είχαν καθαριστεί οι ποταμοί, αυτό είναι κοινώς παραδεκτό, όμως τρία χρόνια δε συγκινήθηκε κανείς από τη δημοτική αρχή. Για εμένα οι ευθύνες ανήκουν περισσότερο στο χωρικό αντιδήμαρχο και στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου οι οποίοι είναι γνώστες της κατάστασης, ζουν σ’αυτή την πόλη και θα έπρεπε να φροντίσουν για το έργο αυτό.

Ας μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι του 2012 η δημοτική αρχή ανέθεσε, μετά από διαγωνισμό, σε εργολάβο με τον οποίο υπέγραψε και σύμβαση τον καθαρισμό των ποταμών, ένα έργο που δεν έγινε ποτέ, άγνωστο για ποιο λόγο. Αγνόησαν επιδεικτικά την αντιπλυμμηρική μελέτη που είχαν λάβει στα χέρια τους ως προίκα από την προηγούμενη δημοτική αρχή της Ιαλυσού. Φανταστείτε ότι δεν ένταξαν το έργο αυτό (μέρος του οποίου είχε εκτελεστεί, επί δημαρχία Στάγκα, στην οδό Μυκηνών) ούτε στο τεχνικό πρόγραμμα. Τώρα που το θυμήθηκαν είναι κάπως αργά, η ζημιά έγινε.

Εύχομαι να έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών τους για να μην ξανασυμβούν τα ίδια γεγονότα. Πρέπει επίσης, και το ζητώ δημόσια, να ελεχθεί η στατικότητα της πλάκας του πλακοσκεπούς Τριαντενού ποταμού καθώς και τα πλαϊνά του τοιχώματα, διότι οι πιέσεις που δέχθηκαν ήταν τεράστιες με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της πλάκας. Επιτέλους ας σταματήσει, λοιπόν, η παρεούλα τους να συκοφαντεί τον κ. Στάγκα και να ασχοληθεί με τα προβλήματα της Ιαλυσού.

Οι αποζημιώσεις έχουν προχωρήσει;
Από την πρώτη φάση των αποζημιώσεων έχουν δωθεί περίπου 236 επιταγές των 586ευρώ. Για την αποζημίωση των αντικειμένων που καταστράφηκαν σε σπίτια, καταστήματα κλπ., ακόμη, δεν έχει δοθεί καμιά αποζημίωση.

Τρία χρόνια στο δ.σ Ρόδου, ενός δήμου Καλλικρατικού. Πως ήταν; Παρήχθη έργο; Πως βλέπετε την δημοτική αρχή;
Συμμετέχω στα κοινά πάρα πολλά χρόνια, έχω πάρει μέρος σε πάρα πολλές συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, αυτό που συμβαίνει τώρα στον Καλλικρατικό δήμο για εμένα είναι πρωτόγνωρο και θα εξηγήσω το γιατί. Καμία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν τελειώνει στην ώρα της διότι τα θέματα είναι τόσα πολλά. Οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται από τη μειοψηφία των δημοτικών συμβούλων γιατί οι περισσότεροι αποχωρούν λόγω της προχωρημένης ώρας.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις για προβλήματα που αφορούν κάποια διαμερίσματα του νησιού ενώ κατάγονται από άλλα διαμερίσματα ως συνέπεια να μη γνωρίζουν περι τίνος πρόκειται ακριβώς. Με ρωτάτε αν έχει παραχθεί έργο, η εικόνα του νησιού μας τα λέει όλα. Η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ούτε στην καθημερινότητα των δημοτών, φτάνει να ρίξει κανείς μια ματιά στις γειτονιές για να καταλάβει. Τα σκουπίδια, οι λακούβες, τα χόρτα, οι καμμένες λάμπες είναι το έργο που έχουν προάγει! Εάν ρωτήσετε οποιονδήποτε Ροδίτη δε θα σας μιλήσει για μεγάλα έργα διότι αντιλαμβάνονται την οικονομική κατάσταση, θα παραπονεθεί για την κακή καθημερινότητα που του παρέχει η δημοτική αρχή, για πράγματα που πληρώνουν και περιμένουν ανταπόδωση.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπόρεσαν να οργανώσουν και να συντονίσουν τις υπηρεσίες του δήμου. Έγινε ένας συγκεντρωτισμός υπηρεσιών και μηχανημάτων στο κέντρο με αποτέλεσμα να ορφανέψουν τα χωριά μας από παροχή υπηρεσιών. Δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις διαδικασίες που προβλέπονται για την προμήθεια αγαθών με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη σε καύσιμα, ανταλλακτικά μηχανημάτων κλπ.. Όσο δε για τα οικονομικά που συμμάζεψε ο κ. Τσουκαλάς παρά τη στέρηση εσόδων, όπως λέει, θα του θυμίσω ότι περικοπές των μισθών των υπαλλήλων που επωφελήθηκε η δημοτική αρχή είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ και η σταδιακή εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δήμου μας από το υπουργείο ανέρχεται σε 18.000.000 ευρώ. Η δημοτική αρχή μοιάζει με αργοκίνητο όχημα που κινείται… με κάρβουνο!!!

DSC05189Από την παράταξη σας είστε ικανοποιημένος για την πολιτική που ακολουθεί; Είναι αποτελεσματική;
Ασκούμε μια αντιπολίτευση, θα έλεγα, συνετή. Σε πολλές αποφάσεις υπήρχε ομοφωνία και σε άλλες περιπτώσεις προτείναμε λύσεις. Σε άλλα μας ανάγκασαν να είμαστε σκληροί για λάθη και παραλείψεις που έκαναν. Ασχοληθήκαμε και αναδείξαμε σοβαρά θέματα του νησιού προτείνοντας λύσεις όπως για τη ΔΕΗ- νοσοκομείο- μαρίνα κλπ.. Συνεργαστήκαμε με τη δημοτική αρχή για θέματα (βλέπε Τ.Α.Ι.Π.ΕΔ) του νησιού. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως αντιμετωπίσαμε την αλαζονεία της δημοτικής αρχής. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για όσα συμβαίνουν μέσω των ΜΜΕ.

Σε μερικούς μήνες θα έχουν ξανά δημοτικές εκλογές. Θα είστε και πάλι υποψήφιος με την ίδια παράταξη;
Ασχολούμαι 20 έτη με την τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμη και να το ακούς είναι κουραστικό. Όμως ήμουν πάντα συνεπής στις παρατάξεις που συμμετείχα.

Το πολιτικό τοπίο στη Ρόδο πως το σχολιάζετε; Το πολιτικό τοπίο είναι θολό;
Δεν γνωρίζουμε με ποιον τρόπο θα γίνουν οι εκλογές, ακούγονται πολλά, επισήμως βέβαια δεν έχει ανακοινωθεί κάτι. Αν όλα παραμείνουν ίδια είναι γεγονός ότι η παράταξη μας, «η Ρόδος μπροστά» του κ. Χατζημάρκου, είναι συμπαγής και δυνατή, θα έχει τον πρώτο λόγο στις εκλογές και θα επηρεάσει σημαντικά τα πολιτικά δρώμενα του τόπου σε όλα τα επίπεδα.

ΠΗΓΗ:εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...