Ο χωρικός αντιδήμαρχος Ιαλυσού Ιαλυσού Μιχάλης Κινδυλίδης ήταν προσκεκλημένος την Πέμπτη το πρωί, στα στούντιο της ΕΡΑ Ρόδου των δημοσιογράφων Ρένας Βενιανάκη και Διαμαντή Διαμαντή. Ο κ. Κινδυλίδης αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν στην περιοχή της Ιαλυσού με τις πλημμύρες της Παρασκευής είπε πως ώς τώρα έχουν κατατεθεί 250 αιτήσεις . Πρόκειται για 162 σπίτια , 65 επιχειρήσεις και 165 αιτήσεις για κατεστραφέντα ή μερικώς ή ολοσχερώς αυτοκινήτων. "Είμαστε εκεί, δεν παραιτούμαι όπως κάποιοι ζήτησαν γιατί δεν αμείβομαι απο κανέναν" είπε ο κ. Κινδυλίδης και πρόσθεσε πως μηχανήματα του Δήμου και ιδιώτες δουλεύουν στη δημοτική ενότητα από την πρώτη πλημμύρα με τον ποταμό Επίτροπο. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Κινδυλίδης είπε πως η οδός Τριαντών που είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει αποκατασταθεί όπως και η Ιαλυσού. ΄Οσο για το παλιό χωριό εκεί τα συνεργεία όπως της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, εθελοντές αλλά και το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση. Σήμερα θα ξεκινήσει και η παραλιακή οδός.
Εκτιμώντας τα αίτια καταστροφής ο κ. Κινδυλίδης είπε πως " η ανάπτυξη του Καλλικρατικού Δήμου,και ο μη εξοπλισμός με σύγχρονα μηχανήματα παρουσίασαν ελλείμματα. Δεν καθαρίστηκε κάτω από το εγκιβωτισμένο ποτάμι η κοίτη. ΄Ομως απο το στόμιο του εγκιβωτισμού ποταμού των Τριαντών μέχρι και τους πρόποδες, με τα μηχανήματα μας, μέσα στον Σεπτέμβριο καθαρίστηκε η κοίτη από όλα τα φερτά υλικά. ΄Οσο για το εγκιβωτισμένο κομμάτι για να καθαριστεί πρέπει να αναιρεθεί το κουβούκλιο. ΄Ηδη όμως σε βάθος 18 μέτρων υπάρχει ιδιώτης που απο το πρωί και τις προηγούμενες μέρες με φορτωτή καθαρίζει".
Ο κ. Κινδυλίδης είπε ακόμη πως πρέπει να γίνουν άμεσα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα. Υπάρχουν μελέτες απο το 2001 που δεν εντάχθηκαν σε κανένα πακέτο στήριξης". Αναφερόμενος στην πραγματικότητα που ζουν οι κάτοικοι είπε πως οι ταχύτητες του κεντρικού κράτους εκταμίευσης χρημάτων προς τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι άμεσες ούτως ώστε να δοθεί ένα κονδύλι και απ΄ότι φαίνεται , έγινε αποδεκτό, ένα χιλιάρικο για να μπορέσουν να αγοράσουν τα τρόφιμά τους και τις ενδύσεις τους που καταστράφηκαν. Ο κ. Κινδυλίδης εκτίμησε πως στο κέντρο συνέλαβαν το πρόβλημα και βρήκαν τρόπους να ανακουφίσουν τους ανθρώπους με βάση Νόμους που έχουν προβλεφθεί για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων χωρίς διαγωνισμούς. Στις πάμπτωχες οικογένειες όποια οικοσκευή έχουν ανάγκη θα αντικατασταθούν δωρεάν. τα συνεργεία που έχουν έρθει απο το Υπουργείο Υποδομών καταγράφουν για να πληρώσουν και δεσμεύτηκαν οι μηχανικοί και ο προϊστάμενος τους ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις για επιχρίσματα , για τους λέβητες, για τα ανσανσέρ όπου υπάρχουν, για τα κουφώματα, για τους ελαιοχρωματισμούς, για τους σοβάδες, για τα πλακάκια, για τα είδη υγιεινής. Αυτή είναι η δουλειά των 17 μηχανικών που έχουν έρθει από την Αθήνα, πέρα από τα άλλα συνεργεία του Δήμου που καταμετρούν τις οικοσκευές. Η καταγραφή θα χρειαστεί 15 να ολοκληρωθεί.
Τέλος ευχαρίστησε τους ξενοδόχους που παραχωρούσαν δωμάτια για τη φιλοξενία ανθρώπων που θα είχαν ανάγκη.
ΠΗΓΗ: ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ