ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: «Αν ο Έλληνας χάσει το σπίτι του, τότε δεν θα έχει τίποτα άλλο να χάσει και αυτό πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας»

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: «Αν ο Έλληνας χάσει το σπίτι του, τότε δεν θα έχει τίποτα άλλο να χάσει και αυτό πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας».

«Αν ο Έλληνας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χάσει το σπίτι του, τότε δεν θα έχει τίποτα άλλο να χάσει και θα πρέπει οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, που θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους», σημείωσε στην ομιλία της για το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, η Μίκα Ιατρίδη.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου καταψήφισε το νομοσχέδιο στην κοινή συνεδρίαση της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου, των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών, με δεδομένο ότι υπήρχαν και απαράδεκτες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά περιγράφονται με τον καλύτερο τρόπο στην ίδια την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Για τις ρυθμίσεις που αφορά στους πλειστηριασμούς, η Μίκα Ιατρίδη επεσήμανε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που ουσιαστικά μεταθέτουν το ζήτημα για τον επόμενο χρόνο, αλλά την ίδια στιγμή ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από το 2015.

Κλείνοντας η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα για την εκχώρηση των απαιτήσεων των πιστωτών προς τρίτους με έδρα στο εξωτερικό, σύμφωνα με το άρθρο 11§5 του ν.4161, δηλαδή την πώληση των δανείων των Ελλήνων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds.

Τελικά, σημείωσε η Μίκα Ιατρίδη, η κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και σπεύδει να τους κλείσει μεν, σε χιλιομπαλωμένο και τρύπιο σακί δε. «Έτσι, όμως, με αυτό τον τρόπο, είναι αδύνατον να έχετε την κοινωνία με το μέρος σας. Είναι αδύνατον να έχετε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών» κατέληξε η βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια παρατήρηση. Θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό να λέμε ότι θα πρέπει να κάνουμε και χάρη στη γερμανική κυβέρνηση.

Γιατί πρέπει να αναφέρουμε, κύριε Υπουργέ, ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κερδίσει πολλαπλώς και πολλά δισεκατομμύρια, αποδεδειγμένα και επίσημα από την πολιτική αυτή και προφανώς δεν θα πρέπει να νιώθουμε αυτή τη στιγμή όλοι οι Έλληνες πολίτες υποχρεωμένοι απέναντι στην κυρία Μέρκελ.

Σε καμία περίπτωση και θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις μας.

Ύστερα από σχεδόν έξι μήνες από τις περίφημες δηλώσεις του κ. Σκορδά, οι οποίες άνοιξαν το ζήτημα για την άρση των πλειστηριασμών, η Κυβέρνηση κατέθεσε χθες το βράδυ το σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο, αυτή τη φορά θέτοντας και ορισμένα κριτήρια.

Θα έρθω στα κριτήρια αργότερα. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι για έξι μήνες οι Έλληνες πολίτες έζησαν και ζουν ακόμη, είναι η αλήθεια, ένα καθεστώς φόβου, ένα καθεστώς τρομοκρατίας, σχετικά με την τύχη της κατοικίας τους.

Αυτή είναι η ουσία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ο κ. Σκορδάς άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και εσείς σπεύσατε να τους κλείσετε μεν σε χιλιομπαλωμένο και τρύπιο σακί δε. Έτσι, όμως, με αυτό τον τρόπο, είναι αδύνατον να έχετε την κοινωνία με το μέρος σας. Είναι αδύνατον να έχετε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

Ουσιαστικά, παρουσιάσατε πριν έξι μήνες το χειρότερο σενάριο, για να έρθετε σήμερα και να πείτε στους Έλληνες πολίτες ότι προστατεύετε την κατοικία τους. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η κατοικία των Ελλήνων δεν προστατεύεται, όπως δεν έχει προστατευθεί η αξιοπρέπειά τους, το δικαίωμα τους στην εργασία, το δικαίωμά τους να πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Και αυτές τις διαπιστώσεις δεν τις κάνουμε μόνο εμείς, οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, είναι πλέον κοινό μυστικό σε όλη την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της τρόικας και της δικής σας, είναι καταστροφικά. Το λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το λένε σχεδόν όλα τα διεθνή μέσα και το κυριότερο, το λέτε εσείς οι ίδιοι στην αιτιολογική έκθεση του παρόντος νομοσχεδίου.

Διάβασα με προσοχή τις πρώτες 29 γραμμές τις αιτιολογικής έκθεσης και ειλικρινά δεν περίμενα να αποκαλύπτετε και να παραδέχεστε τα ολέθρια σφάλματα της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί στο πλαίσιο των μνημονίων και των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών μας.

Διαβάστε ξανά με προσοχή τις πρώτες 29 γραμμές της αιτιολογικής σας έκθεσης. Αν τις γράφαμε ή τις λέγαμε εμείς, θα σπεύδατε να μας αποκαλέσετε «λαϊκιστές». Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πραγματικότητα που ζούμε δεν είναι και δεν μπορεί να είναι λαϊκισμός.

Έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Παρά την προπαγάνδα για τη δήθεν επιτυχία των προγραμμάτων και της δήθεν προόδου στον ευρωπαϊκό Νότο η αδυσώπητη αλήθεια είναι ότι κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Αλήθεια, γιατί πριν λίγα μόλις χρόνια δεν υπήρχε καν η ανάγκη προστασίας της κατοικίας των Ελλήνων πολιτών; Γιατί δεν είχε τεθεί ποτέ τέτοιο ζήτημα; Γιατί απλούστατα, δεν υπήρχε κανένας λόγος.

Το παρόν νομοσχέδιο, από μόνο του, αποδεικνύει την καταστροφή του κοινωνικού ιστού της χώρας μας. Το χειρότερο, όμως, αποδεικνύει ακόμα και στους πιο δύσπιστους ότι εδώ έχουμε ένα σχέδιο που στόχο έχει τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων.

Σταδιακά, με κινήσεις χειρουργικής ακριβείας καταφέρατε να μειώσετε δραστικά τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών. Καταφέρατε να δημιουργήσετε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, ισοπεδώσατε τον ιδιωτικό τομέα στα πλαίσια μιας πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, με την οποία τελικά, υποτιμάται συνεχώς ο Έλληνας πολίτης και κανένας άλλος.

Με απλά λόγια, καταφέρατε να κάνετε τους μέχρι πριν λίγο συνεπέστατους πολίτες να μην μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ούτε στα δάνειά τους, τα οποία ελήφθησαν με άλλες οικονομικές συνθήκες ούτε καν στις υποχρεώσεις τους σε λογαριασμούς Δ.Ε.Η. και σε άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. 350.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και εκατοντάδες χιλιάδες να προσπαθούν να διακανονίσουν το λογαριασμό του ρεύματος.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω και να υπενθυμίσω ότι, πριν έξι μήνες, τον Ιούνιο, το ίδιο Υπουργείο, ενώ έφερε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων, δεν έκανε τίποτα, παρότι ρύθμισε μόνο τα ταμειακά ενήμερα δάνεια. Αν το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης δεν ήταν όψιμο για την ελληνική πολιτεία και για τους έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πάρει δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρώσουν, τότε θα είχαν ρυθμίσει και αυτά τα δάνεια.

Όχι μόνο, όμως αυτό, τροποποιήσατε εσείς οι ίδιοι πριν έξι μήνες το άρθρο 2 του νόμου Κατσελη, όπου τώρα έχει γίνει άρθρο 5, όπου εκχωρούνται οι απαιτήσεις των πιστωτών σε τρίτους, χωρίς να χρειάζεται να έχουν έδρα την Ελλάδα. Δηλαδή, σε ξένα funds. Αυτό θα το αφήσετε έτσι, σε αυτή την περίοδο;

Η μόνιμη επωδός του κυρίου Υπουργού, από ότι παρακολούθησα με πολύ προσοχή όλες τις δηλώσεις του τόσο στην παρουσίαση του νομοσχεδίου, όσο και στις παρουσιάσεις σε διάφορα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ότι στο σχεδιασμό του νομοσχεδίου έπρεπε να κρατηθούν οι ισορροπίες με την ΤΡΟΙΚΑ. Αυτό φαίνεται ότι ήταν το κύριο μέλημά του.

Εγώ κατανοώ πλήρως τη θέση του. Η συγκυβέρνηση έχει μέχρι τώρα αποδείξει ότι εκτελεί πειθήνια τις εντολές των δανειστών. Αλλά ο παραλογισμός των δανειστών πρέπει να έχει κάπου και τα όριά του. Αυτό το ζει ο κύριος Χατζηδάκης, αλλά το ζει και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτή τη φορά υπάρχει η αφόρητη πίεση της ελληνικής κοινωνίας που οδηγεί την Κυβέρνηση να προχωρά σε ρυθμίσεις χωρίς την απόλυτη, δήθεν, συμφωνία της ΤΡΟΙΚΑ.

Ας είμαστε ειλικρινής. Το παρόν νομοσχέδιο δίνει απλώς, μία παράταση μέχρι το τέλος του 2014, χωρίς να προτείνει τι θα γίνει από 01.01.15. Παρατείνει το πρόβλημα και ενδεχομένως, το μεταθέτει σε μία επόμενη κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Αυτή είναι η ουσία. Δίνετε παράταση του ενός χρόνου και μετά εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα πάμε σε πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από το πρώτο ευρώ.

Προσέξτε όμως, δεδομένου ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι πάλι τέτοια εποχή αν είμαστε με αυτή τη σύνθεση εδώ θα έχουμε μπροστά μας το θέμα της κατοικίας των ελλήνων.

Ρωτάω ξανά, ποιος είναι ο σχεδιασμός μετά από ένα χρόνο; Έχετε την υποχρέωση να σχεδιάσετε μακροχρόνια. Τονίζω ξανά ότι θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, σύμφωνα και με τον Ειδικό Αγορητή τον κύριο Κουίκ.

Όμως θα ήθελα να πω και να τονίσω ότι τελικά ήταν υποκριτικό το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, καθότι όταν ο κύριος Σκορδάς, σαν λαγός της Κυβέρνησης, τον Ιούνιο μίλησε για πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας και μετά από τις αντιδράσεις, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι για την Κυβέρνηση, και ειδικότερα για το Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ο προβληματισμός αυτός, αφορά, στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση.

Αυτό θα γίνει έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών προσέθεσε. Αυτά ήταν τα λόγια του κύριου Σκορδά. Σήμερα, δεν βλέπουμε κανέναν απολύτως σχεδιασμό και κανένα απολύτως ενδιαφέρον.

Κλείνω λέγοντας ότι για το ΦΠΑ της εστίασης είναι θετικό που το διατηρείτε στο 13% και αν ο Έλληνας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χάσει το σπίτι του, τότε δεν θα έχει τίποτα άλλο να χάσει και θα πρέπει οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...