Μια υπέροχη συναυλία του ΔΟΠΑΡ στο πνεύμα των Χριστουγέννων με τη Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου

Ας χαρεί κάθε πιστός εγεννήθη ο Χριστός.-Μια υπέροχη συναυλία του ΔΟΠΑΡ στο πνεύμα των Χριστουγέννων

με τη Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου

Στη γοητεία της πλούσια στολισμένης πόλης μας ήρθε να προστεθεί η μαγεία της δοξαστικής μουσικής, από την -εκπαιδευμένη να την προσφέρει χρόνια τώρα και με το παραπάνω- Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου, με την ετήσια Χριστουγεννιάτικη συναυλία της, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του εμπνευσμένου μαέστρου της, κ. Μιχάλη Καλαεντζή. Η ομορφιά της μουσικής συμπλήρωσε ιδανικά και «στόλισε» αλλιώς, με όμορφα συναισθήματα κατάνυξης και προσμονής, το κλίμα των ημερών και  την καρδιά όσων παρευρέθηκαν.

Στον κατάμεστο από κόσμο (ακόμα και πολλούς όρθιους), Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, απολαύσαμε  μια πραγματικά υπέροχη συναυλία στο πνεύμα των Χριστουγέννων, έτσι όπως αρμόζει στην περίοδο αυτή. Ήταν κατά γενική ομολογία μία από τις αρτιότερες συναυλίες που πραγματοποίησε η συνεχώς παρούσα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας χορωδία, με τη σύμπραξη της Χορωδίας Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, της παιδικής χορωδίας Amabile, που τελεί υπό την αιγίδα του επικοινωνιακού ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, αλλά και νέων πολλά υποσχόμενων ταλέντων και καταξιωμένων μουσικών του νησιού μας, καθώς και της Ορχήστρας Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου.

Με μουσικές εξαίσιες και άρτια δουλεμένες φωνές παιδικές, νεαρών μαθητών και ενηλίκων, το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε κάλαντα από όλη την επικράτεια, απολυτίκια και ύμνους βυζαντινής υμνολογίας, αλλά και χριστουγεννιάτικα μουσικά έργα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου.

Το κοινό της Ρόδου αγκάλιασε με θέρμη και ζωηρή επιδοκιμασία το υπέροχο πρόγραμμα, από την αρχή ως και το τέλος του, ενώ και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος εξήρε με θερμά λόγια το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Φανερά συγκινημένος και ευχαριστημένος ήταν και ο καταξιωμένος μαέστρος και καλλιτεχνικά και μουσικά υπεύθυνος της εκδήλωσης κ. Μιχάλης Καλαεντζής, τονίζοντας πως ήταν για τον ίδιο το καλύτερο δώρο για τα 20 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας του στη Ρόδο, αφότου επέστρεψε στο νησί το 1999.

Η σωτηρία της ψυχής, η ανάγκη του ανθρώπου για ελπίδα και εξιλέωση, περνά από δρόμους ευλογημένους. Ένας απ’ αυτούς είναι και της μουσικής και το σίγουρο είναι πως το βράδυ της 22 Δεκεμβρίου 2019, δεκάδες χορωδοί και μουσικοί κατάφεραν να μας βάλουν με εξαιρετικό τρόπο στο κλίμα της κατάνυξης και της προσμονής για την έλευση του Θεανθρώπου.   

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνέπραξαν ο Δ.Ο.Π.Α.Ρ (Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού Ρόδου), ο Σύλλογος «Φίλοι Χορωδιακής Μουσικής Ρόδου», το Μουσικό Σχολείο Ρόδου και το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

Συμμετείχαν, εκτός από τη Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου, η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, το προπαιδικό και το παιδικό τμήμα της Χορωδίας Amabile του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

Ακόμη, έλαβαν μέρος οι λυρικοί σολίστ Ζωή Κοκκαλά, Ελπιδοφόρος Ραϊσάκης, Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Leida Tahiraj (βιολί 1), Παρασκευή Στάτη (βιολί 2), Αγγελική Σταυρίδη (πιάνο), Πέτρος Τσιμπερόπουλος (πιάνο), Αντώνης Αναστάσης (τσέλλο), Ειρήνη Κατταβενάκη (βιόλα), Νεφέλη Σολομών (φλάουτο), Άρης Σολομών (σαξόφωνο/κρουστά), Ντενίζ Αβδούλ-Ζάδε (σαξόφωνο/κρουστά).

Την παραδοσιακή ορχήστρα αποτέλεσαν οι: Σταύρος Κάνιας (κανονάκι), Γιώργος Καραβέλατζης (ούτι), Μανώλης Μπαλάσας (βιολί), Γιάννης Ροδίτης (λαούτο) και Δημήτρης Χατζηκώστας (κρουστά).

Την παιδική χορωδία συνόδευσε μαθητική ορχήστρα αποτελούμενη από την Ειρήνη Αρβανίτη (φλάουτο), Χριστίνα Δαδήρα (φλάουτο), Ακίρα Γεραβέλη (πιάνο), Σταμάτη Διακουράκη (κλαρινέττο), Ντ. Αβδούλ-Ζάδε (κρουστά), Άρης Σολομών (κρουστά) και  Κατερίνα Στάτη (τσέλλο).

Στην εκδήλωση συμμετείχε, επίσης, η Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου (υπό τη διεύθυνση του κ. Βαγγέλη Μάνδηλα).

Παραβρέθηκαν, εκτός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο, ο Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, ο βουλευτής κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο τ. βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, δημοτικός σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου κ. Νικήτας Χρυσοχός, η σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα πολιτισμού κ. Δέσποινα Χατζηδιάκου κ.ά.

Ο Μαέστρος και τα μέλη της χορωδίας ευχαριστούν ιδιαίτερα:

την Ιερά Μητρόπολη και προσωπικά τον μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο και τον π. Εμμανουήλ Σκλιβάκη για την στήριξη, τον κ. Νίκο Χατζηκαλημέρη και την κ. Μαρία Αλεξίου-Ζησίμου για την χορηγία προβολής και τη σχεδίαση  του έντυπου διαφημιστικού υλικού αντίστοιχα, τους κ.κ. Τάσο Νεοφύτου και Εμίλ Πολυμένωφ για την ηχητική υποστήριξη της συναυλίας τον κ. Θεοδόση Διακουράκη για τη διάθεση φωτογραφικού υλικού, καθώς και όλους τους μουσικούς που συμμετείχαν.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Οχτώ το πρωί, σήμερα και το δημαρχείο της Ρόδου δείχνει την απόλυτη παρακμή που βιώνει το νησί εδώ...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...