Μια στέρνα δημιουργίας στη Νίσυρο

Μια νέα πρόταση που απευθύνεται στους λάτρεις της εκλεκτικής διαμονής, της αισθητικής και της τέχνης και φιλοδοξεί να αποτελέσει το πεδίο συνάντησης καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε μια μοναδική τοποθεσία, εντός του μεσαιωνικού κάστρου στον Εμπορειό Νισύρου, δημιουργείται η Sterna Nisyros Residences. Μια νέα πρόταση που απευθύνεται στους λάτρεις της εκλεκτικής διαμονής, της αισθητικής και της τέχνης που φιλοδοξεί να αποτελέσει το πεδίο συνάντησης καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσω του νέου προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Art Residency και εκθέσεων Time Capsule Art Project, σε επιμέλεια της Ελένης Κούκου, επιχειρεί να φέρει σε διάλογο τη σύγχρονη δημιουργία με τις πολλαπλές εκφάνσεις του περιβάλλοντος της Νισύρου.

«Η Νίσυρος είναι ένας αγαπημένος τόπος και όντας ο ίδιος καλλιτέχνης άρχισα να αναζητώ πριν μερικά χρόνια τρόπους αξιοποίησης των χαρακτηριστικών του. Ύστερα απο μια τρίμηνη παραμονή μου στον Εμπορειό, το καλοκαίρι του 2011, άρχισα να αναπτύσσω την ιδέα του residency για καλλιτέχνες. Δεν ειναι τυχαίο που μέχρι σήμερα πολλοί και διαφορετικού προφίλ καλλιτέχνες επισκέπτονται το νησί για να δημιουργήσουν ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Είναι αυτό που είπε σε μια συζήτηση μας και η συνεργάτιδα μου και επιμελήτρια του  προγράμματος τέχνης Time Capsule, Ελένη Κούκου “λίγο πολύ όλοι έχουμε μια εκκρεμότητα με τη Νίσυρο”. Αποφάσισα λοιπόν το όνειρο της “ενήλικης ζωής”, να γίνει δηλαδή η Νίσυρος η βάση μου, να το μοιραστώ με άλλους καλλιτέχνες, έλληνες και ξένους, παίρνοντας απο την ενέργεια του τόπου, αλλά αφήνοντας κάτι και στον ίδιο τον τόπο», λέει ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, εμπνευστής και δημιουργός του Sterna Nisyros Residences.

5 6

«Οι κατοικίες του Sterna βρίσκονται σε μια ιστορική γειτονιά του Εμπορειού- μέσα από τα τείχη του βυζαντινού κάστρου. Για την ώρα είναι η πρώτη κατοικία που αναστηλώθηκε εκεί, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο, και μιλάμε φυσικά για μια τοποθεσία όπου συνυπάρχουν όλα τα σημαντικότερα στοιχεία που ο ίδιος ο τόπος διαθέτει· η επαφή με το ηφαίστειο και τα πετρώματα του, τα απομεινάρια μιας ζωντανής κάποτε γειτονιάς όπου γινόταν το εμπόρειο, το βυζαντινό μοναστήρι και φυσικά το Αιγαίο που περικυκλώνει όλα αυτά. Παράλληλα, με απόλυτο σεβασμό προς τον τόπο, η αναστήλωση του μνημείου του κάστρου βασίστηκε σε φωτογραφικό υλικό από το 1912 και το 1933. Το εσωτερικό της κατοικίας προσαρμόστηκε στις σύγχρονες ανάγκες, διατηρώντας την απλότητα του Νισυρικού σπιτιού. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μέσω του Time Capsule Art Project  υποστηρίζεται στην πράξη η αποκέντρωση της τέχνης,» καταλήγει ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης.

Για το φετινό καλοκαίρι του 2014 το Time Capsule Art Project θα φιλοξενήσει στη Sterna Nisyros Residences τον Κώστα Μπασάνο που εγκαινιάζει το νέο πρόγραμμα Time Capsule Art Project σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (1-30/7), τη Δανή εικαστικό Augusta Atla που θα παρουσιάσει την εγκατάσταση με τίτλο I am Colour (1-18/8), ένα έργο που κυριαρχούν τα έντονα χρώματα και παραπέμπει σε σκηνικό από παλιό σπίτι, την ομαδική έκθεση ντιζάιν It’s all, oh so souvenir to me! Vol.2. (7-22/9) και το highlight την συμμετοχή του Δημήτρη Παπαϊωάννου ο οποίος θα δουλέψει, επί τόπου, νέα σχέδια σε χαρτί, δημιουργώντας το Nisyros storyboard (20/8-5/9).

Info: sterna.com.gr

Ελένη Κυριακίδη - http://popaganda.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΡΟΔΟΣ 29-01-2023 ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ, Υποψήφιου βουλευτή ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ...
Γ.Νικητιάδης : Ξεκινάμε τον αγώνα, για τα νησιά μας και την παράταξη Μετά τη σημερινή συνεδρίαση...
Μανώλης Σαββής: Η κοινωνία απαιτεί αλλαγή πορείας και ανατροπή στο δήμο Ρόδου - Λίγες ...
Σάββας  Διακοσταματίου: Ήρθε η ώρα ο δήμος Ρόδου να περάσει σε συνεργατικές διοικήσεις - “...