Μια πίτα γεμάτη Κάρπαθο - Tου Μανώλη Δημελλά

Λένε πως μακριά από το τόπο σου ξεχνιέσαι, σε τραβά όλο και πιο κάτω η μεγάλη πόλη, θέλει να σε κάμει αίμα της και φροντίζει με ένα σωρό σκοτούρες, που μοιάζουν με πλουμιστά δαχτυλίδια να σε πνίξει, να σε κάνει αίμα της. Ψέμματα, όλα είναι παραμύθια, για μάς τους Καρπάθιους φτάνει μια μικρή αφορμή, να γίνει μεγάλη ευκαιρία, για να βρεθούμε και να χασομερήσουμε.

Να μοιάζει με απογεματινή αποσπερία, κουτσομπολιό μέσα στις στράτες του φιλόξενου χωριού μας.

Εμείς οι απόδημοι Μενετιάτες, είχαμε τη τύχη να βρεθούμε στην κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου μας. και είμασταν πάρα πολλοί, παρά τα πένθη μας και τους αναπάντεχους αποχωρισμούς, γεμίσαμε και φέτος, το  σπίτι μας, εκεί κάτω στο Πειραιά.

Τη βραδιά άνοιξε για το ΔΣ του συλλόγου, η ειδ. γραμματέας, Παναγιώτα Σεβδαλή, που παρουσίασε τη δραστηριότητα αλλά και τις επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στον σύλλογο Απανταχού Μενετιατών, "έρχεται" με φόρα, στις 23 Φλεβάρη, το διάσημο τουρνούα Μπιλότας (για έκτη συνεχή χρονιά), και στις 2 Μάρτη αναβιώνει το έθιμο του πιπεριού με παραδοσιακή μουσική, κρασί και φαγητό που θα ετοιμάσουν και πάλι, οι Μενετιάτισσες νοικοκυρές. Στα σκαριά είναι το μοναδικό σεμινάριο Καρπάθικων πανεριών, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από την κα Βαρβάρα Σπανού Σεβδαλή, τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Φλεβάρη και μια εκδρομή που ετοιμάζεται μέσα στον Μάρτιο. Δεν ξεχάσαμε να υπενθυμίσουμε τα μαθήματα χορού και σκοπού. Ο σύλλογος κάθε Κυριακή είναι ανοιχτός, με ζωντανή μουσική και καφεδάκι, περιμένει του νέους χορευτές και τραγουδιστές να προπονηθούν.

Στην συνέχεια τιμήσαμε δύο ενεργά μέλη της παροικίας μας.

Πρώτος ο Νίκος Μαστρομηνάς, έχει περάσει από όλες τις θέσεις του Διοικητικού συμβουλίου και σήμερα στέκεται ακούραστος αρωγός σε κάθε κίνηση των απόδημων Μενετιατών. Ο ίδιος ανέβηκε στο βήμα και αφιέρωσε τρείς μαντινάδες σε όλους τους συγχωριανούς.

"Ο σύλλογος στην πρόοδο με άλματα πηγαίνει

και κάθε του εκδήλωση είναι πετυχημένη

Είμαι πολύ χαρούμενος που με περιστοιχίζουν

νέα παιδιά με ιδανικά και που πολλά αξίζουν

Ο Σύλλογος Μενετιατών τους χωριανούς μονιάζει

τη πίτα κόβει σήμερα και με χαρά γιορτάζει".

Ακολούθησε η απόδοση τιμητικής πλακέτας σε έναν ακόμη ξεχωριστό Νίκο, ο Νίκος Χατζηγεωργίου, είναι ο Μενετιάτης που απέδειξε ότι όλα μπορεί να τα πετύχουμε, φτάνει να αγωνιστούμε, φτάνει να τα κάνουμε έρωτα, και να παθιαστούμε αληθινά, με τις επιταγές της καρδιάς μας. Ο Νίκος έμαθε λύρα μεγάλος και μονάχος του, και στηρίζει με την γλυκειά μουσική του όλα τα γλέντια του συλλόγου.

Δεν γίνεται όμως να μην θυμηθείς και εκείνους που αγωνίστηκαν για το σύλλογο και την παροικία και έφυγαν  πρόωρα από κοντά μας.

Ο ημιώροφος του Μενετιάτικου σπιτιού έχει πια ονοματεπώνυμο, είναι ο χώρος που στεγάζει το ιστορικό μουσείο και συμπεριλαμβάνει όλα τα αρχεία, σπάνια βιβλία αλλά και φωτογραφίες του συλλόγου και του χωριού, από το 1953 μέχρι σήμερα και δεν μπορούσε να μην δοθεί το όνομα του αξέχαστου προέδρου, Ηλία Νικολάου Χαλκιά.

Ήταν τόσο το πάθος και η αγάπη για το χωριό και για τον σύλλογο που είναι το ελάχιστο, που κάναμε για το ξεχωριστό μέλος της παροικίας μας.

Στην συνέχεια ένας χαμογελαστός, πάντοτε φωτεινός Μενετιάτης, έκοψε τη πίτα μας και έδωσε την έναρξη στη γιορτή. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον πολυτάλαντο καλλιτέχνη Λάκη Γεραπετρίτη που μαζί με τη σύζυγό του Τίνα, διάλεξαν και χάρισαν στο Μενετιάτικο σύλλογο το γούρι της χρονιάς.  

Ο Λάκης Γεραπετρίτης δεν ήρθε μόνος, είχαμε τη χάρα να γνωρίσουμε από κοντά και κάποιους σημαντικούς καλεσμένους του. Ο θεατρικός σκηνοθέτης κος Νίκος Περέλης με την σύζυγο του,  και οι γνωστοί  ηθοποιοί, Μιράντα Κουνελάκη και ο Γιάννης Λιακάκος. Είναι ένα μέρος από την ομάδα, που ετοιμάζει τη  θεατρική παράσταση με χορηγό επικοινωνία  και τον σύλλογο Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου. Το θεατρικό έργο του νησιώτη, Μυτιληνιού Νίκου Περέλη "Η μπόμπα", ένας πραγματικός δυναμίτης για την εποχή μας, που πρόκειται να ανέβει τον προσεχή Απρίλιο στην Αθήνα.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, με την σύζυγο του, που μας έφεραν αρκετές ειδήσεις από το νησί, όπως και ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς. Παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος Απανταχού Καρπαθίων Γιάννης Καραϊτιανός και ο πρόεδρος του Ομίλου Νέων Καρπάθου Γιάννης Λιγνός.

Οι Μενετιάτισσες ετοίμασαν, ακόμη μια φορά, έναν σπουδαίο μπουφέ και δεν έμεινε κανένας παραπονεμένος με την ποσότητα και τις γεύσεις, που θύμιζαν τη Κάρπαθο, όπως οι πετυχημένες μακαρούνες της κας Μαρή!

Κάναμε πέρα τις καρέκλες και οι πιο θαρραλέοι σηκώθηκαν για χορό, αφού ο Όμιλος Νέων Καρπάθου, είχε φροντίσει για τη ζωντανή μουσική. Ο Γιώργος Λιγνός στη λύρα και ο Γιάννης Χαροκόπος στο λαούτο και το τραγούδι, πήραν φόρα και έδωσαν το σύνθημα.

Ένα κώδικα, έναν κανόνα έχει η δικιά μας, η Μενετιάτικη Βασιλόπιτα, να αγαπάς και να ακολουθείς τα πατήματα του ξεχωριστού μας τόπου, της Καρπάθου. Και όπως φαίνεται δεν θέλει πολλά λόγια, ούτε σπουδαία καλέσματα, για να γίνουμε μια παρέα, φτάνει μια φωνή και είμαστε όλοι, παλιοί και νέοι, παρόντες!
Manolis Dimellas

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...