Μια ουσιαστική συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Καρπάθου Δημήτριο Ζανάκη, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

Φωτογραφία Δημήτρης Γεργατσούλης

 

Αιτία για την αποκαλυπτική κουβέντα με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Καρπάθου Δημήτριο Ζανάκη το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης που βγήκε στο δρόμο και μαζεύει τα σκουπίδια του νησιού!  

Καλός φίλος του Δημάρχου Καρπάθου, ο κ. Ζανάκης όπως επαναλαμβάνει είναι «αμερικανάκι» κι έχει μάθει να μην κρύβει την αλήθεια, χρεώνεται τις δικές του ευθύνες όχι όμως και όλων των υπόλοιπων συνεργατών του. 

Αντιδήμαρχος από τον Σεπτέμβρη, έχει αναλάβει να κρατήσει καθαρή την Κάρπαθο και με το καλημέρα πήρε μια γενναία απόφαση, άλλαξε την χωροθέτηση των κάδων στα Πηγάδια. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις για αυτή την απόφαση. 

Φίλοι και πολιτικοί αντίπαλοι μιλάνε με σεβασμό για τον κ. Ζανάκη, λένε ότι δεν επέστρεψε από την Αμερική για δόξα και καρέκλες. Μάλιστα αναφέρουν ότι συχνά τον συναντάνε στους δρόμους του νησιού να συντονίζει και ο ίδιος να μαζεύει σκουπίδια! 

Άραγε ένας κούκος φέρνει την Άνοιξη; Μπορεί ένας αντιδήμαρχος να αλλάξει παλιές νοοτροπίες; Έχει κατάλληλα εργαλεία για να δουλέψουν οι εργαζόμενοι του Δήμου;  

Μα γιατί δεν φτιάχνονται τα χαλασμένα μηχανήματα του Δήμου; Θα ζητηθούν ευθύνες για αυτή την κατάσταση;  Η μήπως τελικά όλα θα πάνε στην καμπούρα της ανίκητης γραφειοκρατίας;

Ας ακούσουμε τι μας είπε ο  κ. Ζανάκης για κείνα που παρέλαβε αλλά και τη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

  • Ένα απορριματοφόρο της ανακύκλωσης μαζεύει οργανικά σκουπίδια από τους δρόμους της Καρπάθου; Πως οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση;

Αυτή τη στιγμή η Κάρπαθος δεν έχει απορριμματοφόρο, όλα τα φορτηγά είναι χαλασμένα. Έχουν γίνει αιτήσεις από τον Οκτώβριο 2019, όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Εγώ λοιπόν δε μπορώ να αφήσω το νησί μας να βρωμίσει.

  • Αυτό το φορτηγό είχε χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα για να μαζεύει σκουπίδια;

Όλα τα χρόνια πριν αναλάβω  δούλευε για σκουπίδια, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, σίγουρα επί Δημαρχείας Λάμπρου ίσως και οι προηγούμενοι, το δούλευαν στο δρόμο κανονικά. Όταν ανέλαβα εγώ  το ακινητοποίησα γιατί ήρθε ενημέρωση από την εταιρία της ανακύκλωσης ότι αυτό το όχημα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε για σκουπίδια και ότι είναι αποκλειστικά για ανακύκλωση. Τότε όλοι μαζί το πλύναμε, το καθαρίσαμε, μέσα-έξω. Το συγκεκριμένο όχημα καθόταν στο προαύλιο. Ήταν ετοιμοπόλεμο για τη συλλογή απορριμμάτων ανακύκλωσης και θα έμπαινε στη μάχη όταν είμασταν έτοιμοι.

  • Πότε ξεμείνατε από οχήματα; Πως πήρατε την απόφαση να βγάλετε αυτό το όχημα;

 Πριν 3 μέρες χάλασε το τελευταίο απορριμματοφόρο, πιεζόμουν πως θα μαζέψουμε τα σκουπίδια από τους δρόμους της Καρπάθου, είχα ένα προβληματάκι στο Διαφάνι και έτσι πήρα την  απόφαση. 

Για θέματα υγείας, αφού διανύουμε και αυτή την πανδημία έπρεπε να μαζέψω τα οργανικά σκουπίδια. Δεν μπορούσα να αφήσω να βρωμίσει η Κάρπαθος.

Να σας πω ότι αυτή τη στιγμή έγινε έκτακτη σύσκεψη και αποφασίστηκε να φύγουν για την Αθήνα άμεσα τα 3 χαλασμένα οχήματα για επισκευή.

-Αναλάβατε τον Σεπτέμβριο και όπως μου είπατε, από τα 5 οχήματα δούλευαν τα 3. Για πιο λόγο δεν έγινε επισκευή στα δυο χαλασμένα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Όπως σας εξήγησα, εγώ τα αιτήματα μου τα έχω κάνει από τον Οκτώβριο του 2019. Εγώ ως Δημήτρης Ζανάκης ενδιαφέρομαι, δεν είμαι όμως Επίτροπος, δεν είμαι ο αρμόδιος. Δεν φοβάμαι να το πω, ναι μπορεί είμαστε σύντροφοι αλλά δεν θα με σύρει κανείς απολογούμενο στον καρπαθιακό λαό. 

  • Και πως φτάνουμε να είναι χαλασμένα όλα τα οχήματα;

Στα μέσα Νοεμβρίου χάλασε το ένα όχημα. Στη συνέχεια, ήταν μέσα Φεβρουαρίου, όταν πλύθηκε με το πιεστικό μια καμπίνα με αποτέλεσμα να καεί ο εγκέφαλος ενός ακόμη απορριμματοφόρου. Έτσι τότε έμεινα με ένα όχημα. Φώναζα και εξηγούσα σε όλους μέσα στο Δήμο ότι έχω ανάγκη, μπαίνουμε στη σεζόν και θα μείνουμε χωρίς μηχανήματα. 

  • Όπως μου είπατε θα τα στείλετε στην Αθήνα. Συντήρηση δεν γίνεται στην Κάρπαθο;

Εγώ δεν είμαι μηχανικός, δεν είμαι αρμόδιος για αυτό το θέμα. Ο κ. Τσέρκης είναι υπεύθυνος συντήρησης. Εκείνος έχει αποφασίσει ότι δεν μπορούν να διορθωθούν στην Κάρπαθο και πρέπει να ταξιδέψουν σε ένα συνεργείο της Αθήνας. 

  • Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε στο Δήμο για την επισκευή των οχημάτων;

Έχει φτιαχτεί μια νέα Αντιδημαρχία, για την συντήρηση και προμήθεια υλικών που είναι υπεύθυνη να μου έχουν τα οχήματα ετοιμοπόλεμα για να βγαίνουν στο δρόμο. Εγώ έγραψα τα αιτήματα μου, προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όμως ακόμη και ο μηχανικός του Δήμου λόγω κορωνοιού έχει άδεια ειδικού σκοπού και λείπει κοντά δυομιση μήνες. 

  • Κ. Ζανάκη τον Οκτώβριο δεν είχε κορονωιό, γιατί τότε δεν επισκευάσθηκαν τα οχήματα;

Εγώ δεν γνώριζα τι γίνεται μέσα στο Δήμο, ζητούσα επίμονα και επανειλημμένως να τα φτιάξουν. Γνωρίζεται ότι δεν έχουμε ούτε φορτηγά, ούτε όχημα μεταφοράς προσωπικού; Είναι όλα χαλασμένα.

Εγώ, έως πρότινος, διέθετα τα δυο προσωπικά μου οχήματα και τα χρησιμοποιούσα για μεταφορά προσωπικού. Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΠΟΕ ΟΤΑ,  μου έκανε καταγγελία γιατί χρησιμοποιούσα τα οχήματα μου γιατί δεν ήταν της υπηρεσίας.

  • Τα τέσσερα φορτηγά που παραλάβατε και αυτά εξακολουθούν να είναι χαλασμένα;

Ναι τα παράλαβα και αυτά χαλασμένα και σήμερα παραμένουν ακινητοποιημένα.

  • Κ. Ζανάκη με όλα αυτά τα προβλήματα πως καταφέρνετε να κρατάτε την Κάρπαθο καθαρή;

Αυτή τη στιγμή η Κάρπαθος λάμπει! Θα μου πείτε πως γίνεται. Τι έκανα; Έχω το τράκερ, έχω το μεγάλο όχημα και με ένα μικρό φορτωτή και με αυτά κάνω τη δουλειά μου όσον αφορά τα βαρέα. Όσο αφορά τα οργανικά, όπως ήδη σας είπα πήρα μια γενναία απόφαση και έβγαλα το απορριματοφόρο της ανακύκλωσης. Έτσι αγωνίζομαι για να κρατήσω καθαρό το νησί.

 

  • Οι Καρπάθιοι ανταποκρίνονται στην προσπάθεια σας για τα μεγάλα αντικείμενα, είναι συνεργάσιμοι;

Έχουμε βάλει πινακίδες σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες, έχω βγάλει δελτίο τύπο, κάνω συνεχή ενημέρωση, όμως είμαστε κακομαθημένοι και όσον αφορά τα βαρέα αντικείμενα ακόμη τα παρατούν όπου βρουν. Όμως εγώ οφείλω να κάνω τη δουλειά μου και να καθαρίσω τη πόλη.

 

  • Θα μας πείτε για τις αλλαγές που κάνατε στα Πηγάδια; Στην αρχή είχατε πολλές αντιδράσεις. 

Κατάφερα να πείσω όλο τον κόσμο, ακόμη και τον Πρόεδρο τον Πηγαδίων, τον κ. Χατζηκουτσό που διαφωνούσε, ότι οι αλλαγές αυτές ήταν η σωστές. Το φαινόμενο του λιμανιού και της μαρίνας, η βρωμιά αυτή τελείωσε. Αφαίρεσα τους κάδους και τους μετέφερα σε άλλα σημεία έξω από την πόλη.

  • Με τις ιδιωτικές εταιρίες τι γίνεται; Αυτό αν δεν κάνω λάθος ήταν το πρώτο σας πλάνο. 

Είμαστε πολύ κοντά να πετύχουμε συμφωνία, σε βαθμό υπογραφών, ώστε ιδιώτες να αναλάβουν την αποκομιδή απορριμμάτων από όλη την Κάρπαθο. Στις 15 Μαΐου πιστεύω ότι θα υπογράψουμε με μια εταιρία που δεν είναι καρπάθικη. Πρόκειται για ένα κατεπείγον πρόγραμμα λόγω κορωνοιού, μπορούμε λοιπόν να υπογράψουμε για δυο συν δυο μήνες, σε περίπτωση που τελειώσει η πανδημία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνη διαφορετικά θα ισχύει μέχρι τον Αύγουστο. 

Η εταιρία θα φέρει τα δικά της μηχανήματα και εγώ τους δικούς μου εργαζόμενους θα τους διαθέσω για καθαρίσματα στα χωριά γιατί μέχρι τώρα δεν έφτανε ο εργασιακός χρόνος. Μάλιστα όπως μαθαίνω υπάρχουν στο υπουργείο εσωτερικών 13 προσλήψεις για τον Δήμο Καρπάθου. Φώναζα και απαιτούσα μέσα στο Δήμο γιατί ήθελα να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που δεν καταφέρναμε με αυτό το σχέδιο, ήθελα να είμαστε έτοιμοι να βγούμε με δικά μας μηχανήματα να κρατήσουμε την Κάρπαθο καθαρή. 

  • Κ. Ζανάκη με πόσο προσωπικό δουλεύεται σήμερα;

Αυτή τη στιγμή, λόγω πανδημίας, δουλεύω με 3 ανθρώπους! Από οκτώ εργαζομένους μείναμε με έναν οδηγό και δυο εργάτες που καθαρίζουν όλη την Κάρπαθο. Και εγώ ο ίδιος δε σας κρύβω ότι μαζεύω σκουπίδια. 

  • Με την ανακύκλωση τι έγινε; Τον Φεβρουάριο ξεκινήσατε το πρόγραμμα. 

Στην αρχή έπεσα σε παγίδα. Όταν μου ζήτησε ο Δήμαρχος να βγάλω τους κάδους της ανακύκλωσης είχα πει ότι δεν τους βγάζω. Με ρώτησε γιατί και τότε του είπα ότι χωρίς συμφωνία μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών δεν γίνεται να κάνω περισυλλογή υλικών. Σημειώστε ότι ο Δήμαρχος είχε ήδη υπογράψει συμφωνία με το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Αθήνα.

Λίγες μέρες μετά, περίπου δυο βδομάδες, στο γραφείο του Δημάρχου συναντήθηκα με τον μεταφορέα που είχε έρθει για να υπογράψει. Με διαβεβαίωσε λοιπόν ο Δήμαρχος ότι η σύμβαση θα υπογραφτεί. Και έτσι  έβγαλα στο δρόμο τους κάδους της ανακύκλωσης. 

  • Πόσους μπλε κάδους βγάλατε;

Έβγαλα τους μισούς μπλε κάδους (συνολικά είναι περίπου 180) και τοποθετήθηκαν στα Πηγάδια, το Απέρι, τις Μενετές και την Αρκάσα. Στα υπόλοιπα χωριά δεν έβαλα αυτούς τους κάδους. 

  • Σήμερα φεύγουν τα ανακυκλώσιμα από την Κάρπαθο;

Όχι μέχρι και σήμερα δεν έχουν φύγει. Στον ΧΥΤΑ δέσμευσα ένα μεγάλο υπόστεγο όπου εκεί πέφτουν τα ανακυκλώσιμα.  Μέχρι την περασμένη Τρίτη δεν είχαμε τις προσφορές για τη μεταφορά τους από Κάρπαθο. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα λυθεί κι αυτό το πρόβλημα.

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...