Διαβάζοντας τον τίτλο της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Τυρίκου-Εργά, «Του Ψυχού», ο νους «φεύγει» σε μακρινά μονοπάτια της μνήμης και των παιδικών χρόνων.
Η λέξη αυτή, μόνο στο Καλύμνικο ιδίωμα έχει το ειδικό βάρος που της ταιριάζει και παραπέμπει σε μικρά παιδιά που στήνονταν έξω από τις εκκλησίες με το πιάτο για να το γεμίσουν «πληθερά» οι γυναίκες της ενορίας με κόλλυβα.
«Μυρισμένα» κόλλυβα, με το καβουρδισμένο σησάμι, τα ασπρισμένα αμύγδαλα, τις ξανθές σταφίδες και τις ολοκόκκινες χάντρες από το ρόδι, που ενίοτε χρησιμοποιούσαν, όσες νοικοκυρές είχαν «περισσευούμενο» βαλάντιο, μετά την λειτουργία το Σάββατο του Ψυχού.
Τις υποδεχόμασταν με χαρά, καθώς εξέρχονταν από την μυσταγωγική συνάντηση με τους «οικείους νεκρούς», που τους μεταφέρουν μέσα στην ψυχή και στα βιώματά τους, που δεν τους εγκαταλείπουν σε ξεχασμένα μνήματα, αλλά τους αφήνουν πάντα ένα πιάτο στάρι και ένα ποτήρι νερό στο τραπέζι και τους φιλεύουν ζωή και καθημερινότητα, γιατί οι νεκροί δεν σβήνουν μαζί με τις ξεθωριασμένες φωτογραφίες, αλλά υπάρχουν και μας συντροφεύουν σε κάθε μας στιγμή, άλλοτε σαν «άγγελοι φύλακες» και άλλοτε σαν συνομιλητές στα μοναχικά βράδια.
Ο Γιώργος κινείται και πάλι ανάμεσα στον κόσμο του φανταστικού και της λαϊκής παράδοσης, πατώντας αυτή τη φορά στα βήματα της ποιητικής αφήγησης, ως ένα υποκείμενο που δεν μεταφέρει απλά βιώματα ή διηγήσεις, αλλά εισέρχεται στα ενδότερα της συνείδησης ενός λαού, που ζει την κάθε στιγμή της πορείας του, που, αν και φαινομενικά, λησμονεί, όμως αρκεί ένα «δυνατό τράνταγμα», όπως η ποιητική «αλογόμυγα», για να βγάλει από τα σωθικά της ιστορίας του, όλο το μεγαλείο και την περηφάνια του.
Έφτασαν λίγοι από τους στίχους αυτής της συλλογής για να μας καλέσει σε ένα αφηγηματικό περίπατο, πάνω στα χνάρια της πορείας μας και της συνείδησής μας, αγγίζοντας ταυτόχρονα την τέχνη του «μυημένου».
Δεν μπορούμε παρά να υποδεχτούμε με ικανοποίηση το Σάββατο 15 Μαρτίου, αυτή την νέα «δουλειά» του Γιώργου Τυρίκου Εργά και να την καλωσορίσουμε γιατί μας γεμίζει ελπίδα και δύναμη, μέσα στις ζοφερές μέρες της «ανθρώπινης κρίσης».
Την ποιητική βραδιά διοργανώνει το Αναγνωστήριο «Αι Μούσσαι», στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού.
«Παλμός της Καλύμνου»