Μηνάς Λυριστής: Το ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας αποτελεί εξαιρετικά σημαντική διεκδίκηση

Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 διεξήχθη στη Σύρο δια ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Στο Συμβούλιο, που φυσικά παρευρέθηκα, συζητήθηκαν αρκετά ζητήματα με σοβαρότερα κατά τη γνώμη μου τα θέματα 1, 4 και 5.

Το πρώτο θέμα ημερησίας διάταξης αφορούσε τους Μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και το χρηματοδοτικό περιβάλλον έργων υποδομής των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το παραπάνω ζήτημα ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας αποτελεί εξαιρετικά σημαντική διεκδίκηση και είναι ευχάριστο που για ακόμη μία συνεδρίαση υπήρξε ομοφωνία. Υπενθυμίζεται, πως τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ζητούσαν εκτός από την Περιφερειακή Αρχή και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με δημόσιες τοποθετήσεις σε όλους τους τόνους και προς την κυβέρνηση. Οψόμεθα.

Το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετιζόταν με την Έγκριση Δράσεων Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2023. Το παραπάνω θέμα υπερψηφίστηκε εκ μέρους μου και της παράταξης μου, καθώς θεωρούμε πως αποτελεί έναν καταρτισμένο σχεδιασμό προβολής· μια μελέτη εκπονημένη από επιστήμονες και τεχνοκράτες, η οποία συμβάλει σε ένα ποσοστό στην διάδοση των προορισμών του Νοτίου Αιγαίου σε ολοένα και περισσότερους πιθανούς επισκέπτες. Στο παραπάνω ζήτημα πραγματοποίησα ερώτηση σχετικά με την απήχηση, το κόστος και εν τελεί την επιλογή χρηματοδότησης μυκονιάτικου περιοδικού τύπου “free press’, λαμβάνοντας την απάντηση πως, βασική αρχή για την χρηματοδότηση ή μη ενός περιοδικού αποτελεί το τιράζ του, δηλαδή ο αριθμός προς έκδοση τευχών. Παρότι ακούστηκαν και άλλες τοποθετήσεις με ανεδαφικό λόγο που υπερέβαινε τα εσκαμμένα στην ερώτηση μου, τις οποίες αντιπαρέρχομαι, το συνολικό πλάνο προβολής αποτελεί μια καλή προσπάθεια και για αυτό το υπερψήφισα. 

Το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αποτελούσε την παρουσίαση των Δράσεων Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2023. Δηλαδή, αφορούσε την διαφήμιση των προϊόντων των νησιών μας. Οι προτάσεις κατά την άποψη μου ακολουθούν την τυπική γραμμή παρουσίασης ενός προγράμματος παρουσίασης αγροτικών προϊόντων όπως το καταθέτουν και άλλες Περιφέρειες. Υπό το πρίσμα αυτό, θα μπορούσε κανείς να το κρίνει ως κοινότυπο. Ωστόσο, η παράταξη στην οποία συμμετέχω κατέθεσε εξειδικευμένες προτάσεις προκειμένου αυτό να εμπλουτιστεί και να γίνει ακόμη καλύτερο. Υπερψηφίσαμε και αυτό το θέμα.

Με εκτίμηση,

Μηνάς Λυριστής
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...