Με επίσημη πρόσκληση από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όμως η ελληνική πρεσβεία στη Τεχεράνη δεν του δίνει βίζα! του Μανώλη Δημελλά

Με επίσημη πρόσκληση από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όμως η πρεσβεία μας στη Τεχεράνη δεν του δίνει βίζα!

Το ταλέντο του είναι αναγνωρισμένο και έχει χειροκροτηθεί σε όλο τον πλανήτη, μάλιστα έχει βρεθεί πολλές φορές στη χώρα μας και φέτος είναι από τους καλεσμένους της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην 16η Παναιγαιακή Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών, που πρόκειται να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στη Σύρο. Ωστόσο μέχρι και σήμερα η ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη, δεν του δίνει βίζα κι έτσι απαγορεύει το ταξίδι του!

Πρόκειται για τον Ιρανό μουσικό Mohser Sharifian, η σχέση του με τη χώρα μας και ειδικότερα με την Κάρπαθο, όπου στο παρελθόν έχει βρεθεί, είναι η τσαμπούνα, το παραδοσιακό πνευστό μουσικό όργανο (γκάιντα ή τουλούμι ή αγγείο) και το πάντρεμα του με το αντίστοιχο αρχαίο περσικό όργανο, το Ney-Anban.

Γεννημένος στο Boushehr το 1976, ο Mohser Sharifian κατάγεται από μουσική οικογένεια, από 14 ετών ξεκίνησε τα μαθήματα στο όργανο Ney-Anban.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και από το 1992 δουλεύει πάνω στη λαϊκή μουσική Bushehri με γκάιντες, ενώ έναν χρόνο αργότερα, το 1993, ίδρυσε τη μουσική ομάδα Lian, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της επαγγελματικής του έρευνας στον τομέα της μουσικής του Ιράν.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, μάλιστα αρκετές από τις εργασίες του να είναι πολύ γνωστές και βραβευμένες. Τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύει πάνω στις μουσικές παραδόσεις της περιοχής του, συνθέτοντας έργα εμπνευσμένα από τις επιτόπιες έρευνες και τη συλλογή τραγουδιών και χορευτικών μελωδιών.

Είναι ένας βιρτουόζος ερμηνευτής των δύο αρχαίων, εμβληματικών οργάνων του Περσικού Κόλπου, του Ney-Anban που έχει κερδίσει επτά βραβεία σε σόλο παραστάσεις και του Ney-Jufti - ενός διπλού σωλήνα καλαμιού. Αλλά και με την μουσική ομάδα «The Lian Band» συμμετέχουν σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ καθώς και σε μουσικά εργαστήρια σε όλο τον πλανήτη.

Στην Κάρπαθο βρέθηκε δυο φορές, το 2010 και το 2012, στην 3η και 4η διεθνή συνάντηση Ασκαύλου, όπου παρουσίασε τη μουσική της πατρίδας του.

Και τα δυο πρηγούμενα ταξίδια που έκανε ο Mohser Sharifian στην Κάρπαθο πραγματοποιήθηκαν με δικά του έξοδα, ενώ η περιφέρεια είχε εξασφαλίσει την φιλοξενία του στο νησί. Μάλιστα οι τυχεροί που βρέθηκαν εκείνες τις μέρες στην Όλυμπο της Καρπάθου ακόμη και σήμερα θυμούνται την ιδιαίτερη μουσική από τον Πέρσικο άσκαυλο!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πρεσβεία «κόβει» τον Ιρανό μουσικό! Το 2014, ενώ ήταν επίσημος καλεσμένος στην 5η διεθνή συνάντηση Ασκαύλου και μάλιστα είχε ετοιμάσει 5μελη ομάδα, δεν του δόθηκε βίζα και δεν μπόρεσε να ταξιδέψει!

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...