"Με δύναμη για τη Ρόδο": Νέα Σύμβαση Καθαριότητας? Πως?

Δ Ε Λ Τ Ι ΟΤ Υ Π Ο Υ

 

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, αποτελεί ένα βασικό ζητούμενο της κάθε Δημοτικής Αρχής, αφού συνδέεται άμεσα με την εικόνα της Ρόδου, ως κορυφαίου διεθνούς τουριστικού προορισμού, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας, την προστασία του περιβάλλοντος και του τόπου μας.

Το καλοκαίρι του 2023 καταφέραμε να υπογράψουμε μια πρωτοποριακή Συμφωνία-Πλαίσιο για τέσσερα έτη, και την Πρώτη Εκτελεστική Σύμβαση διάρκειας 2 ετών. Μία συμφωνία συμβατή με το νομοθετικό πλαίσιο για τα απόβλητα και την εναλλακτική διαχείριση, καθώς και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.

Παράλληλα, ο Δήμος Ρόδου είχε προβεί στην προμήθεια και τοποθέτηση 2.600 καινούργιων κάδων απορριμμάτων και είχε προχωρήσει στις διαδικασίες για προμήθεια 7 καινούργιων απορριμματοφόρων, που παρέλαβε και σήμερα χρησιμοποιεί.

Η σημερινή δημοτική αρχή επέλεξε να καταργήσει και να «αντικαταστήσει» μια ενεργή Δημόσια Σύμβαση, και να προβεί στην προκήρυξη Νέου Διαγωνισμού, χωρίς καμία γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, και χωρίς καμία έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Έτσι, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής κληθήκαμε να εγκρίνουμε μια …νέα σύμβαση, αξίας μεγαλύτερης των 89.000.000€.

 

Στο πλαίσιο αυτό ανακύπτουν λογικά και αυτονόητα ερωτήματα:

 

Γιατί η δημοτική αρχή δεν αξιοποιεί, με επαναδιαπραγμάτευση, όπως έχει το δικαίωμα, την Συμφωνία-Πλαίσιο;

Η συμφωνία δίνει το δικαίωμα στην δημοτική αρχή, να την αναπροσαρμόσει ανάλογα με τη συγκυρία και τα νέα δεδομένα, με τελικούς κερδισμένους τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας.

Ποιο είναι το εκτιμώμενο όφελος, αλλά και το κόστος για τους δημότες μας, της Νέας Σύμβασης, που χάνει πολλά και «εξασφαλίζει» μόνον κινδύνους;

Ποιες δυνατότητες περιορισμού του φυσικού αντικειμένου, προβλέπονται με την νέα συμφωνία; Είναι το σύνολο της νέας συμφωνίας υποχρεωτικό για τον δήμο Ρόδου;

 

Επισημαίνουμε, ότι ο Δήμος έχει ήδη επιβαρύνει διπλά τους συμπολίτες μας, με τη σύναψη δανείου με υψηλό επιτόκιο και από τις υπέρογκες αυξήσεις, πριν από λίγες μέρες, των Δημοτικών Τελών.

Μήπως, ο χαρακτήρας της νέας σύμβασης, που σε αντίθεση με την προηγούμενη, δεν μπορεί να αλλάξει ή να περιοριστεί, και μάλιστα επί έξι ολόκληρα χρόνια, οδηγεί αυτόματα σε μια Νέα, Γενναία, τριψήφια Αύξηση των Δημοτικών Τελών, για υπηρεσίες που δεν έχουν καν παρασχεθεί στους δημότες;

Πόσος κίνδυνος υπάρχει να κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος της (πιθανής) αποζημίωσης των εν ενεργεία αναδόχων, λόγω της σημερινής απόφασης της δημοτικής αρχής;

 

Η κάθε δημοτική αρχή έχει το δικαίωμα να κάνει τον δικό της σχεδιασμό και να εφαρμόσει τη δική της πολιτική.Αυτό από το οποίο κρινόμαστε όλοι, είναι ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών, και ποιο είναι το κόστος επιβάρυνσης των Δημοτών, από την εφαρμογή τους. 

 

Το κόστος μιας καθαρής και νοικοκυρεμένης Ρόδου, δεν είναι «ανυπολόγιστο».Για να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

 

                                                                                                                                    Από το Γραφείο Τύπου

τηςΔημοτικής Παράταξης

 

 

 

                                                                                                                     Με Δύναμη για τη Ρόδο

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...