Μεγάλη διάκριση για το Γυμνάσιο Λ.Τ. Χάλκης «Σ. Φανουράκης»

ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

- Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Χάλκης «Σ. Φανουράκης» είχε την μεγάλη τιμή να δεχτεί μια σημαντική πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο επειδή υλοποίησε επιτυχημένα το πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» συγκεντρώνοντας το απόλυτο 100% στη βαθμολογία της σχολικής περιόδου 2021-22.

Τα παιδιά της Χάλκης συμμετείχαν σε μία διασχολική ομάδα, μαζί με το 2ο ΓΕΛ Ναυπλίου, ώστε να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο πρόγραμμα «Euroscola» της 15ης Νοεμβρίου 2022. Η ελληνική αποστολή που μετέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναντήθηκε, δια ζώσης ή διαδικτυακά, με 1.100 νέους από 44 σχολεία 22 ευρωπαϊκών κρατών. Εκεί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, έλαβε μέρος στο διάλογο των νέων ευρωπαίων πολιτών που αποσκοπούσε να αναδείξει την ευρωπαϊκή πολυμορφία και την αλληλεγγύη.

Ο μηχανισμός του προγράμματος επιτρέπει σε παιδιά από διαφορετικές χώρες να αναμειχθούν γρήγορα μεταξύ τους και να συνεργαστούν δημιουργικά. Από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο ΕΚ, παύουν να αντιπροσωπεύουν το σχολείο τους και εντάσσονται σε  πολύγλωσσες πολυμελείς ομάδες μαθητών.

Οι νέοι-πρέσβεις, καθήμενοι στο ημικύκλιο, στις θέσεις των Ευρωβουλευτών, παρακολούθησαν τις ομιλίες της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Katarina Barley και των υπόλοιπων Ευρωβουλευτών που πραγματεύονταν την Ενεργειακή Κρίση και την Κλιματική Αλλαγή, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να υποβάλλουν καίρια ερωτήματα. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν σε ομάδες εργασίας για να εκλέξουν τον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο τους. Κάθε ομάδα εργασίας κλήθηκε να υιοθετήσει μία απόφαση που υποστηρίχτηκε από τον εισηγητή κατά την διάρκεια της ολομέλειας. Το κείμενο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους από το σύνολο των μαθητών, σχημάτισε και την ημερήσια απόφαση της «Euroscola».

Η ημέρα τελείωσε με ένα παιχνίδι πολιτιστικών γνώσεων για την Ευρώπη και μία επίσημη τελετή που συνοδεύτηκε από τον ευρωπαϊκό ύμνο. Το κάθε σχολείο έλαβε μία ευρωπαϊκή σημαία και ο κάθε μαθητής ένα πιστοποιητικό που υπογράφεται από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα παιδιά της Χάλκης, εκτός από τα αναμνηστικά διπλώματα, μετέφεραν στις αποσκευές τους όμορφες εικόνες και χρήσιμες εμπειρίες που καλούνται να αξιοποιήσουν στο μέλλον.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ήταν:

Λιάλιου Μαρία, Ντανάϊ Σιντορέλα, Σάρρα Φλόρι, Λιβανίου Χειμωνέττος, Καραγιάννης Αντώνης, Καραγιάννη Μαρία, Λιάλιου Ευτυχία, Καντίου Ενέντα, Σουσάρι Ολυμπία, Σφυρίου Παναγιώτης, Κουμπάρος Μιχάλης.

Υπεύθυνος του Προγράμματος ήταν ο εκπαιδευτικός ΠΕ02 Δρ. Χάρης Ραϊτσίνης που είχε την αμέριστη αρωγή του Νίκου Πιννίκα (καθηγητής Πληροφορικής), του Γιώργου Καίσαρη (καθηγητής Μαθηματικών) και του Διευθυντή Νίκου Τσατταλιού.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...