Μαρία Κομνηνάκα: Εγκληματική υποστελέχωση των δομών υγείας στα νησιά με υπογραφή όλων των κυβερνήσεων

Μαρία Κομνηνάκα: Εγκληματική υποστελέχωση των δομών υγείας στα νησιά με υπογραφή όλων των κυβερνήσεων

- Τη διαχρονική εγκληματική υποστελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στη νησιωτική χώρα, επισήμανε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και από το Νοσοκομείο της Ρόδου, το ΕΚΑΒ και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης, που επισκέφθηκε η ίδια το Σάββατο 7 Μαΐου, όπου και συναντήθηκε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου και εργαζόμενους, ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που έχουν καταστήσει αποδεκατισμένες και υποστελεχωμένες τις δημόσιες δομές στα νησιά.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που παρουσιάζει ως εμβληματική αλλαγή, τον προσωπικό γιατρό σε ρόλο «gatekeeper», όπως λέγεται, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, ο γιατρός σε ρόλο πορτιέρη, να κρατάει τον κόφτη της πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας, για τον περιορισμό του κόστους του ασθενή. Ένα τέτοιο εξαιρετικό “gatekeeping”, διαθέτουν σήμερα σε πανομοιότυπες εκδοχές, οι περισσότερες αν όχι όλες οι δημόσιες δομές υγείας της νησιωτικής Ελλάδας.

Στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών απουσιάζουν βασικές ιατρικές ειδικότητες, γίνεται μετακίνηση γιατρών για να καλύψουν τα κενά, οι βάρδιες βγαίνουν μετά βίας, νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό δουλεύουν σε 10ωρες και 12ωρες βάρδιες, απουσιάζει προσωπικό για να λειτουργήσουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Σχετικά με το ΠΠΙ Σύμης ανέφερε ότι «υπηρετούν μόνο αγροτικοί ιατροί, αναγκάζονται να παραπέμπουν τους ασθενείς, ακόμα και για μια ακτινογραφία στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Γιατί ακτινολογικά μηχανήματα «κοσμούν» το Ιατρείο, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να τα δουλέψει».

Για το Νοσοκομείο της Ρόδου, που εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά επεσήμανε ότι λείπει προσωπικό, «δεν επαρκούν οι γιατροί, με λίστες αναμονής να σχηματίζονται και για βασικές εξετάσεις, πόσο μάλλον αν φτάσουμε να μιλάμε για χειρουργεία, που η αναμονή ξεπερνά τους 800».

 «Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα η σημερινή κυβέρνηση, τελικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του ΕΣΥ στους ιδιωτικούς ομίλους και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τη διασφάλιση των κερδών τους», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε ακόμα την κυβέρνηση που στις ατέλειωτες ντροπιαστικές λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, βρήκε ως λύση τα απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή, κάτι που δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αφού ήταν νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δεν κατάργησε καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Λες και αυτό που έλειπε σήμερα ήταν το να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς, αυτές τις πολλαπλές επιλογές δίνετε στους ασθενείς και όχι τους εντατικολόγους, τους αναισθησιολόγους, τους νοσηλευτές σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, αυτά που λείπουν και πραγματικά χρειάζονται για να γίνονται χειρουργεία πρωί και απόγευμα, χωρίς να πληρώνουν οι ασθενείς».

Καταλήγοντας, παρουσίασε την ολοκληρωμένη και σύγχρονη πρόταση του ΚΚΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σημειώνοντας πως «ελευθερία σημαίνει να μπορείς να καλύψεις εγκαίρως, πλήρως και δωρεάν τις σύγχρονες ανάγκες σου με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των διαφόρων περιοχών και όχι να κλωθογυρνάς στα όρια της στοιχειώδους περίθαλψης».

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΓΝ ΡΟΔΟΥ Όχι στην διάλυση του Γενικού Νοσοκομείου...
Δημήτρης Γάκης:  Εμείς σήμερα με ποιον να συζητούμε;           ...
Ανακοινώσεις Τύπου Γιώργος Αμυράς: «Δε θα επιτραπεί το κυνήγι ελαφιών στη Ρόδο»   3...
Και εκεί που συζητούσαν για το ελάφι και την εισήγηση του Σάββα Καραταπάνη για σύναψη μνημονίου με...