Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, δήμαρχος Τήλου: Μεγάλο το βάρος της ευθύνης

«Μεγάλη χαρά αλλά και έντονο το βάρος της ευθύνης» νοιώθει όπως δηλώνει σε συνέντευξη της στη Γνώμη η επανεκλεγείσα δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά – Αλιφέρη με μεγάλο ποσοστό και χωρίς αντίπαλο! Εξηγεί γιατί δεν είχε αντίπαλο και σημειώνει ότι «όλοι οι μικρονησιώτες πρέπει να παλέψουμε ώστε να εξισωθούμε στην συνείδηση των κατοίκων μεγαλύτερων αστικών κέντρων». Και συμπληρώνει:» Έχουμε τις ίδιες αξιώσεις και τα ίδια δικαιώματα. Μπορεί να μην παρουσιάζει οικονομία κλίμακας η κατασκευή ενός βιολογικού στην Τήλο, αλλά είναι αναγκαίο έργο για την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να γίνει».
Θέτει τις άμεσες προτεραιότητες της για το όμορφο νησί της Τήλου: Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η επίλυση του ακτοπλοϊκού. ΟΤάσος Αλιφέρης πρώτος εισήγαγε την έννοια του μεταφορικού ισοδυνάμου. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Η λύση είναι συνδυαστική, έχουμε την πρότασή μας, διαθέτουμε την τεχνογνωσία και τα μέσα για να την υλοποιήσουμε. Πρέπει όμως να απευθυνθούμε σε ευήκοα ώτα φορέων αυτοδιοίκησης μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα. Υπάρχουν ακόμη ανάγκες σε βασικά έργα υποδομής και έχουμε ακόμη πολλή δουλειά στις πολιτιστικές διοργανώσεις».


Εκλογή με μεγάλο ποσοστό και χωρίς αντίπαλο… Δήμαρχος με την «βούλα» των κατοίκων για την επόμενη πενταετία… Πως νοιώθετε
Τα συναισθήματά μου είναι μπερδεμένα κυρία Βενιανάκη. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά γιατί φαίνεται ότι οι συμπολίτες μου αναγνωρίζουν την μεγάλη προσπάθεια όλων όσων διετέλεσαν την περασμένη τετραετία, του Δημοτικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα όμως αισθάνομαι και έντονο το βάρος της ευθύνης, δεδομένων και των δυσκολιών, προκειμένου να ανταποκριθώ επάξια στα όνειρα των κατοίκων αυτού του νησιού. Θα έλεγα όμως ότι το άγχος κυριαρχεί.
Πως βρεθήκατε μόνη σας στις κάλπες; Γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κάποιον άλλο;
Τα δύο αυτά χρόνια ήταν για εμένα ένας καθημερινός αγώνας. Αγώνας για να αντιπαρέλθουμε τους μηδενικούς ΚΑΠ, αγώνας για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, για τα θέματα υγείας, για τα να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία μας, για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την τουριστική κίνηση στο νησί κλπ. Μην ξεχνάτε ότι στις μικρές κοινωνίες ο Δήμαρχος δεν είναι μια απρόσωπη αρχή ή ένας θεσμός που δεν μπορεί κανείς εύκολα να τον προσεγγίσει. Ο Δήμαρχος εδώ είναι συγγενής, συμμαθητής, γείτονας και κυρίως συμπατριώτης. Έχω μεγαλώσει μαζί με τους συνδημότες μου και είμαι δίπλα τους από μικρό παιδί. Με γνωρίζουν, συζητάμε και εκτιμούν την σοβαρότητα της κατάστασης και μου προσφέρουν την βοήθειά τους χωρίς πολλές φορές να το ζητήσω. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολα κάποιος θα επέλεγε να εμπλακεί σε αυτήν την κατάσταση, αφού τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης εδώ είναι γνωστά και συζητούνται μέσα σε κάθε σπίτι.
 Από ‘δω και περά νομίζω ότι έχετε και πάλι αντίπαλο, τα προβλήματα του νησιού… Τι λέτε;
Ακριβώς. Ευτυχώς όμως ζω σε έναν τόπο ευλογημένο, που αποτελεί παράδειγμα συμμετοχικής διακυβέρνησης. Φυσικά και έχουμε πολλά να αντιμετωπίσουμε, αλλά κρίνω ότι το σημαντικότερο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η σαθρή κοινωνικοοικονομική φούσκα κατέρρευσε. Η ανάπτυξη του τόπου πρέπει να χτιστεί σε στέρεες βάσεις. Παράλληλα πρέπει όλοι οι μικρονησιώτες να παλέψουμε ώστε να εξισωθούμε στην συνείδηση των κατοίκων μεγαλύτερων αστικών κέντρων. Έχουμε τις ίδιες αξιώσεις και τα ίδια δικαιώματα. Μπορεί να μην παρουσιάζει οικονομία κλίμακας η κατασκευή ενός βιολογικού στην Τήλο, αλλά είναι αναγκαίο έργο για την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να γίνει.
Που θα δώσετε έμφαση το επόμενο χρονικό διάστημα;
Θεωρώ κυρία Βενιανάκη ότι έχουμε βάλει τις βάσεις και έχουμε τακτοποιήσει τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων. Είναι λοιπόν καιρός να παλέψουμε για κάτι παραπάνω γιατί τώρα μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η επίλυση του ακτοπλοϊκού. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Τάσος Αλιφέρης πρώτος εισήγαγε την έννοια του μεταφορικού ισοδυνάμου. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Η λύση είναι συνδυαστική, έχουμε την πρότασή μας, διαθέτουμε την τεχνογνωσία και τα μέσα για να την υλοποιήσουμε. Πρέπει όμως να απευθυνθούμε σε ευήκοα ώτα φορέων αυτοδιοίκησης μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα.  Είμαστε όλοι νησιώτες και έχουμε όλοι το ίδιο όραμα. Τι είναι λοιπόν αυτό που μας εμποδίζει να το υλοποιήσουμε; Φυσικά, ο Δήμος μας αναπτύσσει και άλλες δράσεις. Υπάρχουν ακόμη ανάγκες σε βασικά έργα υποδομής και έχουμε ακόμη πολλή δουλειά στις πολιτιστικές διοργανώσεις.
Ο τουρισμός στο νησί πως πάει;
Εξαιρετικά καλά. Θεωρώ ότι η Τήλος συνδυάζει την χαλάρωση με την διασκέδαση και αυτό οι επισκέπτες μας το εκτιμούν. Εξάλλου το νησί μας είναι ένας φιλόξενος τόπος όπου μπορεί κανείς να διασκεδάσει σε πολύ προσιτές τιμές. Έχουμε πράγματα να δείξουμε στους επισκέπτες μας. Πλούσια αρχαιολογική και παλαιοντολογική κληρονομιά, 100 διαφορετικά είδη προστατευόμενων πουλιών, 574 καταγεγραμμένα είδη φυτών και βοτάνων, 9 περιβαλλοντικά μονοπάτια, θρησκευτική κληρονομιά κλπ. Για όλους τους παραπάνω λόγους φιλοξενούμε ετησίως περίπου 50.000 επισκέπτες στους 6 μήνες που διαρκεί η τουριστική περίοδος.
Τι θα πρέπει να αλλάξει στην αυτοδιοίκηση για να ανταποκριθούν καλύτερα στο έργο τους οι νέες δημοτικές αρχές και δη αυτές των μικρών νησιών;
Ο Δήμος της Τήλου έχει 13 άτομα προσωπικό. Από αυτούς μόνο οι 5 είναι υπάλληλοι γραφείου και πρέπει να στελεχώσουμε διοικητικές υπηρεσίες, πρωτόκολλο, δημοτολόγιο, οικονομική υπηρεσία και τμήμα έργων. Ταυτόχρονα οι υπάλληλοι είναι επιφορτισμένοι να απαντούν τις ντάνες αλληλογραφίες που έρχονται καθημερινά στον Δήμο από υπουργεία και ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς να υπολείπονται σε τίποτα των μεγάλων Δήμων. Θεωρώ λοιπόν ότι οι μικρότεροι δήμοι θα έπρεπε να διέπονται από απλούστερες διοικητικές διαδικασίες. Πρέπει να μειωθεί η άσκοπη μεταφορά εγγράφων και να αλληλογραφούμε ηλεκτρονικά, χωρίς επιπλέον κόστος. Οφείλουμε εν έτη 2014 να δημοσιεύουμε όλες μας τις αποφάσεις στο διαύγεια και επιτέλους (!) τα αντίγραφα που κρατάμε ας είναι ηλεκτρονικά. Η αυτοδιοίκηση είναι ζωντανός οργανισμός. Ας εξελιχθεί λοιπόν και ας ακολουθήσει τις επιταγές των νέων τεχνολογιών. Τέλος, επιτρέψτε μου κυρία Βενιανάκη να σας ευχαριστήσω θερμά για την δυνατότητα που μου δίνετε να μοιραστώ μαζί σας τους προβληματισμούς μου και γνωρίζω καλά ότι είστε δίπλα μας σε ότι χρειαστήκαμε.

εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...