Μανώλης Σαββής, υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ: Πρέπει να αναδειχθούν οι δυνάμεις που παλεύουν για μια δυνατή, ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη

Ο Μανώλης Σαββής, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΔΗΜΑΡ παραχωρεί συνέντευξη στην Γνώμη και εξηγεί το πώς και το γιατί… «Η συγκυρία της κρίσης που περνά ο τόπος ήταν  μάθημα   στο «η πολιτική να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι μόνο αριθμούς και πλούτο για λίγους», για τους πολλούς φτώχια και απογοήτευση. Γιατί με τη ΔΗΜΑΡ?
 Δεν νομίζω να μπορούσε να είναι αλλιώς . Η πολιτική μου διαδρομή ήταν και θα είναι με την ανανεωτική - ριζοσπαστική αριστερά, την αριστερά δρώσα και παρούσα».
Ο κ. Σαββής περιγράφει τις ευρωπαϊκές διαφορές του κόμματος του με τα υπόλοιπα τονίζοντας ότι η Ε.Ε δεν είναι η κόλαση ούτε ο παράδεισος, είναι ο χώρος συνεννόησης ακόμα και σύγκρουσης συμφερόντων για να απαντήσει θετικά στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον , είναι ο χώρος μάχης των λαών για καλύτερο αύριο».
Μιλά για τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται και σημειώνει ότι οι ευρωεκλογές πρέπει να αναδείξουν τις δυνάμεις εκείνες που παλεύουν για μια δυνατή, ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση; Ο κ. Σαββής απαντά: «Η σταθερή αλλά συνεχής ενίσχυση της συμπαράταξης που συγκροτείται από την ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις πέραν του δικού της χώρου αποτελεί εγγύηση για σίγουρη προοδευτική πορεία ενώ η λογική του στοιχήματος για τις ευρωεκλογές που θέτει ως δίλημμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αποπροσανατολίζει για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και ουσιαστικά ενισχύει τον αντίπαλο (ΝΔ) ως έκφραση της συντηρητικής πολιτικής.

1. Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα σας στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ;

1.  Η συμμετοχή μου, είναι πιστεύω συνέχεια και επιβεβαίωση της στάσης ζωής μου  για συμμετοχή στα κοινά που ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια και καταγράφηκε θετικά ή αρνητικά από την κοινωνία.
 Η συμμετοχή μου δεν είναι  αυτοσκοπός και η θέση εξουσίας ,  η  επιστροφή στην εργασία μου  εδώ και 1.5 χρόνο με εφοδίασε με νέα στοιχεία στη σκέψη μου και στην αναζήτηση   του καλύτερου.
Η συγκυρία της κρίσης που περνά ο τόπος ήταν  μάθημα   στο «η πολιτική να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι μόνο αριθμούς και πλούτο για λίγους», για τους πολλούς φτώχια και απογοήτευση.
Γιατί με τη ΔΗΜΑΡ?
 Δεν νομίζω να μπορούσε να είναι αλλιώς . Η πολιτική μου διαδρομή ήταν και θα είναι με την ανανεωτική - ριζοσπαστική αριστερά, την αριστερά δρώσα και παρούσα.
Αυτή που παρεμβαίνει στη μεταρρύθμιση, αυτή που δεν έχει μόνο ως εφόδιο τον λαϊκισμό , αλλά αυτή που είναι συγκεκριμένη  στο σήμερα και σχεδιάζει το αύριο με  προοδευτικό  πρόγραμμα .




2. Ποιες οι διαφορές της ΔΗΜΑΡ απο τα λοιπά κόμματα ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη;

Οι διαφορές πολλές, ξεχωρίζει η αξιοπιστία και η προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική, όχι μόνο ω δομή οικονομικής συναλλαγής, αλλά ως που συνεχίζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη,  την ελευθερία του ατόμου και της σκέψης.
Είναι ζωντανά στη μνήμη μου (ήμουν 17 χρονών) η ιστορική στιγμή της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ, η σοβαρή και μακριά από λαϊκισμούς παρουσία των πολιτικών μας προγόνων, Λεωνίδα Κύρκου, Μπάμπη Δρακόπουλου, Κώστα Φιλίνη, και κάποιοι ανήγγελλα την καταστροφή…για εσωτερική και εκλογική   σκοπιμότητα.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη συμβολή στο ευρωπαϊκό δημιούργημα του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
 Η ΕΕ δεν είναι η κόλαση ούτε ο παράδεισος, είναι ο χώρος συνεννόησης ακόμα και σύγκρουσης συμφερόντων για να απαντήσει θετικά στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον , είναι ο χώρος μάχης των λαών για καλύτερο αύριο.
Τα περισσότερα κόμματα δυστυχώς στη χώρα μας, ακόμα και αυτά που δηλώνουν οπαδοί της  παραμονής μας    στην ΕΕ, στέκονται α λα καρτ αναλόγως των εσωτερικών κομματικών επιδιώξεων ???            
 Σαφώς η ΝΔ ως συντηρητικός  χώρος υπερασπίζεται την ΕΕ των τραπεζών και του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ σήμερα συμπορεύεται  με μόνο κριτήριο τη  νομή της εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά μέσα από  αντιφάσεις  την ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών συνιστωσών  του, την πολιτική πρόταση του.
Το όχι σε όλα στη βουλή/ναι σε όλα σε  παροχολογία  και αιτήματα  δεν συνιστούν μεταρρύθμιση αλλά επιστροφή σε κακό παρελθόν.  
Όσο για την συνέπεια του ΚΚΕ σεβαστή μεν αλλά κάθε άλλο  παρά μπορεί να είναι ελπίδα  για τον λαό μας ,η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού χωρίς ελευθερίες και δημιουργικότητα.. είναι πρόσφατη. .
Η αναζήτηση σε πολιτικά κόμματα διαμαρτυρίας και άρνησης  χωρίς πρόταση δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αναζήτηση της λύσης, ειδικότερα  η στήριξη της Χρυσής Αυγής  οδηγεί σε εκτροπή της δημοκρατίας     
Να θυμίσω ότι η ΔΗΜΑΡ δημιουργήθηκε με την αποχώρηση από τον ενιαίο τότε Συνασπισμό, όπου κύρια διαφωνία ήταν και είναι  η σαφής και ξεκάθαρη στάση  με ενεργή συμμετοχή στην Ευρώπη/ευρωζώνη/ευρώ.







3. Υπάρχει έντονος ευρωσκεπτικισμός και στην Ελλάδα. Πως θα το αντιμετωπίσετε;

Ο ευρωσκεπτικισμός εκδηλώνεται περισσότερο στα κόμματα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Ευτυχώς οι πολίτες παρά το σοβαρό έλλειμμα της συντηρητικής ηγεσίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που οδηγεί στη λιτότητα, συνεχίζουν να πιστεύουν και να ελπίζουν ότι η λύση βρίσκεται στην ενδυνάμωση της Ευρώπης με άλλους όρους.
 Αλληλεγγύη, πραγματική ανάπτυξη, νέος τρόπος λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Στο σημερινό συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η δυνατή, ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη, μπορεί να απαντήσει μόνο θετικά.
Οι ευρωεκλογές πρέπει να αναδείξουν τις δυνάμεις εκείνες που παλεύουν γι αυτή την Ευρώπη.





4. Που θα επικεντρωθείτε κατά την προεκλογική περίοδο;

Η προεκλογική περίοδος για την ΔΗΜΑΡ θα αναλωθεί στο να αναδείξει την αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι δυνάμεις που θα αλλάξουν την Ευρώπη και όχι μόνο να επιβεβαιώσουν εσωτερικές κομματικές επιδιώξεις.
Η χώρα μας μπορεί να πορευθεί καλύτερα και γρηγορότερα με άλλους συσχετισμούς που θα μπορούν να διαμορφώσουν νέες συμμαχίες και συνεργασίες, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, στη βάση πραγματικού προοδευτικού προγράμματος.
Η πρόσφατη συμμέτοχη μας στη κυβέρνηση  έγινε με  κριτήριο τη σωτηρία της χώρας και όχι την εύκολη λύση …απέξω και σίγουρα, επιβεβαίωσε τη επίμονη της ΔΗΜΑΡ στην ευθύνη
Όπως και η αποχώρηση της έγινε όταν από κυβέρνηση συνεργασίας έγινε μονοκομματική …στην πράξη και μάλιστα με σαφή συντηρητική και πολλές φορές  αντιδημοκρατική συμπεριφορά .
Την ευθύνη φέρουν καθαρά ο Πρωθυπουργός και ο Βενιζέλος
Βεβαίως ήταν και για τη ΔΗΜΑΡ   η περίοδος  αυτή, εμπειρία για βελτίωση και κυρίως  επικαιροποιησης  των προτεραιοτήτων που πρέπει να ιεραρχήσει με τόλμη και ανατροπές     η χώρα για να επιτύχουμε  την  έξοδο από τη κρίση.










 5. Πόσο θα επηρρεάσουν οι ευρωεκλογές την εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας;

 Πρώτα και κύρια θα επηρεάσουν την ίδια την λειτουργία και τον προσανατολισμό της ΕΕ  και ως φυσικό επακόλουθο, την εσωτερική κατάσταση της χώρας.
 Η ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού της ΕΕ από την λογική της λιτότητας, στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης και του χτυπήματος της ανεργίας, πρέπει να εκφραστεί πολιτικά με την υπερψήφιση εκείνων των δυνάμεων που την πιστεύουν και την υπηρετούν.
Η ΔΗΜΑΡ και θέλει και μπορεί αν της δώσουμε δύναμη, μαζί με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και της οικολογίας, να αλλάξουν πραγματικά και ουσιαστικά τη ροή των πραγμάτων.
Η λογική του στοιχήματος για τις ευρωεκλογές που θέτει ως δίλημμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αποπροσανατολίζει για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και ουσιαστικά ενισχύει τον αντίπαλο (ΝΔ) ως έκφραση της συντηρητικής πολιτικής.
Η σταθερή αλλά συνεχής ενίσχυση της συμπαράταξης που συγκροτείται από την ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις πέραν του δικού της χώρου (όπως πρώην μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οικολόγοι, ενεργοί πολίτες) αποτελεί εγγύηση για σίγουρη προοδευτική πορεία.
Η ταυτόχρονη μάλιστα διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, πρέπει να αναδείξει τον ξεχωριστό ρόλο και την σημασία των θεσμών.
Τον Δήμο ως κατ εξοχήν χώρο για τους ενεργούς πολίτες και ευρύτερες συμπαρατάξεις με βάση αυτοδιοικητικά προγράμματα με στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη και την ενθάρρυνση της συμμετοχής του.
Η κίνηση των 5 δημάρχων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Πάτρας, Ιωαννίνων) για τη ΔΗΜΑΡ αποτελεί παράδειγμα ΤΑ με προοδευτικό και κοινωνικό προσανατολισμό, χειραφετημένης από τα κόμματα και την κεντρική διοίκηση.
Όσοι προσπαθούν να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα υπέρ της μίας ή της άλλης πολιτικής δύναμης, υπηρετούν στενά την κομματική λογική και εμείς είμαστε αντίθετοι.
Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση   στη χώρα μας πρέπει από λογιστικός διαχειριστής προγραμμάτων κυρίων ευρωπαϊκών, να αποτυπώσει κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα κάθε περιφέρειας  και να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση.




---

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...