ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: '' Μόνιμη και βιώσιμη λύση στο θέμα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών''- Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ 27 Ιουνίου 2013

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: '' Μόνιμη και βιώσιμη λύση στο θέμα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών''- Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, καταθέτει τη Δευτέρα το πρωί ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για το θέμα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, ζητώντας να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα δώσει μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα και θα μειώσει το σημερινό υπέρογκο κόστος μεταφοράς νερού που μετακυλίεται στους νησιώτες και στον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει: «Είναι καιρός να επαναπροσεγγίσουμε το πρόβλημα με όρους του σήμερα και όχι του χθες. Ακόμα και με την εμπλοκή της ΕΥΔΑΠ, που διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, σε έργα και τεχνολογίες αφαλάτωσης, και θα μπορούσε να αναλάβει τα δίκτυα ύδρευσης στα άνυδρα νησιά και με δεσμευτική προϋπόθεση να μειωθεί το σημερινό υπέρογκο κόστος. Το νερό είναι φυσικό αγαθό και οι νησιώτες δεν μπορούν να τίθενται σε ομηρία ή να καταβάλουν υψηλό κόστος για να το απολαμβάνουν. Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει χρήση νέων τεχνολογιών με σύγχρονες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης αλλά και μελέτες και έργα διαχείρισης των υδατικών πόρων σε κάθε νησί. Όσοι προτάσσουν το κόστος όλων αυτών, τους καλώ να το αντιπαραβάλουν με το κόστος που συνεπάγεται το σημερινό μοντέλο μεταφοράς νερού σε ετήσια βάση». Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής: «Το πρόβλημα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα, αντιμετωπίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τον ίδιο συμβατικό τρόπο, τη μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία. Εκτός όλων των άλλων, η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία, αποτελεί μία διαδικασία που κοστίζει υπέρογκα τόσο στο Ελληνικό Δημόσιο, όσο και στους Δήμους αλλά και στους καταναλωτές στα άνυδρα νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή κόστους ανά κυβικό νερού, μπορεί να προσεγγίσει τα 15 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό που μετακυλίεται στους νησιώτες καταναλωτές. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και η υποχρεωτική εμπλοκή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο θέμα της έγκρισης των διαγωνισμών μεταφοράς νερού, πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στην υδροδότηση των νησιών, ιδιαίτερα μάλιστα τη θερινή περίοδο που οι ανάγκες της κατανάλωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή κόστους σε κάποιες περιπτώσεις, προσεγγίζει τα 15 ευρώ ανά κυβικό, ποσό που είναι ιδιαίτερα υψηλό και μετακυλίεται στους πολίτες. Καθίσταται σαφές ότι απαιτείται μία συνολική επαναπροσέγγιση για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών, ακόμα και με την εμπλοκή της ΕΥΔΑΠ που διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, στα έργα και στις τεχνολογίες που σχετίζονται με την αφαλάτωση και μπορεί να αναλάβει τα δίκτυα ύδρευσης των άνυδρων νησιών.

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για να υπάρξει μία μόνιμη, βιώσιμη και χαμηλότερου κόστους λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...