Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ- Ημέρα δράσης Ρόδου "Μαζί!"

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ- ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΡΟΔΟΥ «Μαζί!» Ρόδος Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, ώρες: 9:30-13:00 Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων «Κορνήλιος Καστοριάδης», Δημοκρατίας 1, Ρόδος Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Τοπικός Σύνδεσμος Δωδεκανήσων), σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ- Ημέρα δράσης, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 και ώρες 9:30-13:00, Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων «Κορνήλιος Καστοριάδης», Δημοκρατίας 1, Ρόδος. Το φεστιβάλ 2023 περιλαμβάνει: Στην εκδήλωση μαθητικές ομάδες θα παρουσιάσουν σύντομα θεατρικά δρώμενα, θα διαβάσουν δικά τους κείμενα πάνω σε θέματα που αφορούν στον πόλεμο, την προσφυγιά, την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του «άλλου» σε όλες του τις μορφές, ενώνοντας τις φωνές τους και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και τη συμπερίληψη όλων των παιδιών στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις. Συμμετέχουν (75) μαθητές/μαθήτριες από τα σχολεία ή φορείς:
1o Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών
1o Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
Στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί Κορονέλλος Εμμανουήλ, Κακιού Δέσποινα, Γιοβανούδη Λαμπρινή, Διακογεωργίου Κατερίνα
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κα Μαρία Μανιώτη και τη σχολή χορού και θεάτρου Ανέμη για την ενεργό συμμετοχή της ως εμψυχώτρια των παιδιών, όπως επίσης και την κα Νικολάου Μαριάννα, υποψήφια διδάκτορα του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2023 με γενικό τίτλο "Μαζί!" που πραγματοποιείται στη Ρόδο για πρώτη χρονιά, αφορά τη συμμετοχή σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;» καθώς και άλλων σχολείων που έχουν δουλέψει πάνω σε ανάλογες θεματικές. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου σχολείων, που κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους αξιοποιούν θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, αγώνες λόγων, δημιουργική γραφή, βιντεοσκόπηση κ.ά. με στόχο να προβληματιστούν τα παιδιά πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε τακτικές επιμορφωτικές συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα μεγάλο φεστιβάλ-γιορτή στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Τοπικός Σύνδεσμος Δωδεκανήσου) Συντονισμός: Μαρία Κλαδάκη Συνεργασία: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / info@theatroedu.gr
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΗΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΗΣ 2023 «Μαζί!»
5 - 29 Μαΐου 2023
Για ένατη συνεχή χρονιά, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστήμια, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, συλλόγους γονέων, μουσεία και άλλους φορείς διοργανώνουν μαθητικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ - γιορτές καλλιτεχνικής δράσης σε 15 πόλεις της χώρας.
Από τις 5 έως τις 29 Μαΐου 2023, περισσότεροι από 2500 μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, από 150 σχολεία θα λάβουν μέρος σε 16 μαθητικά φεστιβάλ συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και δρώμενα, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και δουλεύοντας από κοινού με στόχο να τιμήσουν με μία μεγάλη γιορτή τη συμπερίληψη, την αρμονική συνύπαρξη και το «Μαζί».
Σκοπός των φεστιβάλ είναι να συναντηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους θεατροπαιδαγωγούς και τους γονείς σε μια μεγάλη γιορτή χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα, για να παίξουν, να συν-ομιλήσουν, να απολαύσουν τις δημιουργίες ο ένας του άλλου.
Οι εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε Αθήνα, Ηγουμενίτσα, Ζάκυνθο Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο, Σέρρες, Τρίκαλα και Τρίπολη Για σχολεία από άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού θα υπάρξει και διαδικτυακή γιορτή!
Στις φετινές διοργανώσεις θα λάβουν μέρος σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Kι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιείται από το 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και σχολεία ή ομάδες νέων που υλοποίησαν ανάλογα καλλιτεχνικά προγράμματα κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...