Τις παραιτήσεις τους θέτουν στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων, που μιλούν στη γενική συνέλευση της Ένωσης, η οποία έχει ξεκινήσει από το πρωί. Η συνέλευση διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα μετά τα προβλεπόμενα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Δεν λείπουν και κάποιες κριτικές φωνές απέναντι στην ίδια την ΚΕΔΕ και το διοικητικό συμβούλιό της για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές. Επίσης, αρκετοί δήμαρχοι έχουν στηλιτεύσει το γεγονός ότι στη σημερινή σημαντική γενική συνέλευση παρίστανται το ένα τρίτο των δημάρχων.
Ως φλέγοντα ζητήματα δεν αξιολογούνται μόνον η κατάργηση των δύο κλάδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν. Από τις εισηγήσεις των δημάρχων, ωστόσο, διαφαίνεται ότι το νομοσχέδιο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε σειρά σοβαρών προβλημάτων, που συσσωρεύτηκαν την τελευταία τριετία.
Γι αυτό, στην πρόταση ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης αναφέρεται με σαφήνεια ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εξεταστούν προτάσεις ακόμη και για ακραίες μορφές αντίδρασης, όπως παραιτήσεις όλων των μελών των δημοτικών συμβουλίων.
Ήδη, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, με χθεσινό ψήφισμά της προτείνει να τεθούν οι παραιτήσεις των 325 δημάρχων στη διάθεση της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. enikos