Μαζικές αγωγές της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αγαπητά μας μέλη

Στις 19 Μαΐου 2022 μετά από τις  αλλεπάλληλες μάχες μας ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων ένα νομοσχέδιο υψίστης σημασίας για τα νησιά μας, για το οποίο και η Ένωση μας συνέβαλε στο να εκκινήσουν τα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού ώστε σήμερα να οριστεί ως νόμος του κράτους.

 Η ανάγκη της νομοθέτησης αυτής, βασίστηκε στη δεδομένη ύπαρξη, των αντιφάσεων και διακρίσεων που παράγει ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου, αναφορικά το Εθνικό Νομικό πλαίσιο γεγονός που αποτέλεσε τον βασικό μας ισχυρισμό την τελευταία διετία και μετα την ακαδημαϊκή Γνωμοδότηση περί της αντισυνταγματικότητας του κανονισμού που παρουσιάσαμε στον πολιτικό κόσμο. Αν και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου τεκμηριώνονται οι ισχυρισμοί μας περί των εξόφθαλμων διακρίσεων καθώς για τον Κανονισμό αναφέρει: «..Μάλιστα, ο τελευταίος περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις ουσιαστικού δικαίου που εισάγουν αποκλίσεις από τα γενικά ισχύοντα στη λοιπή επικράτεια…».

Δυστυχώς όμως οι αόρατες δυνάμεις που για σχεδόν έναν αιώνα συντηρούν το Ιταλικό Καθεστώς κατάφεραν να ορίσουν τις διακρίσεις αυτές, όχι ως προς τις διακρίσεις του Κανονισμού στο σύνολο τους, αλλά τις όρισαν πως υφίστανται μόνο ως την «…όπως διατάξεις για την κτήση κυριότητας με χρησικτησία (κτητική παραγραφή)» αγνοώντας τις θέσεις μας αλλά και τα δικά σας σχόλια στην διαδικασία της Διαβούλευσης.

Για άλλη μια φορά σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων το μεγαλύτερο ζήτημα που είχε να διαχειριστεί αυτό το νομοσχέδιο το οποίο αφορά την κατάργηση του άρθρου 3 του Κτηματολογικού Κανονισμού και την τροποποίηση του άρθρου 26 του νόμου 2971/2001 που θα ‘έπρεπε να τη συνοδεύει, εξαιρέθηκε πάλι. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως ξανά θα παραμείνουμε δέσμιοι πολίτικών υποσχέσεων, με πρώτη φράση το «ΘΑ», καθώς όλες οι κυβερνήσεις, ειδικότερα από την εποχή της Μεταπολίτευσης, υπόσχονται ακριβώς το ίδιο.

Για άλλη μια φορά έγινε αναφορά, ως προς το ποιο είναι το Υπουργείο  το οποίο είναι αρμόδιο ως προς την επίλυση. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «δεσμεύτηκε» το Υπουργείο Οικονομικών να επιλύσει το πρόβλημα στη συνολική τροποποίηση του νόμου 2971/2001.

Θεωρούμε αδιανόητο για τέτοιο κρίσιμο ζήτημα, να μην παρουσιαστεί καθ’ όλη την διαδικασία της προκαταρκτικής αλλά και στην ολομέλεια, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ως ο φορέας που, όπως αναφέρθηκε από τον Υπουργό θα αναλάβει την νομοτεχνική διαδικασία, ώστε να εξηγήσει τους λόγους που δεν επήλθε ρύθμιση αλλά και να δεσμευτεί ως προς την επίλυση με τον πλέον επίσημο τρόπο. Δεν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ρητές τις δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς σε ερωτήματα μας προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την αναγκαία ρύθμιση και με τον αν έχουν εκκινήσει τις νομοθετικές διαδικασίες που τους αναλογούν μετά το σχέδιο τότε νόμου περί της μετάπτωσης δήλωσαν την πλήρη άγνοια του. Με άλλα λόγια η έλλειψή συνεννόησης μεταξύ Υπουργείων και γενικότερα  φορέων της χώρας είναι γνωστή.

 Δεν μπορεί φυσικά, να δικαιολογηθεί, με καμία λογική εξήγηση, πως, σε  έναν υφιστάμενο νόμο που είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και δημιουργεί εμφανή προβλήματα στην μετάπτωση, δεν υπήρξε η ευκαιρία από το 2020, όταν και πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των αρμοδίων Υπουργείων από την Ένωση μας έως σήμερα, το γεγονός πως δεν έγινε καμία ενέργεια όπως πχ η σύστασης επιτροπής των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, για να υπάρξει προσθήκη διατάξεων στο νομοσχέδιο της μετάπτωσης ή τροπολογίας που θα το συνόδευε με την επίλυση ενός ζητήματος, που δημιουργεί εμφανή προβλήματα ως προς την ορθή μεταφορά των αρχείων στον Εθνικό Φορέα και άρα μια μετάπτωση ημιτελείς εν την γενέσει της.

Αφού Ευχαριστήσουμε τους Βουλευτές Δωδεκανήσου της κυβέρνησης αλλά  και τον Βουλευτή Δωδεκανήσου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως επίσης και αυτούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης που όλοι ανεξαιρέτως,  αναφέρθηκαν εκτενώς στο ζήτημα και στην λανθασμένη, μη πρόβλεψη οποιασδήποτε διάταξης σχετικά με αυτό, καταθέτοντας προτάσεις ως προς την επίλυση, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις δίκαιες προσπάθειες μας. Επίσης ευχαριστούμε τους τοπικούς φορείς, Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Τεχνικό Επιμελητήριο, Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου και την Ένωση των Συμβολαιογράφων που τάχθηκαν υπέρ μας, κατά την σύγκληση τους στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής των Ελλήνων, κατανοώντας πλήρως την εμφανή διάκριση η οποία υφίσταται και δυστυχώς δεν προβλέφθηκε το παραμικρό.

Οι Αποφάσεις του σημερινού ΔΣ

Σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων και των εκατοντάδων αιτημάτων των μελών μας σήμερα στις 20-5-2022 πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ με θέμα ημερησίας διάταξης: «Αποτελέσματα Νομοσχεδίου περί της Μετάπτωσης» και «Αιτήματα Mελών της ΕΝΙΑΔ ».

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση του ΔΣ  αποφασίστηκαν με ομόφωνη απόφαση τα κάτωθι:

  • Συλλογή Αιτήσεων και Δεδομένων για κατάθεση Μαζικών Αγωγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την νομική επίλυση της διάκρισης, με σκοπό την Ακύρωση του Συνόλου των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν στους αιτούντες, εξαιτίας των αντιρρήσεων και των αντιφάσεων που παράγει το άρθρο 3 του Κανονισμού συγκριτικά με τον ισχύοντα σε όλη την Επικράτεια Νόμο.
  • Απόφαση για την εκπροσώπηση των Αγωγών, επι του ΣτΕ αν και εφόσον απαντήσει θετικά στην σχετική αίτηση μας, του Συνταγματολόγου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και μεταξύ άλλων πρώην Αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, πρώην υπουργό Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
  • Απόφαση με τίτλο «Όροι και προϋποθέσεις αναφορικά με την Διαλογή των Αιτήσεων» (έλεγχος εγκυρότητας, χρονικά αποδεικτικά νομής και κατοχής, αεροφωτογραφίες κλπ)*
  • Επιστολή για ορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
  • Επιστολή ενημέρωσης προς τον ΓΓ Γραμματέα για την επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

*Για την διαδικασία των αιτήσεων, απαραίτητων εξουσιοδοτήσεων, αποδεικτικών θα αναρτηθεί σχετική οδηγία και διευκρινιστικά email.

Τέλος  στο σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλο τον πολιτικό κόσμο καθώς πέραν της  ευθείας παραδοχής των ισχυρισμών μας  θεωρούμε πως συνέβαλε στην περαιτέρω συσπείρωση μας σε μαζικές  νέες εγγραφές το τελευταίο  πενθήμερο και γεγονός που μαρτυρά η εγγραφή 124 νέων μελών μας τα οποία προέβησαν τα οποία και καλωσορίσουμε στην οικογένεια της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου.

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος                                                                ο Γραμματέας

Βαγιανού Μιχαήλ                                                  Σαράντης Γεώργιος

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...