Μίκα Ιατρίδη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας: «Προχωρήστε με τις μονάδες αφαλάτωσης στην Πάτμο για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού»

Ερώτηση σχετικά με την πορεία του έργου για τη λειτουργία των δυο μονάδων αφαλάτωσης στο Δήμο Πάτμου, κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου η Μίκα Ιατρίδη.

Στο κείμενο της ερώτησης της, η βουλευτής Δωδεκανήσου, αφού αναφέρει το σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, αναφέρει ότι η διαδικασία έχει έρθει σε αδιέξοδο και πρέπει να βρεθεί άμεση λύση, με δεδομένο ότι το κόστος προμήθειας νερού στα νησιά μέσω αφαλατώσεων είναι στο ένα πέμπτο, περίπου, του αντίστοιχου κόστους προμήθειας νερού με υδροφόρα πλοία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: «Προμήθεια δυο μονάδων αφαλάτωσης στην Πάτμο και μη λειτουργία τους μέχρι και σήμερα».

Με παρότρυνση και χρηματοδότηση της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με το ποσό των 875.000€ διενεργήθηκε από τον Δήμο Πάτμου διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια δύο μονάδων αφαλάτωσης, συνολικής δυναμικότητας 1.200κ.μ. ημερησίως. Ο Δήμος Πάτμου διενήργησε αυτό τον διαγωνισμό με σκοπό να μειωθεί και εν τέλει να εξαλειφθεί η οικονομική αιμορραγία που προκαλεί στο Δημόσιο η τροφοδοσία του νησιού με υδροφόρα πλοία, έκαστο δρομολόγιο των οποίων στοιχίζει 25.000€.

Μάλιστα, έχει υπολογισθεί ότι το συνολικό ετήσιο κόστος τροφοδοσίας της Πάτμου κατά το πρόσφατο παρελθόν υπερέβη το ποσό των 1.500.000€. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε έναν μηχανικό, διενεργήθηκε ο ανωτέρω διαγωνισμός με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από τον οποίο ανάδοχος της προμήθειας αναδείχθηκε και η εταιρεία που ανέλαβε το έργο. Παράλληλα, από την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είχαν δοθεί δεσμεύσεις για την κατασκευή των συνοδών έργων που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία των ανωτέρω μονάδων αφαλάτωσης, δεδομένου ότι ο Δήμος Πάτμου δεν διαθέτει, επί του παρόντος, ούτε έναν μηχανικό.

Ωστόσο, αντί να προβεί η Γ.Γ. Αιγαίου στις απαιτούμενες ενέργειες, μέσω της Τεχνικής της Υπηρεσίας ή με την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών σε ιδιώτες μελετητές, υπαναχώρησε και χρηματοδότησε τον Δήμο με 45.000€ ώστε να μεριμνήσει ο ίδιος για την κατασκευή των συνοδών έργων. Από την πλευρά του ο Δήμος Πάτμου, αν και βρήκε ιδιώτη μηχανικό από τη Ρόδο, δυνάμενο να εκπονήσει τη μελέτη των συνοδών έργων και τον έφερε σε επαφή με αρμόδια στελέχη της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ουδεμία πρόοδος έχει σημειωθεί. Έτσι, έχει προκύψει αδιέξοδο και υπάρχει δικαιολογημένη αγωνία για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Πάτμου στο μέλλον, αφού ήδη ο μελετητής παραιτήθηκε.

Μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, δόθηκε εντολή σε υπάλληλο της Περιφέρειας να συντάξει τη μελέτη των συνοδών έργων, γιατί ο Δήμος στερείται τεχνικής υπηρεσίας και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε σύνθετες διαδικασίες αυτού του είδους.

Επειδή οι αφαλατώσεις είναι ο μοναδικός αξιόπιστος και ο οικονομικότερος τρόπος για την προμήθεια με νερό νησιών όπως η Πάτμος. Επειδή προφανώς και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να δίδονται 1.500.000€ το χρόνο για την προμήθεια νερού για ένα μόνο νησί. Επειδή, γενικά, το κόστος προμήθειας νερού μέσω αφαλατώσεων είναι, περίπου, στο ένα πέμπτο του αντίστοιχου κόστους προμήθειας με υδροφόρες.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να επισπευστεί η ολοκλήρωση της μελέτης και κατασκευής των συνοδών  έργων, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα οι μονάδες αφαλάτωσης να λειτουργήσουν στην Πάτμο, οι οποίες αφενός θα εξυπηρετήσουν τους κατοίκους και αφετέρου θα εξοικονομήσουν χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...